Ezért ne tartsa magán fesztiválozás után a karszalagot

Egy ausztrál rádióadó Facebook-oldalán találtunk rá arra a videóra, ami alátámasztja abbeli véleményünket, miszerint a fesztiválozás után ne_tartsuk_a_csuklónkon_a_karszalagot! Még nosztalgiából sem! Több szempontból sem szerencsés, ha hónapokig, sőt évekig rajtunk marad kedvenc fesztiválunk belépője. Egyrészt a koszos, kopott, leginkább patkányfarokra emlékeztető karszalagok kicsit sem nyújtanak esztétikus látványt, és egészségünk szempontjából is aggályosak. Részletek a hajtás után! 

A Triple J munkatársai egy 2009-es, egy 2010-es és egy 2016-os rendezvény belépőjét ajánlották fel vizsgálatra, az utóbbi, kontroll karszalag alig egy órán át volt a videót készítő hölgy karján. Dr. Nick Coleman, a Sydney-i Egyetem munkatársa elöljáróban megtippelte, miféle organizmusokat sikerül felfedezni a tárgyakon. A felsoroltakban benne volt például az E. coli, amelynek bizonyos típusai durva hasmenést és egyéb kellemetlen tüneteket tudnak okozni.

Pár nap tenyésztés után aztán megvizsgálták a kialakult „flórát és faunát” a karszalagokon. Az eredmények valószínűleg nem nagyon lepnek meg senkit; a 2009-es mintán 200 millió, a 2010-esen 600 millió baktériumot „számoltak össze”, míg a 2016-os, viszonylag új karszalagon is találtak 80 ezer baktériumot.

A régebbieken javarészt Micrococcusokat és egyéb baktériumokat találtak, amelyek nem annyira veszélyesek az egészségre, viszont az aranyszínben pompázó Staphylococcusok igen sokféleképp tudják rombolni egészségünket; többek között ezek felelősek az ételmérgezésért, vagyis hasmenést, hányást okozhatnak. A 2016-os karszalagon szintén Micrococcus tenyészett ki, valamint Staphylococcus epidermidis, amely bőrfertőzéseket okoz.

A szakértő szerint nem lehet kijelenteni, hogy a karszalagok mindenképpen megbetegedésekhez vezetnek, de olyan magas számú baktérium tenyészett rajtuk, hogy inkább azt tanácsolja a fesztiválozóknak, vágják le magukról, és a szekrényben őrizgessék tovább ezeket az emlékeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra