De mégis miért tikkel a szemünk?

Filmekben, rajzfilmekben, ha valaki olyat lát, hall, tapasztal, amitől kicsit megakadnak a kerekek, rángatózni kezd a szeme. A szemrángás persze egy valóságos, összetett, és nem igazán szórakoztató jelenség. Annak igyekeztünk utánajárni, hogy milyen típusai vannak, mik állhatnak a hátterében és mit tehetünk annak érdekében, hogy megszűnjön. 

Mi ez?

A szemrángás azonkívül, hogy kellemetlen és zavaró, általában nem jár fájdalommal, és gyorsan, magától is elmúlik, de az is előfordulhat, hogy akár hetekig, hónapokig együtt kell élnie valakinek ezzel a jelenséggel - írja a WebMD.  

És akkor most ismerkedjünk meg egy orvosi kifejezéssel, ez pedig a blefarospazmus, ami nem más mint a szemhéjak ismételt és akaratlan lecsukódása.  Az ismeretlen eredetű, jóindulatú, máskor családi halmozódást mutató probléma főként a nőket érinti. Olykor először csak az egyik szem érintett, de legvégül a másik is megbetegszik. Rendszerint túlzott pislogással, a szem izgalmával vagy nagyfokú fényérzékenységgel kezdődik.  A blefarospazmus legsúlyosabb következménye a látás romlása.

Ha szemrángásról van szó, akkor szót kell ejteni a hemifaciális spazmusról is, ami férfiaknál és nőknél is előfordul, de leggyakoribb középkorú vagy idősebb nőknél. Oka egy rendellenes lefutású artéria vagy érhurok, ami a VII. agyideget agytörzsi eredésének közelében nyomja. Az arc egyik felének izmai akaratlanul meg-megrándulnak, rendszerint a szemhéjakon kezdődve majd az orcákra és a szájra is ráterjedve. A rángások eleinte csak időnként jelentkeznek, de később állandósulhatnak - írja a Dr. Info.

shutterstock 453246772

Mi okozza?

Az első és legismertebb oka ugye a fáradtság és a stressz, de a probléma ennél sokkal összetettebb, és rengeteg más kiváltó oka lehet. 

Ha kevés a magnézium a szervezetében. Ez ugye összefüggésben van a stresszel, hiszen ezek egymás kiváltó okai lehetnek. A magnéziumhiányos állapot ellen szedhet étrend-kiegészítőket, de azzal is javíthat a helyzeten, ha többet fogyaszt olyan zöld színű növényből mint a spenót, sóska, de a dió, mogyoró, mandula is hasznos. 

Ha allergiás, ugyanis ilyenkor felszabaduló hisztamin egy kutatások szerint tikkelést okoz. Bár kézenfekvő megoldásnak tűnhetnek az antihisztamin-tartalmú szemcseppek vagy gyógyszerek, de mivel ezek egyik mellékhatása a szemszárazság, ezért lehet, hogy más megoldást kell keresnie orvosával.

Ha száraz a szeme, amit okozhatnak bizonyos gyógyszerek, de a kontaktlencse viselése és a kor is ilyen problémákhoz vezethet. Szóval mindenképpen olvassa el a pirulák és egyebek betegtájékoztatóján, hogy mik a mellékhatások, tartsa be a kontaktlencse-viselés szabályait, és próbálkozhat műkönnyel is. 

Ha megerőlteti a szemét, mert mondjuk nem vesz fel napszemüveget, amikor kint hétágra süt a nap, ha nem a megfelelő dioptriájú szemüveget hordja, ha órákon át bámulja a képernyőt megszakítás nélkül, vagy folyamatosan a tabletjét/okostelefonját bújja - ez egyébként még szemszárassággal is járhat. A megoldás egyszerű, pihentesse egy kicsit a szemét, és viseljen napszemüveget és szemüveget, amikor indokolt.

shutterstock 134971778

Ha túl sok kávét vagy alkoholt fogyaszt. Sok szakértő szerint ugyanis az élénkítő és lazító hatással bíró italok miatt tikkelhet a szemünk. Persze nem kell teljesen lemondani róluk, csak fogyassza ezeket mértékkel, hátha így ez a probléma is megszűnik. És ami még nagyon fontos, igyon sok vizet, és kerülje a mesterséges és természetes édesítőket tartalmazó üdítőket.

Ha cigarettázik vagy bizonyos gyógyszereket szed. Több helyen egyébként a dohányzást is felsorolják a kiváltó okok között, és erről - nem feltétlenül a tikkelés miatt, de - jobb, ha teljesen leszokik. A gyógyszerek közül pedig az epilepsziára és a pszichózisra szedett szerek mellékhatása lehet a szemrángás.

Ha csikorgatja a fogait. Alvás közben sokan csikorgatják a fogaikat vagy erősen összezárják állkapcsukat, amitől amellett, hogy letörhet a foga vagy el is veszítheti azokat, izom- és ízületi fájdalmat is okozhat, és ezek szerint szemrángáshoz is. Ha úgy sejti, hogy ez lehet az ok, akkor menjen el fogorvoshoz, és remélhetőleg egy éjszakai fogvédő megoldja majd a problémát. 

Ha valami irritálja a szemét . Ez az erős napfénytől és széltől kezdve a szembe jutott szennyeződésekig mindent jelenthet. 

A tikkelés komoly betegségről is árulkodhat, ide tartozik például a Parkinson-kór, a Tourette-szindróma, az arcidegbénulás, a szklerozis multiplex és az alacsony vércukorszint is - írja a Shape. De szemrángást okozhat a fényérzékenység, a kötőhártya-gyulladás, az uveitisz, azaz a szem belső gyulladásával járó betegség, a blefaritisz, vagyis a szemhéj gyulladása, a szürkehályog, a szemhéj befordulása, a szaruhártya sérülése, a trichiázis, vagyis a vadszőrök növése, illetve bizonyos disztóniák  - sorolja a Mayo Klinika összefoglaló cikkében. 

Mikor forduljak orvoshoz?

  • Ha a szemrángás több mint egy hétig tart.
  • Ha a tikkelés közben a szemhéjak összezárnak .
  • Ha az arcunkon máshol is jelentkezik izomrángás.
  • Ha a szem bedagad, vörös lesz, illetve váladékozni kezd.
  • Ha a felső szemhéj renyhe, petyhüdt lesz.

A Healthline szerint ha rendszeresen visszatérő problémáról van szó, érdemes naplózni, hogy mikor jelentkeznek a tünetek, ez segíthet a diganózisban és a kezelésben is.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.