Azt hiszi, a pasija nem néz pornót? Téved.

A megkérdezett férfiak ötöde naponta néz pornót. A kérdőívet kitöltő csaknem tízezer (9958) Dívány olvasó kétharmada hetente, vagy ritkábban nézi, hatvan százalékuk önkielégítéshez használja. Tizennyolc éves korára már lényegében mindenki túl van rajta, valósághűnek viszont szinte senki nem tartja. Partneréről a többség nem is gondolja, hogy nézné. Jöjjenek 2016-os pornókérdőívünk eredményei.

A férfiak életében gyakoribb

84 százalék. Ennyi volt a férfi kitöltők aránya, akik persze gyakrabban néznek pornót, mint nőtársaik. Míg a nők nagy többsége (82%) ritkán, vagy soha nem néz pornót, a férfiak fogyasztási szokásai nagyobb változatosságot mutatnak. Férfi kitöltőink fele heti néhány alkalommal néz pornót, ők vannak a legtöbben. A legkevesebben pedig azok, akik soha: ők összesen két százalékot tesznek ki. Érdekesebb a helyzet a napi szintű felhasználókkal, ők a teljes férfi minta ötödét teszik ki. Az ebből a szempontból legveszélyeztetettebb populációnak számító fiatal (18-24 éves), egyedülálló férfi kitöltőink közül 34 százalék néz minden nap pornót. A gyakori pornófogyasztással összefüggő testi, lelki és kapcsolati problémákról korábban itt és itt is írtunk, nézzük most a miérteket!

shutterstock 536035843

Akkor is hat ránk, ha nem vesszük észre

A nagy többség persze önkielégítésre használja a pornót, a nők nagyjából fele, a férfiak közel kétharmada jelölte ezt az opciót. A második leggyakoribb ok a kíváncsiság volt, ez a kitöltők közel 28 százalékát mozgatta, tudatosan tanulni viszont alig másfél százalék szokott a pornóból. Ez annál is kevésbé meglepő, mivel a nagy többség nem ad túl sok hitelt a háromikszes jeleneteknek: a pornófilmek valószerűsége kitöltőink szerint átlagosan egy gyenge kettes. Meglepőbb lehet azonban, ha valami mégiscsak megragad a látottakból, tanulni ugyanis nem csak tudatosan lehet: a szexualitás egyes elemei, a társas viszonyulás egyes formái sokszor észrevétlenül lesznek a sajátunkká , így válhatnak kapcsolatunk és szexuális életünk részeivé a pornós klisék.

A tizennyolcas karika csapdája

A pornó klasszikusan korhatáros tartalom. 18+. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy társadalomként az a konszenzus, hogy ennél fiatalabbak nem lát(hat)nak pornót, és ennek mentén megpróbálunk úgy tenni, mintha a serdülők valóban nem néznének. Vagy legalábbis úgy, mintha mi mindent megtettünk volna azért, hogy ne nézzenek, pedig a szülők jelentős része valójában nem sokat tesz ennek érdekében. Mindez két okból sem szerencsés. Egyrészt, amíg nem nézünk szembe a jelenséggel, addig megoldások sem fognak születni a lehetséges problémákra. Másrészt, mivel a serdülő korúak hivatalosan nem néznek pornót, mindezt kutatni is nehéz, így éppen arról a korosztályról nem lesz megfelelő tudásunk, ahol a pornó a legtöbb problémát okozhatja. A gyakorlat persze mást mutat. Kitöltőink körében a férfiak fele, a nők harmada nézett 14 éves kora előtt pornót, 18 éves korig ez az arány a férfiak esetében 87, a nőknél 70 százalék. Mindez erősen függ az életkortól. A szélessávú internet korában ezek az arányok még magasabbak: a 18-24 éves férfi kitöltők több mint háromnegyede nézett már 14 éves kora előtt pornót, és alig akad köztük két százalék, aki csak 18 éves kora után. Fiatal felnőtt kitöltőink kamaszként ráadásul elég gyakori fogyasztók voltak, 37%-uk naponta, 30%-uk kétnaponta nézett pornót.

Szerzőnkről

Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, kutató, a SelfGuide pszichológiai műhely alapítója. Kész fantázia című első könyvében a pornóhasználat pszichológiai hatásaival foglalkozik – a gyerekkori pornónézéstől a párkapcsolati nehézségeken át a pornófüggőségig.

Titok-e a pornózás?

A serdülők tehát úgy tűnik mégis néznek pornót, de mi a helyzet a párunkkal? Úgy tűnik, róla sem szeretjük azt hinni, hogy pornót néz. A kapcsolatban élő nők 42, a kapcsolatban élő férfiak 75 százaléka például úgy gondolja, hogy partnere egyáltalán soha nem néz pornót. Mivel nem párok töltötték ki a kérdőívet, ezeket az eredményeket sajnos sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk, mindenesetre a nők és a férfiak pornóhasználati statisztikáit figyelembe véve – férfi kitöltőink körében 2 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem néznek pornót – valószínűleg a férfiak járnak közelebb az igazsághoz. Mindez persze azon is múlik, mennyire fér ez bele egy kapcsolatba, mennyire lehet nyíltan kezelni a pornóhasználat kérdését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra