Strandszezon: Így kerülheti el a hüvelyfertőzéseket!

Ha nyár, akkor strand! És sajnos sok nőnek, ha strand, akkor hüvelyfertőzés. Ha szeretné nyugodtan élvezni a hűs vizet, akkor ezekre mindenképpen figyeljen oda!

Milyen betegséget lehet összeszedni?

A strandszezon jellegzetes betegségei a hüvelyfertőzések. Sokan gondolják úgy, hogy nem kell velük különösebben foglalkozni, csak vesznek valamilyen készítményt a patikában és kész. Ez azonban kifejezetten veszélyes lehet, hiszen minden fertőzést másképpen kell kezelni. Ha pedig rosszul, vagy egyáltalán nem orvosolják a problémát, abból méh-, petevezeték-, petefészek-, illetve akár általános kismedencei gyulladás is lehet, mely erőteljes fájdalmakkal, és sajnos akár tartós következményekkel is járhat.

A két leggyakoribb betegség, melyet a nyilvános helyeken a nem megfelelő higiénia miatt lehet összeszedni.

bakteriális vaginózis jellemző tünete a hüvelyi folyás felerősödése, szürkéssé és halszagúvá válása. Kezelése fontos, mivel sajnos könnyen továbbterjedhet a fertőzés, veszélyeztetve ezzel a kismedencei szerveket. Az esetek többségében antibiotikum kúra szükséges a kezeléséhez, azonban amíg a hüvelyflóra normál kémhatása helyre nem áll, addig sajnos rövidebb-hosszabb időközönként visszatérhet a fertőzés.

A gombás hüvelyfertőzést (candida) valószínűleg nem igazán kell bemutatni, mivel a statisztikák szerint minden 8. nő találkozik vele az élete során. A gomba hatására a hüvelyváladék mennyisége jelentősen megnő, sárgás színezetet kap és túrós állagú lesz. A sokáig fennálló fertőzés híg, tejszerű folyást, és a szeméremtest erőteljes viszketését vonja maga után. Előfordulhat, hogy a candida a férfiakra is átterjed, ám náluk sokszor semmilyen tünet nem jelentkezik. Ha kiderül a gombafertőzés, akkor érdemes urológus-bőrgyógyász segítségét kérni. Kezelése gombaellenes hüvelykúpokkal, krémekkel, valamint tablettákkal történik. A fertőzés alatt fontos, hogy kerülje a műszálas fehérneműket, illetve minden strandolás után mossa ki a fürdőruháját!

GettyImages-163377810
Pictorial Parade / Europress / Getty

Mit lehet tenni?

A higiénia a strandokon is elsődleges, és a legtöbben nem biztos, hogy tisztában vannak például azzal, hogy a nyilvános vécé mennyire veszélyes terep és hogy a közös törölközőhasználat sem ajánlott. De ezzel azért vannak más dolgok is, amire oda kell figyelni. „A legfontosabb, hogy a nedves fürdőruhát mielőbb szárazra cseréljük. A meleg, nedves környezet ugyanis nagyban elősegíti a gombák szaporodását" - nyilatkozta dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyásza.

Persze a higiénia túlzásba vitele sem jó, mivel ez károsíthatja a hüvely normál flóráját, meggyengítve ezzel a védvonalat a kórokozók előtt. "Az irrigálást nem javasolom szinte soha, mert kimossa a hüvelyflórát, a lactobacillusokat, beleszól a pH-ba, megbontja a kialakult egyensúlyi állapotokat. Kifejezett hajlam, strandolás után rendszeresen kialakuló tüntetek esetén a hüvelyi probiotikumok alkalomszerű, illetve kúraszerű használata javasolható” - tette hozzá a szakértő.

GettyImages-102560689
Sean Gallup / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra