Előzd meg a felfázást!

Urológus szakember útmutatója következik, melynek betartásával elkerülhetjük a téli időszak legmakacsabb betegségét.

Főleg a nők életét keseríti meg a kellemetlen tünetekkel járó hólyaghurut, vagy más néven felfázás. Azonban sokan nem tudják, hogy nem elég a megfelelő öltözet, hiszen általában nem a hideg, hanem bakteriális fertőzés áll a megbetegedés hátterében.

A női húgyvezeték sokkal rövidebb, mint a férfiaké, ezért a kórokozók könnyebben utat találnak érzékeny szerveinkhez. „A jellemzően az E. coli nevű baktérium okozta hólyaghurutnak a közhiedelemmel ellentétben nem csak hidegben eshetünk áldozatul, de a nem megfelelő öltözet valóban elősegítheti a kialakulást. Ezért érdemes a téli időszakban is előnyben részesíteni a természetes alapanyagú fehérneműt, illetve kerülni a vékony talpú cipők viselését. Uszoda-, illetve szaunahasználatot követően lehetőleg minél hamarabb cseréljük le a vizes, nedves alsóneműnket” – javasolja Dr. Zóber Tamás, a Czeizel Intézet urológus szakorvosa.

Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összeszedtünk a  visszatérő vagy krónikus hólyaggyulladás okairól, kezeléséről és a megelőzésről is.

A vesék és a húgyutak tisztításának legjobb és legegyszerűbb módja a bőséges folyadékpótlás, ezért télen se add napi 2-2,5 liter víz (vagy cukormenetes ital) alá! Az is fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk pro- és prebiotikumot tartalmazó élelmiszereket – natúr joghurtot, lágy sajtokat, hagymát, diót –, és hogy C-vitaminnal is feltöltsük a raktárainkat. Mindezzel ugyanis nem csak erősítjük az immunrendszert, de meggátoljuk a baktériumok elszaporodását is.

shutterstock 218197579

A tapasztalatok szerint a tőzegáfonya a hólyaghurut megelőzésére és kezelésére is tökéletes választás: akár nyersen, akár étrendkiegészítő formájában fogyasztjuk, a gyümölcsben található antioxidánsok megakadályozzák, hogy a kórokozók megtelepedjenek a húgyhólyag falán. Óvakodj azonban a hüvelyflórát gyengítő készítmények (tusfürdők, illatosított intim mosakodók) használatától, ugyanis a túlzásba vitt intimhigiénia többet árt, mint használ.

A következő tünetek észlelése esetén valószínűleg megtörtént a baj: gyakori vizeletürítés, vagy inger, csípős, szagos, sötétebb színű vizelet, fájdalom a kismedencében és az alhasban. „Eleinte megpróbálhatjuk a panaszokat házi praktikákkal enyhíteni, például cickafark, tőzeg-, vörös- vagy fekete áfonya és medveszőlőlevél teával, ha azonban 2-3 napon belül nem tapasztalunk javulást, feltétlenül forduljunk orvoshoz” – fűzte hozzá Dr. Zóber Tamás.

Még több hasznos tanácsot alább olvashatsz a témában. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek