Ezért lesznek évente 45 ezren öngyilkosok

Egy friss kutatás szerint a világon évente elkövetett több mint kétszázezer öngyilkosság ötöde ugyanazon ok miatt történik meg: ez pedig a munkanélküliség. Úgy tűnik, a munkanélküliségnek csak a kevésbé árnyékos oldala az, hogy kellemetlen emberré tesz: évente 45 ezer ember dönt úgy, hogy eldobja magától az életet, mert nem tudja feldolgozni annak következményeit, hogy nem talál állást.

A The Lancet Psychiatry-ban megjelent tanulmányban svájci kutatók 11 éven át, 63 országból gyűjtöttek adatokat a tévhitekkel gyakran övezett öngyilkosságokról. Az adatok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a munkanélküliség miatti öngyilkosságok kockázata 20-30 százalékkal nőtt meg szerte a világon. Mivel a megfigyelés a 2008-as válság után indult, ennek hátását is tudták vizsgálni. "A 2008-as krízis után az éves öngyilkosságok száma rövid távon 5 ezerrel nőtt." - állítja dr. Carlos Nordt, a kutatás vezetője.

88945070
Fotó: The India Today Group / Europress / Getty

A vizsgálatból kiderült az is, hogy nemcsak maga a munkanélküliség növeli az öngyilkosság kockázatát, hanem az azt megelőző stresszes, nyomasztó, bizonytalan időszak is az is. Ebben azonban országonként, kulturánként jelentős különbségek mutatkoztak. "A munkanélküliség hatása területenként változó: azokban az országokban az emberek nagyobb arányban dobták el az életüket, ahol álláskeresőnek lenni kevésbé megszokott és elfogadott jelenség. Sokkal drámaibb folyamat alakul ki ott, ahol a munkanélküliségi ráta váratlanul ugrik meg egy-egy válságot követően, mint ott, ahol már előtte is magas volt" – derül ki a vizsgálatból.  

A kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkanélküliségnek nemcsak gazdasági, de egészségügyi szempontból is jelentős a kockázata, így az öngyilkosságok megelőzésére a cégeknek és az államnak is érdemes lenne odafigyelnie, időt, pénzt és energiát szánnia.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra