Így válasszon a gyereknek biciklit!

Itt a nyár, a gyerekeknek rengeteg szabadideje van, amit akár kétkeréken is tölthet, sőt, az egész család csatlakozhat hozzá, és az aktív pihenés jegyében el is mehetnek egy jó kis bringatúrára . Persze ehhez kell egy megfelelő bicikli is, és nem is olyan könnyű kiválasztani a megfelelőt, ebben próbálunk segíteni. 

shutterstock 289757885

A méret a lényeg?

A gyerekek nőnek, ez a természet rendje, és kortól, illetve magasságtól függ, hogy éppen milyen típusú vagy milyen méretű kerékpárra van szüksége. Az első járműnek sokan a futóbiciklit ajánlják, ezen a gyerek könnyen megtanulhat egyensúlyozni, hiszen nincsenek oldalkerekek. Persze a pedálos kétkerekűzéshez így is gyakorolni kell majd egy kicsit, de ez nem jelent majd akkora problémát.

(A táblázatban a számok a kerékméretet jelölik!)

 típus  életkor  testmagasság  lábhossz
triciklik, járgányok 1,5-4 év között 80 cm-től 35-42 cm
hajtány (training bike vagy futóbicikli) 1,5-4 év között 85 cm-től 26-42 cm
12"-os gyerek kerékpár 2-4,5 év között 75-95 cm között 35-42 cm
14"-os gyerek kerékpár 2,5-5 év között 85-105 cm között 40-50 cm
16"-os gyerek kerékpár 4-6 év között 90-115 cm között 45-55 cm
20"-os gyerek kerékpár 6-10 év között 115-130 cm között 55-63 cm
24"-os gyerek kerékpár 8-12 év között 125-150 cm között 60-72 cm

Ha már hagyományos kerékpárt használ, akkor az a jele annak, hogy a gyermek kinőtte a biciklit, hogy a nyerget nem lehet már tovább emelni vagy a túl kicsi a nyereg-kormány távolság, és helytelen lesz a testtartás. De miért is olyan fontos ez?  "Rossz méretű kerékpár esetén nehezebb a hajtás, hamarabb elfáradsz, hosszú távon ízületi gondok egészségügyi problémáid adódhatnak. Rossz testtartás esetén (púpos hát), a medence hátrafele fordul, ami extra terhet jelent az alsó hátizmoknak. Fontos a kezek tartása is, ne hajlítsa a karját kifelé, de ne is „akassza” ki teljesen egyenesen, mert kezünknek csillapítani kell az út egyenetlenségeit" - olvasható az indoklás. 

Persze az nem elég, ha megvesszük a látszólag megfelelő méretűnek talált biciklit, el kell végezni a megfelelő beállításokat, vásárláskor a szakboltokban biztosan segítenek, de utána nekünk kell figyelni arra, hogy kényelemes legyen a gyereknek, és persze ekkor nyugodtan fordulhatunk szakemberhez, ha az interneten található leírásokban vagy saját tapasztalatainkban nem annyira bízunk. És képzelje, hosszú távú hatása is lehet annak, ha nem figyel oda: "A legtöbben már eleve túl alacsony nyereggel vágnak ismét a kerékpározásba. Ez a gyerekkorból visszamaradt reflex, a biztonságérzetet hivatott növelni. Később, ahogy a gyerek nő, a szülők nem emelik folyamatosan a nyereg magasságát, így egy idő után megszokja a zsugorban tekerést, de nem biztos, hogy szívesen megy hosszabb kerékpáros kirándulásokra" - írja a Bikemag.

shutterstock 218013127

Erre figyeljen még vásárláskor!

  • Nagyon fontos a minőség! Az olcsó, áruházi darabok gyenge csapágyazásai hamar elhasználódnak és tönkremennek. A rossz csapágyak, illetve teljes hiányuk miatt a gyerek nem tudja hatékonyan hajtani a bringát. Ebből és a kerékpár súlyából következik, hogy milyen sebesség elérésére képes a gyermek és mennyire fárad el tekerés közben.
  • Csak olyan gyermekkerékpárt vásároljunk, amelyik cserélhető belsővel és felfújható gumival rendelkezik. Felejtsük el a tömör gumit!
  • Ellenőrizzük, hogy a bicikli kontrafékes-e, és alkalmas-e a szerkezet megállítására. A kézifék lehet tartozék, de kisgyermekkorban (2-6 éves) a kontrafék ajánlott! A gyermeknek még akkor sem lenne elég ereje a hatékony fékezésre, ha a fékrendszer a felnőtt kerékpárokon megszokott minőségű lenne.
  • A pontos méret kiválasztásnál a kerék- és vázméretre kell figyelni. 24”-os kerékméretig egy kerékmérethez általában egy vázméret tartozik.
  • A váz tekintetében egy nagyon fontos adatra kell figyelnünk, ez pedig az átlépési magasság. Az optimális méretet úgy állapíthatjuk meg, hogy a biciklin átlépve és a nyeregig hátralépve (NEM ráülve!) addig emeljük az első kereket, míg a váz felső csöve a gyermekhez nem ér. Ha ez a gyereknél kb. 10 cm a talajtól számítva, akkor megfelelőnek tekinthetjük a választott gépet.
  • Ha a gyerek nincs velünk a vásárlásnál, úgy még otthon mérjük meg a belső lábhosszát! A kapott eredményből 10 centit levonva megkapjuk az optimális átlépési magasságot. Ha a váz (vagy a kiválasztott kerékméret) még túl nagy, a megállásnál nem fogja tudni letenni a lábát, és eldől a bringával. A csúnya sérüléseken túl egy ilyen eset akár egy életre elveheti a gyermek kedvét a kerékpározástól. Alacsony növésű gyermeknél sose válasszunk eggyel nagyobb kerékpárt, hogy spóroljunk. A biciklit hiba lenne úgy kezelni, mint egy nagyobb ruhadarabot, hogy majd belenő a gyerek, mert balesetveszélyes!

Fő a biztonság!

Ugye nem kell elmondanunk, miért olyan fontos, hogy a gyermek ismerje a közlekedési szabályokat: Mi is összegyűjtöttük a legfontosabbakat, de az interneten is vannak oktatóprogramok. Ha ez megvan, akkor pedig be kell szerezni a kötelező és/vagy szükséges kelléket is. Ugyan a bukósisak használata csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/h feletti sebességgel haladunk, de 14 év alatti gyereknek mindenképpen ajánlott a viselése, és a könyök- és térdvédő is hasznos lehet.

A velo.hu össze is szedte, hogy mit érdemes tudni a sisakról, ebből szemezgettünk:

-  a keményhéjas, vagy az in-mould technológiával készült sisakok a legbiztonságosabbak

- fontos, hogy a kiválasztott bringás bukósisak szellőzése megfelelő legyen

- a jobb gyermek sisakok már ugyanazokat a méretállítási és rögzítési rendszereket alkalmazzák, amit a felnőtt modellek is - méretállásonként 4-5 centiméteres tartományban állítható a fejméret

- mindenképpen olyat kell választani, ami a gyereknek is tetszik, hiszen így biztosan hordani fogja és amúgy is érdemes felpróbálgatni a különböző sisakokat

740 kilométer hat nap alatt

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 2016. június 28-án kedden prológgal rajtol, a nemzetközi mezőny hat versenynap alatt, tíz megyét érintve, a Szombathely–Fertőd–Keszthely–Siófok–Cegléd–Karcag–Kékestető–Gyöngyös–Budapest útvonalat járja be. A Dentsu Aegis Network jóvoltából a verseny ideje alatt az Indavideón is beszámolunk a Tour eseményeiről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek