A hosszú élet titka? Kitaláltad, tényleg a fingszag.

Egy kutatás szerint a kén-hidrogén segítségével megóvhatjuk a sejtjeinket a pusztulástól.

Egy a záptojások, pöcegödrök és a szellentések orrfacsaró szagáért felelős, nagy mennyiségben mérgező kén-hidrogén termelését elősegítő vegyület lehet a sejthalál megelőzésének titka egy kutatás szerint. Sokan persze rögtön ki is nyomtatták és felmentőként kezdték el használni a kutatás eredményeit, mondván hogy megszületett a bizonyíték arra, hogy a szellentés tulajdonképpen terápia, a bélgáz pedig gyógyszer, ennél ugyanakkor azért kicsit bonyolultabb a dolog. 

Sólettel a sejthalál ellen?

A Medical Chemistry Communications-ben megjelent tanulmány szerint a kén-hidrogén, vagy más néven hidrogén-szulfid titka abban rejlik, hogy kis mennyiségben képes megóvni a sejtek energiaellátásában fontos szerepet játszó mitokondriumot attól, hogy megsérüljön egy-egy betegség során. A sejtek a betegségek hatására hidrogén-szulfidot termelő enzimeket hoznak működésbe, amik lehetővé teszik, hogy a mitokondrium továbbra is el tudja látni a feladatát és életben tartsa a sejteket. Ezt a folyamatot segíti elő egy a tudósok által létrehozott, AP39 névre hallgató vegyület, ami képes a megfelelő mennyiségű hidrogén-szulfiddel ellátni a mitokondriumot és megelőzni a sejtek károsodását.

shutterstock 549368413
Shutterstock

Azért ne költözz pöcegödör mellé

Arra tehát nincsen ugyan bizonyíték, hogy a jó mélyen belélegzett szellentésekkel a szervezetbe jutó hidrogén-szulfid is képes lenne valami hasonlóra, sejtszinten azonban szemlátomást működik a dolog. A szív- és érrendszeri megbetegedésekre jellemző körülményeket laboratóriumi körülmények között tesztelő kutatók szerint ugyanis a mitokondriumok 80 százaléka a rájuk nézve kifejezetten ártalmas körülményeket is képes volt túlélni az AP39 vegyület jelenlétének köszönhetően. A klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre még váratnak magukra, de a kutatók szerint többek között a magas vérnyomás csökkentésére, és a szívrohamot szenvedő emberek túlélési esélyeinek javítására is jó lehet a módszer. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra