Szivárványtúra Magyarországon, avagy házhoz megy a Pride

Gyakran kérdezgetik tőlem, miért osztok meg személyes képeket a Facebook oldalamon, mikor "senki sem kíváncsi a homiskodásra", és különben is "tartsátok a négy fél között" - erre pedig röviden annyi a válaszom, hogy a szorzótábla megtanulását sem követeltük hatévesen, mégis hamar kiderült, hogy jól jön az a jövőben. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez –  ezt az elvet pedig a Magyar LMBT Szövetség országos emberi jogi kampánya, az „Itt vagyunk!” is osztja: a szemléletformáló projekt az LMBTQI emberek láthatóságát és társadalmi befogadását hírdeti. „A cél növelni a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex emberek láthatóságát, serkenteni részvételüket a helyi döntéshozatali folyamatokban és formálni a többségi társadalom LMBT emberekkel kapcsolatos szemléletét” – vallják a fővárosi szervezők, akik vidéki aktivistákkal karöltve küzdenek a kirekesztés ellen.

Interaktív játékok, kötetlen beszélgetések, és egy "szivárvány-sátor", amely mindennek otthont ad - ezt hozza magával az „Itt vagyunk!” kisbusz, mely Magyarország számos nagyvárosába megérkezik majd az egy éven át tartó kampány során. Érdekesség, bár meglepetésnek aligha nevezhető: sem a magyar kormány, sem más hivatalos nemzeti szervezet nem támogatja a kezdeményezést – ám például a Norvég Civil Támogatási Alap majd 50 000 euróval, a Luxemburgi Nagyhercegség Nagykövetsége 6 000 euróval, a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége pedig 750 euróval segítette a projektet. 

Addig robog a kisbusz, míg nincs teljes egyenlőség

A hippi szubkultúta aranykorát idéző, meleg, leszbikus és transzbarát szlogenekkel ékes buszocskát a Magyar LMBT Szövetség bocsátotta útjára, amely 2011 óta működik afféle ernyőszervezetként, és több kirekesztés ellen harcoló csoport is csatlakozott hozzájuk. „A Szövetség létrehozásával szeretnénk elősegíteni az LMBT szervezetek közötti kommunikációt és megteremteni az együttműködés és közös fellépés kereteit. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol szexuális irányultságát és nemi identitását mindenki szabadon vállalhatja, ahol mindenkit megillet az emberi jogok védelme, a törvény előtti egyenlőség és a hátrányos megkülönböztetéstől mentes élet” – ez a szervezők hitvallása.

Itt vagyunk – de kik vagyunk?

A busz és a sátor alkalmi legénysége mellett ismerős arcokkal is találkozhatunk. Milanovich Dominika Magyarország egyik legkitartóbban dolgozó LMBTQ aktivistája - az ELTE Pszichológia szakán, a Semmelweis Egyetem Sportpszichológus szakán és a CEU Gender Studies szakán szerezte diplomáit, mára pedig maga is tanítani kezdett: OKJ-s képzéseken, illetve az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szexuális orientáció és nemi identitás témában. Az „Itt vagyunk!” másik állandó arca Halász Péter – aki korábban az Európai Únió tagállamaihoz érkező, szexuális orientációra és nemi identitásra alapozott menedékjogi kérelmek elbírálásával foglalatoskodott, emellett nemzetközi menedékjog valamint szexuális kisebbségek jogai témakörben tart kurzusokat.

Buzizás nincs, buli van

A tiz állomást útbaejtő tolerancia-kampány az idei Sziget mellett már Győrben, Kaposváron és Debrecenben is bizonyított – gyerekek, felnőttek, idősek, családok is meg-megállnak a sátornál: laikusok és gyakorlott aktivisták egyaránt rengeteget tanulhatnak az önkéntes csapattól. A felmerülő kérdések megválaszolása és a közös játékok mellett a team egy ingyenes LMBTQI kisokost is osztogat, mely a leggyakrabban felmerülő tévhitek és tények mellett a szubkultúrát érintő kommunikációra is megtanít: hogyan kell(ene) nyilatkoznunk, társalognunk a témáról, és miként kommunikálhat érzékenyen és korrekt módon az LMBTQI emberekkel az, aki korábban csak buziviccekben vagy tévésorozatokban "találkozott" velük.

Az eseményekről készült videók tanulsága szerint szerencsére szó sincs utálkozásról és piszkálódásról: akad, aki meghatódik, mások mély érdeklődéssel figyelnek, és sokan úgy nyilatkoznak: több hasonlóan színes, építő jellegű kezdeménzezésre volna szükség a vidéki városokban. Aki kedvet kapott, hogy bekapcsolódjon az országjárásba, és akár személyes érintettségből, LMBTQI emberként, akár támogatóként tenni szeretne valamit, hogy közösen növelni tudjuk a vidéken élő leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek láthatóságát, online is jelentkezhet a vidám csapatnál, az LMBT Szövetség Facebook oldalát követve pedig biztosan nem marad majd le senki a gay-busz következő megállójáról.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra