3 ok, amiért jó megöregedni

Tudta, hogy minél idősebb, annál bizakodóbbá válik? Legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból, ami erősen ellentmond annak a rosszindulatú feltételezésnek, hogy a nyugdíjasok mind zsörtölődő, zsémbes alakok.

„Ha az idős korra gondolunk, a legtöbbször a veszteségek és a hanyatlás jut eszünkbe, pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy van néhány dolog, ami korral konkrétan jobbá válik – mondta dr. Claudia Haase, a tanulmány egyik szerzője. – Kutatásunk szerint ahogy az ember öregszik, úgy erősödik benne a bizalom, és azok az emberek, akikben a bizalom nő, boldogabbnak is érzik magukat."

A fentieken túl az emberek korral gyakran optimistábbá válnak. „Ahogy öregszünk, úgy egyre nagyobb valószínűséggel látjuk meg a dolgok és az emberek jó oldalát, és bocsátunk meg olyan dolgokat, amelyek fiatalként hatalmas bosszúságot okoztak" – tette hozzá dr. Haase.

71268995
Christopher Furlong / Europress / Getty

A kutatásban egyébként elég sokan vettek részt: 83 országból összesen 200 ezer embert (ebből egy másik vizsgálat keretében 1 230 amerikait utánkövettek) vettek alapul, szóval az életkor és a bizalom kapcsolata elég megbízhatónak tűnik. A megfigyelésben a II. világháború utáni baby boom (Magyarországon Ratkó-korszakként elhíresült) alatt születettek, illetve az X és az Y generáció tagjai is részt vettek. „Mindkét tanulmányból az derült ki, hogy a bizalom és a jólét egyenesen arányos, és ez minden életkorban igaz, tehát a bizalom nem feltétlenül jár együtt az idős korral. Az eredményeink azt sugallják, hogy a bizalom egy kulcstényező az életen át tartó sikeres fejlődésben" – mondta dr. Michael Poulin, a tanulmány társszerzője.

Mi a tanulság? Egyrészt nem szabad bedőlni a sztereotípiáknak, másrészt pedig érdemes megtanulni bízni, ez ugyanis a hosszú és boldog élet egyik záloga lehet.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra