A testzsírszázalékot szabályzó belső mérlegeket fedeztek fel tudósok

Úgy tűnik, a rájuk nehezedő nyomást érzékelő csontsejtek is szerepet játszanak a testsúly szabályzásában.

Az egyelőre csak egereken megfigyelt rendszer tényleg egy mérleg pontosságával képes befolyásolni a testsúlyt és a test zsírkészleteiről információt szolgáltató leptin nevű hormontól függetlenül működik. A szintén az étvágyat szabályzó, a szervezet biológia állandóságát szabályzó és fenntartó rendszert valószínűleg a csontsejtek működtetik – írja a Science Alert. 

Okoscsont

A svéd Gothenburgi Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője, John-Oloy Jansson is „fürdőszobai mérlegekhez” hasonlítja a most felfedezett mechanizmust, amelynek a testsúly szinten tartása a feladata. A kutatók arra keresték egyébként a választ, miért van az, hogy az idejük jelentős részét ülve töltő emberek nagyobb eséllyel híznak el, mint az aktívabb társaik.

A megoldást ugyanis nem feltétlenül a testmozgás és az edzés hiánya jelenti. A svédek szerint arról van szó, hogy a rágcsálók csontjait alkotó sejtek érzékelik, mekkora súly nehezedik rájuk és ezt képesek közölni is az agy megfelelő régióival. A csontsejtek által közvetített információ is segít meghatározni, mikor és mennyire lesz valaki éhes.

shutterstock 432128263

Ezért hízik el, aki sokat ül

A kísérletek során amúgy is elhízott egerekre aggattak plusz súlyokat a kutatók. A megterhelt egerek testzsírszázaléka kisvártatva lecsökkent, a vércukorszintjük javulni kezdett, és egy idő után visszaállt a nehezékek elhelyezése előtti testsúlyuk. Ha mindez az emberek esetében is hasonlóan működik, az magyarázattal szolgálhat is, miért híznak el a sokat ülő emberek: ilyenkor kisebb súly nehezedik a lábakra, ami azt eredményezi, hogy a szervezet a szokásosnál kisebbnek érzékeli a testtömeget és zabálásra utasítja a „gazdáját”.

Le ne ülj!

Ezt a hipotézist kisebb mennyiségű csontsejttel rendelkező egereken tesztelték le a kutatók: a sejtek hiányában a plusz súlyok ellenére sem ettek kevesebbet az egerek, így pedig már a testsúlyuk sem csökkent le. Mindez kulcsfontosságú lehet az elhízásért felelős folyamatok pontosabb megértéséhez, és akár teljesen új, az elhízást megakadályozó/orvosló eljárások kifejlesztését is eredményezheti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek