A tetoválás téves rákdiagnózist okozhat

Azt már tudjuk, hogy nincs egyértelmű összefüggés a bőrrák kialakulása és a tetováltatás között, az viszont új, hogy a tetoválás minden alap nélkül okozhat pozitív eredményt egy rákszűrésen. Legalábbis ez történt azzal a 32 éves nővel, akinek sztorijáról a Women’s Health számolt be. 

Egy méhnyakrákban szenvedő amerikai nőnél a PET-vizsgálat alapján feltételezték az orvosok, hogy a nő nyirokrendszerében áttétek bukkantak fel, és csak a műtőasztalon jöttek rá, hogy a téves riasztást az asszony lábán lévő tetoválás okozhatta. A méhét sajnos így is el kellett távolítani, de a sugárkezelésre nem volt szüksége, hiszen mégsem voltak áttétek. Hogyan is történhetett meg mindez? 

shutterstock 186576566

“Amikor az ember tetováltat, a tinta felszívódhat a sejtekben és a nyirokrendszeren keresztül elvándorolhat” - adta meg a magyarázatot Ramez Eskander kaliforniai sebész. Az orvos felfedezését a Journal of Obstetrics & Gynecology című lapban publikálta, ahol felhívta a kollégák figyelmet, hogy fokozottan ügyeljenek a tetoválással rendelkező páciensek szűréseredményeinek ellenőrzésére. Ha ugyanis egy tetovált páciens nyirokmirigye "fénylik" a PET-ben, azt simán okozhatja pár megszökött tintaszemcse is. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra