Így kerülje el a fesztiválbetegségeket!

Hallott már a Glastonbury-bokáról? Mi sem. Az idei Glastonbury Festivalra látogatók azonban megtapasztalhatták, milyen öt napon keresztül térdig érő sárban, kényelmetlen gumicsizmában tombolni. Nem csoda, hogy sokan közülük bokaficammal (innen az elnevezés), izomhúzódással vagy más kellemetlen sérüléssel tértek haza a rendezvényről. Nálunk szerencsére kisebb az esélye ilyen extrém körülményeknek, azért egy csomó minden megkeserítheti az önfeledt mulatozást, ha nem figyelünk az egészségünkre.

GettyImages-451375906
Gary Wolstenholme / Europress / Getty

A szabadtéri fesztiválok egészségügyi biztosításának mentési feladatait az Országos Mentőszolgálat látja el, és a rendezvények területén a résztvevők egészségére vigyázó önkéntesekből, a „helperekből” álló elsősegélynyújtó rendszer is működik.

Tájékozódjon!

Érkezés előtt vagy után azonnal derítse ki, hogy a helyszínen merre vannak az elsősegélynyújtó központok. Ha bármilyen egészségügyi problémája van, netán várandós, mindenképpen jelezze a fesztiválon tartózkodó segítőknek. Ne felejtse el magával vinni szokásos gyógyszereit, és ügyeljen azok megfelelő tárolására is!

Öltözzön kényelmesen!

A lábsérülést elkerülheti, ha kényelmes cipőt visel. Emellett azonban fontos, hogy szárazon és tisztán tartsa a lábbelijét, ha meg akarja előzni a hólyagok kialakulását, a gombás fertőzéseket vagy az úgynevezett lövészároklábat (ázott, kihűlt láb), ami akkor alakul ki, ha a lábfej napokig hideg és átnedvesedett cipőben, illetve zokniban marad. Szóval akár szereti, akár nem, legyen kéznél egy pár gumicsizma is a biztonság kedvéért, meg persze elegendő tiszta zokni a gyakori váltáshoz. És még valami: lehetőleg mezítláb aludjon, valamint hanyagolja a tangapapucsokat és a kényelmetlen trendi cipőket, amik balesetet okozhatnak.

Ami a ruhatár többi részét illeti, ügyeljen arra, hogy hőség- és esőbiztos darabokat is oakoljon, de gondoljon a hűvös éjszakákra is! Szabadtéri rendezvényeken gyakori a hipotermia jelensége, főleg amikor éjszakára lehűl a levegő és mi még mindig az összeizzadt ruhánkban tombolunk. „A megfázás tünetei elsősorban azért jelentkeznek, mert a szórakozók nem készülnek fel arra, hogy a hőmérséklet nem egyenletes. Egy sátor közepén akár 60 fok is lehet, kint viszont csak 17, ezért aki nem gondoskodik melegebb ruháról, könnyen megfázhat. Akinek pedig érzékeny a torka, az a jéghideg italoktól torokgyulladást is kaphat" – nyilatkozta korábban Szeles Géza, a Sziget fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője az MTI-nek.

Figyeljen oda a higiéniára! 

„A közös mosdókban és fürdőhelyiségekben nagy az esélye a gombás fertőzések terjedésének, különösen akkor, amikor valaki ittas állapotban nem figyel arra, hogy csak papucsban menjen a zuhanyzóba, ahol elsősorban a lábgombát könnyű elkapni. Kerülni kell a lábbelik és törölközők közös használatát, valamint a műszálas és a nagyon szűk, szoros ruházat viselését, ami hajlamosít az erősebb verejtékezésre. A gombák a meleg, nedves és sötét helyeket kedvelik, a zárt ruházatban és cipőben márpedig jobban izzadunk” – mondta a Díványnak dr. Vass Ilona bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. Ezenkívül a vécéhasználat utáni, valamint az evés előtti alapos kézmosásról se feledkezzen meg!

DSC8381
Kaszás Tamás / Index

Ne csak alkoholt igyon!

A táncolás, a hőség és az alkohol kombinációja ugyanis kiszáradáshoz vezethet, a többnapos fesztiválokon pedig különösen fontos a mértéktartás, ha nem akarjuk, hogy immunrendszerünk teljesen legyengüljön. Férfiaknak naponta négy, nőknek pedig napi három egységnyi alkoholnál többet nem ajánlott fogyasztani, ráadásul mivel dehidratál, arra is oda kell figyelni, hogy mellette rendszeresen és elegendő vizet is igyunk, így a kellemetlen macskajajt is elkerülhetjük. Nem valami kényelmes megoldás, de ha valaki tud egy korsó sörrel a kezében közlekedni, akkor egy flakon vizet is képes magával cipelni.

„A nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk. A cukros üdítőitalok helyett inkább a vizet válasszák és naponta legalább három liter folyadékot fogyasszanak a fesztiválokra látogatók. Alkoholt csak mértékletesen igyanak, hiszen az öntudatlan részegség életveszélyes is lehet” – hívja fel az érintettek figyelmét Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatója.

A folyadékbevitel mellett persze a megfelelő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer fogyasszon meleg ételt, ne hagyja ki a reggelit, és a vacsorát se váltsa ki ivással! Különösen a nagyobb fizikai megterhelés miatt szükséges a létfontosságú tápanyagok bevitele. A gyomorrontás ugyan nem egy gyakori "fesztiválbetegség", azt sem árt figyelembe venni, hogy a nagy melegben az ételek könnyebben megromlanak, ezért ha lehet, hűtőszekrényben tárolja a romlandó ételeket, vagy frissen vásároljon valami táplálót. 

DSC 8395
Bődey János / Index

UV-védelem bulizás közben is fontos!

Lehetőség szerint kerülje a napot, délelőtt tíz és délután négy között keresse az árnyékos területeket, illetve viseljen széles karimájú kalapot és sűrű szövésű ruhát. „Ajánlott legalább SPF 20 feletti (világos bőr esetén 30-50+), UVB és UVA ellen is védelmet nyújtó, lehetőleg kémiai (pl: oxybenzon, mexoryl, avobenzon) és fizikai fényvédő anyagot (pl. titán oxid, cink oxid) is tartalmazó fényvédő használata” – javasolja dr. Szász Orsolya, a PTE KK Bőr, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika orvosa. „Fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, de nemcsak az erős UV-sugárzás, hanem a napszúrás veszélye miatt is. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet” – fűzi hozzá Győrfi Pál.

A nagy zaj is ártalmas lehet

A zenei színpadok környékén a hangerő meghaladhatja a 110 dB-t, ami felér egy légkalapács zajának megállás nélküli hallgatásával. Oké, hogy a kedvenc bandáját az első sorból akarja figyelni, de amikor csak lehet, ne tartózkodjon a dübörgő hangfalak közvetlen közelében vagy szerezzen speciális füldugókat.

DSC0040
Kaszás Tamás / Index

Ismerkedni szabad, de csak ésszel!

„A legtöbb nemi betegség orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is átadható, különösen igaz ez a herpeszvírusra. Az indirekt megfertőződés igen ritka, mindazonáltal nem ajánlott közös törölköző és higiéniai szerek használata" – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek a viszketéssel és vizeléskor égő érzéssel járó chlamydia-fertőzés, a makk- és hüvelygyulladással járó gombás fertőzés (Candida albicans), a trichomonas, a gonorrhea, a HPV (nemcsak szexuális úton terjed), a herpes genitalis, a különböző hepatitis-vírusok közül pedig elsősorban a hepatitis B és kismértékben a hepatitis C vírus. 

„Drog és alkohol általi bódult állapotban lehetőleg kerüljük a szexuális érintkezést, illetve mindenképpen használjunk óvszert (ami még mindig a legbiztonságosabb, de nem nyújt száz százalékos védelmet). Hepatitis B-elleni oltás különösen a veszélyeztetett személyeknek (egészségügyi dolgozó, intravénás droghasználó, dialízises beteg, fejlődő országban élő külföldi) ajánlott” – figyelmeztet dr. Szűcs László urológus. „A túlzott sterilitással, az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebben átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni” – teszi hozzá a szakértő.

Kullancsveszély!

Bizony, nem árt az idén különös mértékben elszaporodó vérszívók jelenlétére is felkészülni egy szabadtéri fesztiválozás és kempingezés előtt. Nemrég írtunk a kullancscsípés megelőzésével és kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Erről itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra