Ismeri ezeket a fogászati újításokat?

Interneten már elérhető az az újonnan kifejlesztett fogkrém, amelynek egy összetevője alvás közben visszaépíti a fogzománcba az elvesztett ásványi anyagokat - meggátolva ezzel a fogszuvasodás és a fogérzékenység kialakulását. De akadnak más próbálkozások is, kérdés, hogy mennyire megbízhatóak. Szakértőtől kértünk tanácsot, milyen termékeket érdemes választani a leggyakoribb fogproblémákra.

Fogkrémmel visszaépített fogzománc?

A fogszuvasodás komoly népbetegség, ami az iskoláskorú gyerekek 60-90 százalékát érinti világszerte. „A BioMinF adalékot tartalmazó fogkrémek képesek 8-12 órán át felszabadítani a kalcium-, a foszfát- és a fluoridionokat, aminek következtében a fluorapatit nevű ásvány újjáépíti, erősíti és megvédi a fog szerkezetét” – írja a Daily Mail. „A hagyományos fogkrémek hatóanyagai kevesebb mint két óra elteltével hatástalanná válnak” – magyarázza Robert Hill professzor, a BioMinF-et kifejlesztő kutatócsoport vezetője. A csodafogkrém összetevőjét persze olyan termékeknél is lehet alkalmazni mint a polírozó paszták és gélek, valamint tömőanyagok, és lesz majd fluoridmentes változat azok számára, akik úgy érzik, arra nincs szükségük (vagy csak allergiásak rá). 

shutterstock 327637304

Pirulaként szedhető fogvédő probiotikum?

Egy másik újdonság, amiről a Science Daily is beszámolt nemrég, hogy a Floridai Egyetem kutatói azonosították a Streptococcus baktériumoknak egy új törzsét, amely képes felvenni a harcot a szájban lévő savképző baktériumokkal, így esélyes, hogy bizonyos probiotikumokkal is megelőzhető a fogszuvasodás. A vizsgálatok során azt találták, hogy az úgynevezett A12 nevű baktériumtörzs hasznos ellenfél az olyan baktériumokkal szemben, amelyek a cukor tejsavvá bontják és a savas közeggel hozzájárulnak fogszuvasodáshoz.  A kutatók szerint az A12-törzs nemcsak segít semlegesíteni a savakat, de el is pusztítja a káros baktériumokat. A felfedezés azért fontos, mert ennek alapján a tudósoknak lehetőségük van kifejleszteni egy pirula formájában alkalmazható fogvédelmi módszert.

Fogkrém, ami betömi a lyukakat?

És arról a japán fejlesztésű fogpasztáról hallott már, aminek a színe igen bizarr (fekete), de állítólag összetétele nagyon hasonló a fogzománcéhoz?  Fő alkotóeleme, a kalcium-foszfát, és a kialakulóban lévő lyukak betömögetésével helyreállítja a fogzománcot. „Ez a forradalminak nevezett újítás ostobaság. Az összes fluoridot tartalmazó fogkrém azon az elven működik, hogy a kioldódott ásványok visszaépülnek a fogzománcba és így erősítik azt. Lyukakat azonban nem tömköd be semmilyen fogkrém” – nyilatkozta a Díványnak dr. Somogyi Richárd, a Gloria Dental fogorvosa.

A szuvasodást viszont megállíthatjuk

Nyilvánvaló, hogy ha nem megfelelő a szájhigiéniánk, sokkal nagyobb az esély a fogszuvasodásra. „A rizikótényezők közé tartozik a csökkent nyáltermelés, a nyál alacsony mértékű pufferkapacitása (savsemlegesítő képessége), illetve a fogak alaki, helyzeti és szerkezeti rendellenességei – egy szabályos fogsort ugyanis sokkal könnyebb tisztítani és épen tartani. A fogszuvasodás az ásványi anyag kioldódás-beépülés egyensúlyának megbomlásaként írható le. Emiatt a kezdeti esetekben a fogszuvasodás visszafordítható ásványi anyagot magas koncentrációban tartalmazó fogkrémekkel (ezért fontos a termékek fluoridiontartalma). Ha viszont a szuvasodás folyamata túljut egy ponton, akkor fogpasztákkal már nem sokra megyünk és fogászati beavatkozásra lesz szükség” – mondja a szakértő.

A szuvasodás és a fogérzékenység mértéke az életkortól, a szájhigiénétől, a táplálkozástól (a nassoló életmód árthat, ugyanakkor bizonyos tápanyagok fontosak a fogak épségének megőrzése szempontjából), a fogak strukturális sajátosságaitól, környezeti hatásoktól, valamint genetikai és immunológiai tényezőktől is függ. Leginkább azonban olyan életmódbeli, illetve helytelen táplálkozási okokra vezethető vissza, amelyeken lehet változtatni, így a probléma mértéke csökkenthető, sőt akár meg is szüntethető. Köztudott például, hogy a szénhidrátban gazdag és a savas ételek túlzott fogyasztása nagyban hozzájárul a fogszuvasodás mértékéhez, hiszen ezek az ételek táptalajai a baktériumoknak.

shutterstock 56000212

Hogyan alakul ki a fogérzékenység?

"A fog háromféle szerkezeti egységből épül fel: a foggyökér cementből áll, míg a fogkoronát a dentin és a zománc alkotják. Mivel máshol találhatóak, más a funkciójuk is. A zománc egy nagyon strapabíró anyag, mereven ellenáll a rágóerőnek és különféle ingereknek. A dentin egy puhább, rugalmasabb, csöves szerkezetű anyag, a kis csövekben pedig folyadék, illetve sejtnyúlványok találhatók. Ha a zománc már nem, vagy kevésbé védi a dentint a különböző ingerektől, akkor a dentincsatornácskák akár szabaddá is válhatnak, és ingerek hatására ezekben folyadékáramlás indul meg, ami először érzékenység, később pedig fájdalom formájában jelentkezik. A speciális, érzékenységre ható fogkrémek anyagai eltömik ezeket a csövecskéket, így az áramlás és azzal együtt az érzékenység is megszűnik" – magyarázza a fogorvos a működési elvet.

Mit használjon, ha szeretné megelőzni a bajt?

„Az ép fogak megőrzésének alapja a megfelelő mechanikai tisztítás, amihez egy jó minőségű fogkefe mellett fluoridiont tartalmazó fogkrémet érdemes használni. A fluorid (más forrásai az ásványvíz és az ivóvíz) a kioldódó hidroxiapatit helyére beépülve flourapatitot képez, ami sokkal ellenállóbb a savhatásokkal szemben, így erősíti a fogzománc szerkezetét, megakadályozza a baktériumok elszaporodását és javítja a csontok mechanikai tulajdonságait. Rengeteg fogkrém van a piacon, ezért nem árt szakembertől segítséget kérni, hogy a nekünk megfelelőt válasszuk. Az alapos fogmosás után használhatunk kiegészítésként szájöblítőket, amikből szintén sokféle hatóanyagot tartalmazó termék kapható. A timolt, mentolt, eukaliptolt vagy az antiszeptikus hatású klórhexidint tartalmazó szerek gátolják a plakk kialakulását és a káros baktériumok elszaporodását. De mielőtt bárki túlzásba vinné ezek használatát, vagy csak ezektől remélné a fogai megőrzését, beszéljen a fogorvosával” – javasolja dr. Somogyi Richárd.

„Tartsunk otthon több fogkefét, hogy a sörtéknek legyen elég ideje (kb. 24 óra) kiszáradni. Ezen kívül használhatunk járulékos fogtisztítókat, fogselymet és nyelvtisztítót is. Akinek valamilyen fogpótlása van, mindenképpen igénybe kell vennie egyéb eszközöket, például fogköztisztító kefét, egyszeres csomózású fogkefét vagy szájzuhanyt. A kétes forrásból beszerezhető termékektől viszont óvakodjunk” – teszi hozzá a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Mustra