Egy mozdulattal férfiasabbá válhat a nők szemében

A szagok fontos szerepet töltenek be a társas kapcsolatainkban. Mindenkinek van ugyanis egy csak rá jellemző, egyedi illata, egy ujjlenyomathoz hasonló szaglenyomata, amit a kutatók részben az immunrendszert kódoló gének hatásának tulajdonítanak. Ezekre a szagokra pedig érzékenyek vagyunk: a szeretteink, rokonaink szagát felismerjük, szeretjük, az idegenek szaga viszont általában taszít minket. Kivéve, ha nők vagyunk, a másik pasi, és kiszagoljuk nála a miénktől jelentősen eltérő immunrendszert. Na, akkor inkább vonzódunk az illetőhöz.

De vajon mit tesznek ezzel a természetes szelektálószemponttal a parfümök? Vajon a pasik vonzóbbak lesznek a mesterséges illatoktól? Egy, a PsyBlogon idézett kutatásban most erre keresték a választ. 

Az Evolution and Human Behaviorban megjelent kutatásban több, mint kétszáz férfi és nő értékelt szagokat és fotókat azok férfiassága és nőiessége alapján. Az eredményekből pedig kiderült, hogy a kevésbé férfiasnak ítélt pasik esetében a mesterséges illatok sokat segítenek: az illat hatására a nők vonzóbbnak tartották őket. Ezzel szemben az eleve férfias férfiak iránti vonzalmat nem befolyásolták a parfümök. Egyébként a nők megítélésében is sokat számított az illat: a férfiak nőiesebbnek tartották a parfümözött, mint a természetes illatot árasztó nőket. 

Dr Caroline Allen a kutatás vezetője szerint a jelenség magyarázatát az evolúciós történetünkben érdemes keresni. Ebből a szempontból nézve ugyanis a férfiasság csak egy bizonyos szintig vonzó, a túl magas maszkulinitás ellenségességgel és agresszivitással párosul, amire már - legalábbis hosszú távon - kevésbé buknak a nők. A nőiesség preferenciájában azonban nem tudunk ilyen evolúciós limitről. 

A kutatás tanulsága tehát, hogy parfümöt használni egyáltalán nem felesleges, kivéve, ha valaki amúgy is elég férfias. Mondjuk izzadtságszag ellensúlyozásra a parfüm neki is jól jöhet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra