Külföldi szigetlakók ajánlják a városukat

Minden évben rengeteg külföldi látogat a Sziget fesztiválra, és szóba elegyedik velük, többségük előbb-utóbb rákérdez, hogy mit érdemes megnézni, hova érdemes elmenni Budapesten. Mi csavartunk egyet ezen, és idén is megkérdeztük, hova érdemes ellátogatni, ha mi utazunk el az ő városukba. 

Olaszország, Milánó

Milánóba nagyon gyakran talál akciós repülőjegyet. A Szigeten megkérdezett srácok szerint a kötelező köröket le kell tudni, mert tényleg szépek, úgyhogy nézze meg a dómot, aminek a tetejére fel is tud menni, ne hagyja ki a Sforza-kastélyt és azzal szemben a Diadalívet, szerintük ez a három a leglátványosabb építmény. Meg persze ottvan Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, Az utolsó vacsora.

Ha ezeket már letudta, vagy korábban látta és ahogy ők fogalmaztak, az sem nyűgözi le, hogy irreálisan magas áron vegyen hordhatatlan szandálokat, akkor inkább kiránduljon a környéken. A srácok a környék tavait ajánlják, ha pedig belefér, akkor fedezze fel Varese környékét, ami Milánótól nagyjából 50 kilométerre fekszik, közel a svájci határhoz. Bulizni pedig a Navigli negyedbe menjen, ami tele van kis csatornákkal, és körülötte rengeteg a szórakozóhely, kocsma és éttermek. És nyilván mindenki ismeri a pizzát és a tésztákat, de a srácok szerint ha Milánóba megy, akkor próbálja ki a cotolettát, ami állítólag nagyon laktató vagy a milánói rizottót, aminek az igazi sáfrány ad különleges ízt. 

Finnország, Helsinki

A Helsinkiből érkezett pár szerint nem éppen mozgalmas és izgalmas a városuk, viszont az utóbbi években egyre több hangsúlyt fektetnek arra, hogy a turisták is jól tudjanak szórakozni, ne unatkozzanak és más is lenyűgözze őket, mint a csodálatos építészet, bár így is azt állítják, hogy amennyiben igazán jól szeretne szórakozni, akkor hagyja el a belvárost. Télen mindenképpen érdemes tenni egy túrát Lappföldön, egyébként pedig látogasson el Helsinki Korkesaari nevű részére, ami egy sziget, és itt található az ország legnagyobb állatkertje. Ha múzeumozna, akkor a finn fesztiválozók a Seurasaari nevű múzeumot ajánlják, illetve a Suomenlinna erődítményt, ami a helyiek szerint nagyon érdekes és látványos, ráadásul nem is drága eljutni oda. A javaslatuk az, hogy vigyen néhány szendvicset, valami innivalót és piknikezzen a környéken, élvezze a látványt.

És hogy mit csináljon esténként? A két szigetlakó metálkoncerteket ajánlott, amiből gyakorlatilag minden napra jut egy. Minél kisebb a hely, annál jobban fog szórakozni, és azt tanácsolják, ha hipsztert lát egy helyen, meneküljön onnan. Ha nem tetszik a metál zene, akkor Kelet-Helsinkibe menjen, ott erősödik ugyanis a rapszcéna és vannak köztük elég jók is, akik még nem a sikerekre és a pénzre hajtanak, hanem olyan politikai rappel állnak ki a közönség elé, ami tényleg megfogalmaz éles társadalomkritikát. Bár azt ők is belátták, hogy a finnül rappelés magyar füllel hallgatva, biztos, hogy olyan élmény, amit nem felejt el egy darabig. Ha megéhezik, akkor egyen plemenyit, ami nem csak az oroszoknál, de a finneknél is nagy favorit, míg a vegetáriánusoknak a Soi Soi nevű éttermet ajánlották, a füstölt lazac pedig a Kuja nevű étteremben a legjobb. Minden hónap első vasárnapján tartják a Hakaniemi vásárt, ami egy óriási piac, ahol mindent megvehet, nem csak nagyon finom halakat vagy zöldségeket, de akár házi lekvárokat, mézet, kenyeret vagy néha még sört is. Kb 9kor nyit és hamar be is zár, úgyhogy korán kell érkezni. 

Írország, Cork

Ha a Szigeten megkérdezett ír fiatalok tanácsait fogadja meg, akkor biztos, hogy bulizásból fog állni az élete. Szerintük a legjobb, amit egy turista tehet, az, hogy ellátogat a Szent Anna templomba, ahol először szétröhögi magát azon, hogy szélkakas helyett széllazac van a tornyon, majd felmegy és megkongatja a harangot. Erre bárkinek lehetősége van, nem is tiltják, viszont a helyiek és a környék már eléggé unja a folyamatos harangszót, szóval a szigetlakók szerint nincs is annál nagyobb buli, mint azonnal belopni magunkat a helyiek szívébe. Ha van esetleg autó vagy tömegközlekedésre is fogékony, akkor töltsön egy napot Kinsale városban, ami szerintük Írország leghangulatosabb városa. Ha bulizni akar, akkor kiderítettük, hogy a Voodoo Room nevű hely a menő a városban, ott még várakozni is kell általában, hogy bejusson, de nagyjából csak a külföldiek járnak oda, vagy azok, akiket interjúalanyaink nem igazán tartanak jófejnek.

Ha már a külföldiek, akkor ne lepődjön meg ha vicces kedvű helyiek elküldik a Chambers bárba, ugyanis ez egy melegbár és a helyi részeg fiatalok viccesnek találják, ha ide küldenek turistákat. Ha megéhezne, akkor a Hillbilly's-t ajánlják, ami egy ír gyorsétteremlánc, csak sokkal jobb mint bármelyik másik a világon. Ha pedig rendes étterembe mennének, akkor a szigetlakók szerint a Silly Goose a legjobb választás, aki romantikus helyre vinné a párját, annak pedig a 14A éttermet ajánlották, vagy a Cornstore éttermet, itt lehet szerintük a legjobb stakehúsokat enni a városban. 

Új-Zéland, Auckland

Mi is meglepődtünk, mikor a találomra kiválasztott csoportról kiderül, hogy egyenesen Új-Zélandról érkeztek, igaz, nem kimondottan a Sziget fesztiválra, hanem ezért, hogy a déli féltekés télből egy kicsit kizökkenjenek, és körbebulizzák Európát. Azok után meg végképp nem volt meglepő, hogy ilyen sokat utaztak, hogy arra a kérdésre, hogy mit ajánlanának nekünk ha Aucklandbe mennénk nyaralni, azt válaszolták, hogy a legjobban akkor járunk, ha nagyon gyorsan eljövünk onnan. Ahova semmiképpen se menjen az Viaduct kikötő környéke, mert a fesztiválozók szerint az egész egy nagy turistacsapda, ahol sok a rossz, ám drága étterem és az egyetlen látnivaló az, hogy van egy gyaloghíd, amit felnyitnak ha jönnek a hajók és olyankor szirénázik és a helyiek szerint ez már két perc után is tök unalmas, úgyhogy ne pazarolja rá az idejét. Amit viszont ajánlottak, az a természet, a hegymászás vulkánokon, az óceán és a természet egész Új-Zélandon, ahol lelassulhat egy kicsit és nyugiban élhet. Aki pedig a szigetes látogatókhoz hasonlóan megunja ezt a nagy nyugalmat, az igyon vagy térjen vissza Európába fesztiválozni. 

Olaszország, Róma

Róma örök, és persze mindenki ismeri a kötelező köröket a Colosseummal, a Vatikánnal vagy éppen a Trevi-kúttal. A szigetlakók arról meséltek, hogy még őket is lenyűgözi a város történelme, ahol érezni lehet, hogy az épületek, a helyek már annyi mindent megéltek. Arról is meséltek, hogy mennyire lenyűgözi őket, hogy bármikor látják a nagy nevezetességeket vagy az ókori Róma egy-egy részletét, és elfogja őket valami furcsa érzés, hogy a közvetlen közelükben a történelem olyan jelentős épületei maradtak fenn mint a Colosseum vagy a Forum Romanum. A Testaccio negyedet ajánlották azoknak, akik hozzájuk látogatnak, ami a római bulinegyed. Kocsmák éttermek és diszkók váltakoznak és a fesztiválozók szerint nem egy balhés környék, nyugodtan ki is lehet maradni éjszakába nyúlóan.

Annyit azért elmondtak, hogy bár Róma gyönyörű és tényleg bármit lehet csinálni ott, egyetlen baj van vele: az olaszok többsége nem beszél angolul. A szigetlakók szerint a legtöbb ember nagyon akar segíteni a turistáknak, csak egyszerűen képtelen angolul megszólalni, ehelyett olaszul magyaráznak, gesztikulálnak, ordítoznak hátha akkor megérti. A másik jó tanács, amivel elláttak minket, hogy az olaszok első számú problémamegoldása, az, hogy egyenek valamit, ezért ne lepődjön meg ha a már előbb említett olasz magyarázás vége az lesz, hogy a hasukat simogatják, esetleg kapnak egy tál ételt, az olaszok már csak ilyenek.  Ha már az ételnél tartunk, a fesztiválozók a pizzák és spagettik mellé a firenzei steaket, a bistecca fiorentinát ajánlották, amii természetesen Firenzében a legjobb, de máshol is érdemes kipróbálni. Nagyon nagy, nagyon finom és nagyon laktató. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra