Ezek lesznek 2017 legnagyobb életmódos trendjei

2016 nem volt egy annyira nyerő év, de úgy tűnik, a fitnesz és wellness vonalon azért a többség elégedett azzal, amit az előző év nyújtott nekünk. Végignéztük ugyanis több életmódmagazin gyűjtését is, és hát az van, hogy óriási nagy újdonságok nem biztos, hogy lesznek, nagyrészt a korábbi trendek burjánzanak tovább. De hogy melyek is ezek? A hajtás után felsoroljuk, és hátha talál valamit köztük, ami mégis az újdonság erejével hat, vagy eddig még nem próbálta ki, és szüksége van egy kezdőlökésre. 

Így fogunk edzeni

Hogy az aktivitásmérők és az okoskarkötők mennyire mérnek pontosan, arról már korábban is írtunk, de ennek ellenére 2017-ben - ha lehet még fokozni - még népszerűbbek lesznek, ahogyan a testmozgást és táplálkozást segítő telefonos alkalmazások, és a streamelhető edzések - ebben szinte mindenki egyetért. És hát ki tudja, hogy az éppen (ismét) feljövőben lévő virtuális valóság mit tartogat még számunkra. 

Aki egy kicsit is követi a trendeket, annak nem újdonság a HIIT, vagyis a rövid pörgős (aktív) és pihenő (passzív) etapokat ötvöző magas intenzitású intervallum edzés, ahogyan a saját testsúlyos, és a habhengeres gyakorlatok sem, a funkcionális edzésről nem is beszélve. Ha valami oknál fogva eddig egyiket sem próbálta ki, akkor idén mindenképpen ismerkedjen meg velük, mert továbbra is ezek vezetik a fitnesztrendekkel foglalkozó toplistákat.   

Egyedül nem megy? A Health szerint rengeteg megoldás van erre a problémára, ott vannak például a személyi edzők, ha tényleg személyre szabott edzésre vágyik, vagy persze a gombamód szaporodó csoportos órák, és képzelje, van már olyan is, hogy egészség és wellness coaching. A Thrillst is csokorba szedett pár érdekességet: szerintük a kisebb, különlegesebb órákat kínáló termek sikerét megirigyelve a nagyobbak is igyekeznek ilyen bensőségesebb körülményeket teremteni a vendégeknek, csak valamivel barátibb áron, és a tengerparton lazulós vagy városnézős vakációk mellett egyre népszerűbb a sportos nyaralás. Ha pedig nem költene sokat a testmozgásra, van egy jó hírünk, sokak szerint a munkábajárás is edzésnek számít, persze csak akkor, ha kerékpározik vagy gyalogol. 

shutterstock 255001651

Így fogunk enni

A Forbes állított össze egy kis listát arról, hogy mégis mit eszünk idén. A Pinterestre hagyatkozva azt állítják, hogy a zöldségek és gyümölcsök még nagyobb szerepet kapnak majd az étkezésünkben, de a tésztáknak, és a nehezebb ételeknek leáldozóban van. Hát igen, nem véletlenül született tavaly egy új szakma: a zöldséghentes. Nyugalom, azért a húsimádóknak sem kell éhezniük. Tudjuk, a kézműves, meg kraft és látványkonyha már egy kicsit szitokszónak számít, de elvileg 2017-ben azok a helyek lesznek az igazán menők, ahol a húsos ételeket kedvelők szemmel követhetnek szinte minden lépést, és aki már megtalálta kedvenc hentesét, kolbászozóját, azzal eggyel beljebb van. És még egy trend, amit érdemes kiemelni, az egytálételek is egyre népszerűbbek lesznek, igaz, egy kutatás szerint ez annyira nem egészséges, mert ha együtt tálalják a feltétet és a köretet, hajalmosak vagyunk többet enni. 

Az EatingWell összeállítása részben megegyezik a Forbes felsorolásával, de azért vannak olyan tételek, amik az utóbbinál nem szerepelnek: ilyenek például a hüvelyesekből készült krémek. Igen, 2016 volt a hüvelyesek éve, de ez nem jelenti azt, hogy idén nyugodtan megfeledkezhetünk róluk, sőt. De nézzük, minek a népszerűsége nő meg idén az Eating Well előrejelzése szerint: a top10-ben szerepel a húsleves, amiről számos tévhit kering a köztudatban, a kurkuma, ami már 2016-ban is népszerű fűszernek számított, az alga, aminek alacsony a kalóriatartalma, viszont tele van tápanyagokkal, és nemcsak sushi formájában lehet fogyasztani, és helyet kapott a listán a fermentációval, vagyis erjesztéssel készült ételek. Gondolta volna, hogy utóbbiak állítólag szorongás ellen is jók?

shutterstock 185759639

Így fogunk pihenni

Mike Clancy edző és fitneszblogger szerint idén még fontosabb lesz az, hogy megtanuljunk kikapcsolni, mert saját tapasztalatai szerint ebben egyre rosszabbak vagyunk, az alvásra például luxusként tekintünk, ami nagyon rossz hozzáállás, hiszen az egészségünk is rámehet arra, ha nem pihenünk eleget. Szóval ne lepődjön meg, ha a szakemberek egyre többször faggatják majd arról, hogyan alszik. Persze nemcsak az éjszakai pihenés az, ami segíthet abban, hogy sikeresen felvegyük a harcot a stressz ellen. Nem mondunk újat azzal, hogy a wellneszutazásoknak sem fog leáldozni, de egyre népszerűbbek lesznek azok a helyek, ahol tényleg személyre szabottan foglalkoznak a kedves vendégekkel. 

Decemberben egyébként volt egy Global Wellness Summit nevű esemény, ahol 46 ország több száz szakértője próbálta kitalálni, mire számíthatunk 2017-ben. A résztvevők nyolc trendet határoztak meg, az egyik ebből a szaunázás, amit az utóbbi években sokan próbáltak már újradefiniálni. De népszerűek lesznek azok a helyek, ahol tényleg ki lehet kapcsolni, és teljes csendben pihenhetjük ki az ingerekben túl gazdag hétköznapokat, illetve azok, ahol a wellnesst művészeti foglalkozásokkal kapcsolják össze. A szolgáltatók emellett nyitni kívánnak a daganatos betegségben szenvedők felé, és egyre többen alkalmaznak olyan szakembereket, akik megfelelő segítséget tudnak nyújtani a mentális problémákkal küzdőknek. Nyilván nő majd a különböző szépészeti kezelések választéka, emellett viszont igyekeznek gondolni azokra is, akiknek nem olyan vastag a pénztárcája. Ja, és még valami, az égészeges épített környezet kialakítása is egyre hangsúlyosabb lesz.

shutterstock 528738373
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek