Ne a vécéülőke, hanem a csapvíz miatt aggódjon!

Ha a lakásban lévő baktériumokról van szó, a legtöbb embernek a vécé és környéke jut eszébe. Egy új kutatás szerint viszont sokkal jobban kéne aggódnunk a konyha, egészen pontosan a csap és a belőle folyó víz miatt, ugyanis Daily Mail egy, a Microbiome-ban megjelent vizsgálatsorozatra hivatkozva azt állítja, hogy a csapvízből több baktérium jut a levegőbe mint a mellékhelyiségből.

A baktériumok a különböző használati tárgyakon telepszenek meg és a levegőáramlat segítségével gyakran körbejárják az egész lakást, ez nem titok, kaliforniai kutatók pedig utánajártak, hogy mely felülteken található a legtöbb mikroba. A szakemberek 29 otthont vizsgáltak meg, és mintákat vettek a konyhapultokról, a szőnyegekből, a mosdó csempéjéről, a zuhanyrózsából, vécéből, sőt, még házi kedvencekről és emberekről is.

GettyImages-486641709
Thomas Trutschel / Europress / Getty

Az eredményekből kiderült, hogy a padlóval és a szőnyegekkel kell igazán vigyázni, hiszen a baktériumok 20 százaléka ezekről kerül a levegőbe. Ezután következett a kintről beáramló friss levegő (17%), ami nem meglepő annak fényében, hogy a legtöbb kaliforniai szinte egész nap szellőztet. Apropó levegő: a kutatás arra is rávilágított, hogy (talán nem meglepő módon) sokkal több baktérium volt azokban az otthonokban, ahol  többször csináltak huzatot, illetve ahol sokkal aktívabbak voltak a lakók, és a járkálással felkavarják a padlón, illetve szőnyegben megbújó port és vele a mikroorganizmusokat.

Bár a szakértők azt hitték, jelentős mennyiségű baktérium kerül a levegőbe azáltal is, hogy lehúzzuk a vécét, az arány csupán 0,04% lett. Ezzel szemben a csap megnyitása 9 százalékkal járult hozzá a lakásban található állományhoz, ez pedig a képzeletbeli dobogó harmadik helyére elég. Ezt azzal magyarázzák, hogy nagyon sokat fogyasztunk belőle, és a csapból kiengedve pedig bőven kerül belőle a levegőbe is.

A megoszlást a lenti diagramon láthatja. Ha kíváncsi a pontos százalékra, vigye az egeret az adott terület fölé! Mi pedig csendben megvárjuk, mikor lesz a légzés is ártalmas az egészségre.

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek