Késett a gépe? Elcsúszott a hüttében? Belevágna az Airbnb-be? Mondjuk a tutit!

Az utazás általában felhőtlen pillanatokat jelent: vidám sörözést vagy borozgatást, élménydús családi túrázást vagy éppen lazítást a medencében, szaunában. Az idillt azonban sajnos gyorsan taccsra tudja vágni egy rossz mozdulat, vagy egy járatkimaradás. Ha nem vagyunk tisztában a jogainkkal, könnyen rémálom lehet az álomnyaralásból. Éppen ezért a Travelo időről-időre megkérdezi jogi szakértőjét, Kalocsay Gergelyt, hogy segítsen eligazodni a szabályzatok útvesztőjében. Az ő tippjeikből mazsolázunk most.

Balesetbiztosítás – nem felesleges macera

Az utazás előtti kapkodásban sokan elfeledkeznek az utasbiztosításról. Általában még az is fontosabb, nehogy otthon maradjon a telefontöltő. A megfelelő biztosítás jelentőségére pedig sajnos csak akkor döbbenünk rá, amikor már túl késő. Kifogás pedig mindig akad, miért nem kötünk biztosítást: úgysem utazunk messzire, egy osztrák síelés teljesen veszélytelen dolog, és a többi... Aztán bekövetkezik a baj, és egy-egy orvosi kezelés – nem túlzás – még akár milliókba is kerülhet.

Hogy mennyire nem érdemes a biztonság illúziójába ringatni magunkat: egy februári felmérés szerint a balesetet szenvedett síelők fele nem a vad száguldozás közben, hanem a hüttében töri össze magát. De egy élményfürdőben töltött nap is simán végződhet a sürgősségin. Persze nem akarjuk elvenni a kedvüket ezektől a helyektől, főleg, mert mi is imádunk síelni, hüttézni, csúszdázni. Viszont fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a megfelelő utasbiztosítás rengeteget javíthat a helyzetünkön, ha beütött a krach. Milyen szempontokat kell mérlegelni, és vajon kell-e az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé is biztosítást kötni? Összeállításunkból kiderül – ide kattintson érte.

Kimaradt a járat? Késik a gép? Akár 600 eurót is kaphat

Egy késés vagy járattörlés fenekestül fel tudja forgatni a nyaralást, a kicentizett üzleti utakról nem is beszélve. Némi vigaszra azonban számíthatnak a pórul járt utazók – már ha élnek a jogaikkal. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a legtöbben nem tudják, mit kell tenniük, és pontosan mire jogosultak ilyen esetekben. Egy 2013. decemberi esetben például, amikor az egyik fapados légitársaság Budapest-London járata késett négy órát, a 178 utas közül mindössze öten tettek panaszt.

Pedig jó tudni, hogy ha törlik a járatunkat, jogosultak vagyunk visszakövetelni a jegyárat, vagy éppen hogy átfoglaljon a légitársaság egy másik gépre. És nem csak a következőre – arra, amelyik nekünk a legkényelmesebb. Jelentős késés esetén ellátásra és szállásra, valamint 250-600 euró közötti kártérítésre is jogosultak lehetünk. A légitársaságok gyakran próbálnak azzal trükközni, hogy egy későbbi utazásra beváltható kupont ajánlanak fel. A zöldfülű utazó könnyen bedőlhet ennek, ön azonban ne tegye, ragaszkodjon a készpénzhez. További hasonló tippeket itt talál.

Lakáskiadás az Airbnb-n: miért ne vágnék bele én is?

De ma már nem csak akkor fontos, hogy tisztában legyünk a jogainkkal és kötelezettségeinkkel, amikor turistáskodunk. Az Airbnb elképesztő boomja miatt egyre többen kell, hogy kigyúrják magukat a turisztikai célú lakáskiadás jogi és pénzügyi tudnivalóiból.

Jelenleg ugyanis több mint 8000 kiadó magyar lakásból lehet válogatni – ebből az Airbnb friss adatai szerint Budapesten 5000 található –, ez mintegy hetven százalékos éves növekedést jelent az előző évhez képest. 2014-ben 150 ezer turista foglalt Airbnb-n keresztül magyarországi szálláshelyet, ebből 138 ezren Budapesten szálltak meg. Többségük Amerikából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Oroszországból érkezik hozzánk.

Nem csoda hát, hogy boldog-boldogtalan ki akarja adni budapesti lakását. De nagyon nem mindegy, milyen lakással és milyen attitűddel vágunk neki a bulinak. Ha rugalmasak vagyunk, szeretjük és ismerjük a várost, valamint nem a nagymama lelakott lakását próbáljuk kiadni, jó móka és kellemes jövedelemkiegészítés lehet az Airbnb. Ha viszont fogalmunk sincs a piacról, marketingről és teljesíthetetlen kihasználtsággal kalkulálunk, ráfizetés és pofára esés lesz a vége. Kattintson, és nézze meg, milyen ma a budapesti Airbnb-piac a felhasználók és a szakértők szemüvegén át.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek