Miért fáj a hajunk?

Bárkinek, aki hordta már a haját szoros copfban vagy kontyban, ismerős lehet az érzés, de nem biztos, hogy tisztában vannak a jelenség okával. A hajtás után elmagyarázzuk miért van ez, és mit tehet ellene.

Csak természetesen!

Ha a hajszálaknak folyamatosan ellen kell tartaniuk egy húzóerőnek, arról a hajhagymáknál futó idegvégződések is "értesülnek", és ez a tartós, kellemetlen inger bizony fokozott érzékenységgel és fájdalommal járhat. De miért fáj a hajunk, ha kiengedjük? A hajszálaknak van egy természetes növekedési irányuk, de ha egy frizura miatt tartósan más szögben kell állniuk, akkor az lesz a szokatlan, új inger, hogy végre visszarendeződhetnek - írja a Huffington Post.

shutterstock 283094765
Shutterstock

Egyéb mellékhatások és a megoldás

A fájdalom nem is a legrosszabb dolog, ami történhet, az állandó copf- és kontyhordástól jobban töredezhetnek a hajszálak, sőt, akár hajvesztéshez is vezethet, ha állandóan összegumizzuk vagy feltűzzük a hajunkat - figyelmeztetnek a Huffington Post szakértői. A frizura okozta hajhullásnak egyébként külön neve is van, ez a trakciós alopécia. Mit lehet tenni? A megoldás viszonylag egyszerű, ne legyen egész nap copfban vagy kontyban a haja, legalább akkor engedje ki, ha hazaér vagy nyugovóra tér. És persze az is segíthet, ha nem fogja össze túl szorosan, és váltogatja a különböző hajviseleteket. 

És ez nem minden!

Persze nemcsak "a hajunk fájhat", hanem fejbőrünk is. Ha például túl sokat mossuk a hajunkat, akkor fennáll a veszélye annak, hogy túl száraz lesz a fejbőrünk, és viszketni, valamit hnámlani, sőt, talán fájni is fog a hajhagymák irritációja miatt, de ugyanilyen tünetekkel jár a seborrhoeás bőrgyulladás is - írja az Allure. De a listát tovább is lehet folytatni: a fejfájás okozta izomösszehúzódás is okozhat ilyen panaszokat, akárcsak a hajhagymák gyulladása, különböző lelki okok, a fejbőrt érintő gombás vagy bakteriális fertőzés, a fejbőr mikrosérülései és hajban, valamint a fejbőrön megtelepedő élősködők is.  És akkor még nem beszéltünk a túlérzékeny bőr, vagyis allodynia okozta migrénről

Oszd meg másokkal is!
Mustra