Tengerpart helyett nyaraljon hegyen – a strandolást itt sem kell kihagynia!

Idén a megszokott tengerparti nyaralás helyett inkább a hegyekbe vágyna? Családtagjai viszont ragaszkodnak a vízparthoz? Kombinálják a kettőt! Három olyan viszonylag közeli célpontot mutatunk, ahol a túrázás jutalma egy nagy csobbanás a tiszta vizű tóba.

Garda-tó, Olaszország

Olaszország legnagyobb tavához, a Garda-tóhoz autóval sem bonyolult eljutni, aki pedig nem szeret vezetni, választhatja a repülőt is. Milánó fapados repterére, Bergamóba kifejezetten olcsón lehet jegyet váltani, innen pedig némi buszozást és vonatozást követően már a mélykék víz, szédítő hegycsúcsok, ódon várak és tarka kisvárosok uralják a tájat.

Szállás ügyében gyerekekkel utazóknak a lankás, lassan mélyülő strandokban gazdag déli oldalt, meredek hegyoldalakra, jó szélre és mélyvízre vágyóknak az északit ajánlanánk. Sportosabbak a kerékpárt is választhatják fő közlekedési eszköznek – bár azt olvastuk, hogy az északi oldalon van pár trükkös alagút, ezt érdemes számításba venni – de a tavon kompokkal, a parton pedig menetrend szerinti buszjáratokkal utazhat, akinek az aktív nyaralásba nem fér bele, hogy autóba üljön.

Luxus és természet kombinációja

Nyaraljon a Vacansoleil kempingjeiben a mesés Garda-tó körül! Egyik nap sem fog csalódni a környék csodálatos erdőiben és sziklás hegyeiben tett kirándulásokban. Látogasson el családjával a Monte Baldo-hegyre az egyedülálló panorámás felvonóval, vagy nézze meg a lélegzetelállító Cascate di Varone vízesést. Foglalja le szállását most, hogy a csodálatos hegyvonulatok látványával kezdhesse a napot! (X)

És hogy merre kiránduljunk? A környéken rengeteg túraútvonal közül lehet válogatni, aki egy kis pluszra vágyik, túrázzon alpakák társaságában! A festői Malcesine fölött magasodó Monte Baldón ugyanis ilyet is lehet. A túra a Malcesine-Monte Baldo kabinos felvonó hegyállomásától, 1790 méterről startol. Reggel fél tíz és délután négy között indulnak a csoportok, van rövidebb, gyerekeknek szánt kirándulás – egy 45 perces – és hosszabb, felnőtteknek szánt útvonal is – ez közel két órás. Előzetes bejelentkezés, kényelmes túracipő szükséges. További infó itt.

Hazafelé, mielőtt felszállnának a Budapestre tartó gépükre, nézzék meg maguknak Milánót is. Az éppen zajló világkiállítással, tiszteletet parancsoló, hófehér dómjával, izgalmas dizájnmúzeumával, reneszánsz kastélyt rejtő városi parkjával, elegáns boltjaival és bohém csatornapartjávaljóval többet tud annál, mint amit elsőre gondolna róla.

Feld am See, Ausztria

A híres karintiai síparadicsom, Bad Kleinkirchheim tőszomszédságában található Feld am Seeben úgy nyaralhatunk, ahogyan az osztrák nyugdíjasok élnek: reggel tenisz, délelőtt nordic walking, délután termálfürdő. Pont egy éve próbáltuk: sokkal fárasztóbb, mint a hasunkat süttetni a tengerparton. Viszont nagyon szerethető.

A Feldsee partján strandolni is lehet, valamint az ugyanitt található sportcentrumban szörfözni kajakozni, stand up paddelingezni vagy éppen a vitorlázni is tanulhatunk. A kirándulni vágyók rengeteg nordic walking és tematikus túraútvonal közül választhat az itt elterülő Nockberge bioszféra parkban. Kedvencünk a túrák közül a németül Speik, magyarul macskagyökér, latinul Valeriana Celtica névre hallgató gyógynövény köré épülő volt. A park természetet szenvedélyesen szerető és tisztelő vadőrétől érdekes történeteket hallgathattunk a gyógynövény felhasználási módjairól és történelemben betöltött szerepéről (állítólag Kleopátra is előszeretettel használta).

Túránk végén pedig egy hütténél mi magunk is meggyőződhettünk jótékony hatásairól – már akinek volt kellő lelki ereje beledugni a lábát egy dézsányi jéghideg vízbe. Először ugyanis célszerű hűsítő lábfürdőt venni, majd ezt követően bedörzsölni megfáradt lábainkat a gyógynövény olajával. Túravezetőnk szerint ekkor olyan érzésünk támad, mintha parfümillatú felhőkön lépdelnénk. Rosszmájúak szerint a felszabadító érzés inkább annak köszönhető, hogy lábunk végre kikerül a jeges vízből, de végül is mindegy, a lényeg hogy egy hosszú túra után igencsak jól tud jönni ez a rituálé.

Bledi-tó, Szlovénia

A Bledi-tó szépségével nem tudunk betelni, ahányszor itt járunk, mindig biztosak vagyunk benne, hogy jövünk még. Így aztán rendszeresen írunk róla a Travelón – javasoltuk már filléres nászutas célpontnak is, legutóbbi látogatásunk után pedig a kihagyhatatlan programokról, és a legfinomabb falatokról meséltünk.

Havas hegycsúcsaival és zöldellő erdeivel az egész környék kirándulásra csábít. Kedvencünk a türkizkék vizű Vintgar-szurdok, és a Bledtől harminc kilométerre fekvő Bohinj látnivalói. A nagykabinos felvonóval megközelíthető Vogel síterep, valamint a Száva-vízesés, melyet sokan Szlovénia egyik legszebb pontjának tartanak. Miután leparkoltunk a tóparti Ukanc városában, egy kényelmes, kiépített sétaúton kaptathatunk fel ide. A kilátóba ugyan csak belépőjeggyel mehetünk fel, de a látvány többszörösen megéri az árát, és az se szegje kedvünket, ha felfele menet esetleg elkap minket az eső, mert az eső utáni vízesés nagyon különlegesen fest.

Kirándulás után a gleccservájta Bledi-tóban igazán frissítő élmény csobbanni egyet, strandot például a vár alatti részen talál. A kristálytiszta tóban több gyógyhatású forrásvíz is található, így itt nem csak az út fáradalmait pihenhetjük ki, de rögtön regenerálhatjuk is a szervezetünket, ráadásul a város enyhe szubalpin klímájának köszönhetően az Alpokban itt a leghosszabb a fürdőszezon.

Így készüljön fel a kirándulásra

Bizonytalan milyen hosszú útvonalat válasszon? Mi az, amit feltétlen magával kell vinnie, ha nagyobb kirándulásra indul? Mivel vegye rá a gyerekeit, hogy túrázni menjenek önnel? Korábbi cikkünkben szakértők mondták meg a tutit a fenti kérdésekben. Ide kattintva minden kezdő túrázókat kínzó kérdésre megtudja a választ.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra