Költséges, problémás és erősen szabályozott a kutya sétáltatása és utaztatása

Soha nem volt még kutyám, de most úgy érzem, hogy eljött az idő és szeretnék egyet. A cikksorozat első részében utánajártam, hogy mire is kell majd odafigyelnem a lakásban, milyen szabályoknak kell megfelelnem a társasház lakóközösségével, a jogi szabályokkal és az orvosi előírásokkal kapcsolatban. De nemcsak otthon a négy fal között, hanem a városban is jönnék-mennék a kutyával, ami valójában nem is olyan egyszerű, ahogy elképzeltem. Ennek költségeire ritkán gondolnak a jövendőbeli kutyatartók, pedig érdemes utánaszámolni. Kiderült, hogy az első séta a legdrágább, de a tömegközlekedés sem olcsó mulatság.

Az első séta majdnem 7000 forint

Szóval a helyszín Budapest VIII. kerületében egy 47 négyzetméteres lakás. Itt tervezem a közös életet a jövendőbeli kutyámmal. Az állatorvos felhívta a figyelmemet, hogy a kutya nagyságától és mozgásigényétől függetlenül a napi sétáltatás szinte kötelező jellegű. Komoly felszerelésre van szükségünk, már ha szem előtt tartjuk a biztonságot, kényelmet és a város tisztántartását.

shutterstock 381803392

Először jó, ha tisztában vagyunk a törvényi háttérrel. Esetemben a Józsefvárosi Önkormányzat állattartási rendjét olvasgattam. A rendelet előírja, hogy „közterületen, többlakásos lakóház udvarán, valamint épületek közös használatú helyiségeiben és területein kettő méternél nem hosszabb pórázon kell vezetni az ebet. Harapós vagy támadó természetű ebet a marás lehetőségét kizáró zárt szájkosárral kell ellátni, és a tartási engedély jogosultjának felügyeletével szabad kivezetni”. A harapós vagy támadó természetű kutyafajták a rendeletben fel vannak tüntetve. Az én yorkshire terrierem nincs a felsorolásban, így közterületen nem vagyok köteles szájkosarat adni rá. De a rendelet szerint köteles vagyok „gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet és a lakóház közös használatú területét, helyiségeit (gyalogjárda, sétány, park, lépcsőház, lift stb.) ne szennyezze. Az e területeken keletkezett szilárd ürüléket az állattartó köteles haladéktalanul eltávolítani. Ennek érdekében közterületen történő tartózkodás során az eb tartója köteles az e célra alkalmas eszközt magánál tartani és ellenőrzés esetén az arra jogosult személynek bemutatni”.

A sétáltatáshoz szükséges felszereléseket egy olyan webáruház ból gyűjtöttem össze, ahol mindent egy kalap alatt be tudok szerezni. A termékeket egy közepes ár és minőségi kategóriából válogattam össze.

  1. A kutyahám a legpraktikusabb eszköz, amit az állat testére csatolhatunk, majd erre tudjuk a pórázt kötni. Az általam kiválasztott kutyahám 1400 Ft.
  2. Egy zsinóros automatapóráz, ami nélkül nem sétáltatás a sétáltatás és, amivel akár 3 méteres távra is elengedhetem a kutyát, 2270 Ft.
  3. Nyakörv és biléta sem árt, ha van. Praktikus és hasznos, ha van az eben egy nyakörv, amin lóg egy kis biléta vagy címtartó. Ha elszalad a kutyánk a címtartó alapján egy segítőkész embertársunk akár haza is hozhatja kedvencünket. A nyakörv 917 Ft, míg a címtartó biléta 810 Ft. Utóbbi LED-es, így sötétben még villog is.
  4. A kutyapiszok-zacskót soha ne haggyuk otthon! Ebből 3 tekercs (3x20 zacskó) 483 Ft, és amúgy a szivárvány minden színében kapható.
  5. És ha már a szabadban vagyunk egy bolha- és kullancsírtó nyakörv sem árt, ami 746 Ft.
  6. A kutya minden iratát vigyük magunkkal! A rendelet szerint, „közterületen történő tartózkodás esetén az oltást igazoló műanyag lapocskát az eb nyakörvére erősítve kell tartani, és azt szükség esetén az ellenőrzésre jogosult, illetve megharapott személy részére fel kell mutatni. A műanyag lapocska az oltási igazolás bemutatásával pótolható”..

Ez mind összesen 6626 forintba kerül, plusz a 990 forintos kiszállítási díj.

A Futietikett segít

Hol sétáltathatom a kutyámat? Ha hozzám hasonlóan nem akarunk céltalanul bolyongani a kutyánkkal, választhatunk akár egy kutyafuttatót is célállomásnak. A VIII. kerületben több is van.

  1. Az egyik a Kálvária téren van, ez egész tágas, tehát ideális nagyobb testű kutyák lefárasztására is. Kerítéssel és kapuval van körbe kerítve, így a kutya akár póráz nélkül is szaladgálhat.
  2. Nem ilyen szerencsés a helyzet a Nap utcai futtató esetében, ami igaz, hogy kisebb és van kerítése, de kapuja már nincs, így ott szerencsésebb a kutyán hagyni a pórázt.

Ezeken kívül a Horváth Mihály téren, a Teleki László téren, a Rezső téren, a Leonardo Da Vinci utcában és a Vajda Péter utcában is vannak kijelölt kutyafuttatók.

Ezeknek a futtatóknak viszont meg vannak a sajátos szabályai, amik, ha nincsenek is kőbe vésve, rossz szemmel néznek azokra a gazdákra, akik nem tartják be. A kutyabarat.hu és a Kutyológia – városi kutyázás felsőfokon közösségek két évvel ezelőtt összefogtak és céljuk az volt, hogy megkönnyítsék a városi kutyatartást, segítsék a gazdikat a futtatók helyes használatában. Futietikett címmel molinókat helyeztek ki több futtatóhoz, amik segítenek az íratlan szabályok betartásában és a nézeteltérések elkerülésében. A megérkezés, a játék, az érkezők fogadása alatt és az általában elvárt etikettet ismertetik a molinók. De sok kutyafuttatón lehet látni egyéb házirendet, szabályzatot is, amik szintén hasonló tanácsokat hirdetnek. A lényeg, hogy folyamatosan kell figyelnem a kutyámra, nem szabad engednem, hogy gödröt ásson, rongáljon, ugasson vagy játék közben leteperjen vagy épp ráugorjon egy másik ebre. 

watermarked
Kutyológia

Drágább a BKK kutyával mint gyerekkel

Gondoltam arra is, hogy a kutyasétáltatást megoldom a hétköznapi teendőkkel együtt, tehát összekötném a kellemest a hasznossal. Ez a tervem gyorsan meg is bukott, amikor tovább olvastam az állattartási rendeletet, ugyanis „tilos ebet beengedni, illetve bevinni oktatási-, egészségügyi-, szociális-, kulturális intézmények területére; ügyfélforgalmat lebonyolító közintézménybe, diákszállásra; vendéglátó egységbe; vásárcsarnok, piac területére; uszodába, zöldterületre, ahol tábla tiltja”. Ha mégis szeretnénk magunkkal vinni a kutyánkat vásárolni, étterembe vagy csak fagyizni, akkor a kutyabarat.hu oldalon tájékozódhatunk erről. Válogathatunk kutyabarát szállások, éttermek, kávézók, cukrászdák, romkocsmák, de akár múzeumok, üzletek, strandok között is az ország különböző régióiban. Ezeknek az egységeknek gyakran saját házirendjük van a kutyatartással kapcsolatban, amiről érdemes még az odalátogatás előtt érdeklődni, így felkészülve mehetünk.

Ahhoz, hogy én eljussak a jövendőbeli kutyámmal néhány kutyabarát helyre a BKK szolgáltatásait kell igénybe vennem. Ez ügyben a Hogyan utazzunk kutyával? szórólapról gyűjthetünk információkat. Két lehetőség közül választhatunk.

  1. A kistestű kutyát vihetjük szállítóboxban, ketrecben vagy táskában, lényeg, hogy ne tudjon kiszabadulni és összepiszkítani valamit vagy valakit. Ha boxban szállítom a kutyámat, akkor kézi poggyásznak minősül, és ingyen utazik.
  2. A másik lehetőség a póráz és a szájkosár vagy pofaszorító kombinációja, viszont így köteles vagyok jegyet venni a kutyának is. „A kutya számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet (vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy, HÉV-jegy), 24 órás, 72 órás jegyet, hetijegyet, 5/30-as napijegyet vagy havi kutyabérletet kell vásárolni. A kutyabérlettel egy kutya szállítható. A bérletszelvény csak az arckép helyén „EB” felirattal ellátott érvényes általános bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát a vásárláskor meg kell adni. Természetesen a kutyát szállító utasnak is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal”- olvasható a szórólapon.

Szóval használhatunk minden járművet. Ha nem boxban szállítom a kutyát, akkor teljes árú jegy vagy kutyabérlet kell neki, míg ha boxban van, akkor ingyen utazik. A havi kutyabérlet amúgy 5250 Ft, drágább mint egy diákbérlet. Egy egyszerű box a yorkshire terrieremnek 3418 Ft, egy hálós szájkosár pedig 997 Ft.

shutterstock 399928804

Nekem hosszabb utakra is magammal kellene vinnem az ölebemet vidékre, így a MÁV sem maradhat ki a felsorolásból. A 145 km-es útra az élőállat viteldíj 710 Ft, a kutya havibérlet pedig 24400 Ft. Ha pedig valamilyen fennakadás van a vonatközlekedésben és vonatpótló busszal kell utazni bizonyos távot, a kutyánkat nem engedik fel a buszokra.

Összegzés

Kutyát tartani egy lakásban továbbra sem tűnik egyszerű dolognak. A sétáltatást be kell programozni napi rutinként. Az első séta a legdrágább. A megfelelő felszerelés majdnem 7000 Ft először, és ebből ismét kihagytam az extra dolgokat mint például a kutyacipőt, ami hasznos érzékeny kutyáknak és 1990 Ft egy pár, de kihagytam a láthatósági mellényt is, ami pedig az esti sétákhoz hasznos és 1400 Ft. A sétáltatáshoz szükséges felszerelés ára változhat ízlésétől, pénztárcától és a kutya méretétől függően. Én a legszükségesebb dolgokat szedtem össze, közepes minőségben, közepes ár kategóriában, egy yorkshire terrier méretéhez. Mondhatni, hogy ez a kalkuláció a minimum. A városban való közlekedés sem épp egyszerű dolog, se gyalog, se tömegközlekedve, de még egy kutyafuttatón sem, mert mindenhol meg kell felelni valamilyen szabálynak, házirendnek vagy épp a Futietikettnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek