Nyugalom, nem lesz rosszabb a látása a szemüvegtől

Sok szemüvegesnek ismerős lehet az összeesküvés-elmélet, miszerint a szemüvegviselés hosszútávon látásromláshoz vezet. Az elmélet lényege, hogy mivel a szemünkben működő izmokat tehermentesíti a szemüveg hordása, azok egy idő után „ellustulnak”, és így egyre erősebb szemüvegre van szükség ahhoz, hogy jól lássunk. A SciShow videója ezeket a tévhiteket hivatott eloszlatni.

Először is fontos leszögezni, hogy a rövid-, illetve távollátásért nem a szem izmai tehetőek felelőssé, rövidlátásról akkor beszélünk, ha a szem törőereje nagyobb vagy a tengelye hosszabb, távollátásról pedig akkor, ha szem össztörőereje kisebb vagy a tengelye rövidebb. A mozgatóizmok ugyan meg tudják változtatnia lencse görbületét, de ezzel nem lehet hatékonyan orvosolni a problémát, a szemüveg viszont tényleg segít abban, hogy a fény a retina megfelelő részén fókuszálódjon, ráadásul megakadályozza a szemizmok túlerőltetését.

Persze volt olyan, hogy rövidlátó gyerekeknek szándékosan gyengébb szemüveget írtak fel az optikusok a gyerekeknek arra hivatkozva, hogy mivel ilyen korban még növésben van a szem is, ha túl erős lencsét kapnak, akkor túlzottan hosszú lesz. Egy 2002-es kutatás eredményei egyértelművé tették, hogy ezek a feltételezések teljesen alaptalanok. A szükségesnél gyengébb szemüveggel ellátott résztvevők látása már két év után rosszabbodni kezdett, ezért, a további látásromlást elkerülendő, le is kellett állítani a kutatást.

Kijelenthető tehát, hogy a gyengébb szemüvegek felírása nem segít a rosszullátóknak, sőt, ronthat a helyzeten. Az idősebb korban bekövetkező látásromlás ugyanígy nem a szemüveghordás eredménye, hanem az egyre merevebb lencsék okozzák. Jobb tehát, ha senki nem kísérletezik magán gyengébb szemüvegekkel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra