Ki kell tudni mondani, hogy a gyerekszületés messze nem csak öröm!

Hogy maradhat boldog egy párkapcsolat a gyerek születése után? Interjú Kozékiné Dr. Hammer Zsuzsanna pszichoterapeutával, klinikai szakpszichológussal, család- és párterapeutával.

A jó párkapcsolat titka a gyermek megszületése után is ugyanazokon a dolgokon múlik. Csak sokkal nehezebb őket megcsinálni, sokkal nehezebb elég időt és energiát fordítani a kapcsolatra, sok esetben pedig még a társak figyelme is elterelődik arról, hogy ők tulajdonképpen egy pár. Amellett, hogy szülők. A család bővülésének nehézségeiről Kozékiné Dr. Hammer Zsuzsanna pszichoterapeutát, klinikai szakpszichológust, család- és párterapeutát kérdeztük.

A várandósság, és a gyermek születése rengeteg változást hoz a párkapcsolatokba. Hogyan változhat meg ilyenkor az újdonsült anyuka és apuka mint pár viszonya egymáshoz?

A pár tagjai között fennálló szeretet, szerelem érzése kiegészülhet a baba megszületése után az öröm, a boldogság érzésekkel és ezekkel párhuzamosan a fáradtság és kialvatlanság érzéseivel. Az apuka és az anyuka a feladataik ellátásával vannak elsősorban elfoglalva, amely feladatok általában nagyon különbözőek. A szülői feladatok elvégzése mellett viszonylag kevés idő és energia marad a férj és a felség, azaz a férfi-nő kapcsolat megélésére a párkapcsolaton belül. Előfordulhat, hogy a kisbaba megszületése után a párkapcsolatban megjelenik és állandósul a hiányérzés, és az ebből származó frusztráció.

Az újszülött érkezésére van egy szép szavunk, a gyermekáldás. Egy csecsemő általában rengeteg boldogságot hoz a kapcsolatba, mégis nagyon fárasztó lehet ez az első időszak. 

Igen ez így van. Egy újszülött ellátása igen sok feladattal jár. A első időszakban valakinek állandóan rendelkezésre kell állnia, hogy vigyázza, óvja, táplálja és szeresse a kisbabát. A 24 órás talpon-levés/szolgálat a legtöbbször az édesanya feladata. Az édesapa is elfárad, hiszen neki a munkahelyén kell felelősségteljes munkát végeznie és a munka után otthon az apaszereppel járó feladatokat is abszolválnia. Mindezt szeretettel, odaadással teszi a legtöbb szülő. Ennek ellenére az ember mégiscsak ember. Elfárad, kifárad. 

Ez a kettősség, bár egyre inkább helyet kap a közbeszédben, mégis egyfajta tabunak számít. Egy párterápiás helyzetben mennyire nehéz ezeket kimondani? 

Nehéz kimondani, hogy a kisbaba legalább akkora öröm, mint amekkora stressz. Akkor azonban, ha ez kimondódik, és a szavak elfogadásban, megértésben részesülnek a terapeuta által, a szülők megnyugszanak, csökken a bűntudatuk és a másik felelősségre vonásával együtt járó feszítő tehetetlenség érzés. 

Érdekel, hogy maradhat boldog a párkapcsolatod a gyerekvállalás után is?

Ha igen, akkor gyere el október 12-én a MOM Kult Kupolatermébe, ahol Kozékiné Dr. Hammer Zsuzsanna mesél erről az embert, párkapcsolatot és családot próbáló időszakról. Jegyet itt vásárolhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra