Így változik a nők melle a korral

A nők a korral együtt változnak, akárcsak a férfiak, és ez alól egyetlen testrészük sem kivétel. A nők helyzete azonban mégis nehezebb, hiszen a férfiak legtöbbször bírált szerve a gatyában lapul, míg a nők melle a dekoltázsoknak köszönhetően sokkal inkább szem előtt van.

Ráadásul akkor is szembetűnő, ha éppen ruha is takarja, és egyből látszik a mérete, és persze az is, hogy pontosan hol is helyezkedik el. Ezen egy jó melltartó finomíthat, de a kor előrehaladtával a változások mindenképpen bekövetkeznek. Ezek azonban sokszor ijesztőek is lehetnek, hiszen a bőr megereszkedése mellett akár csomókat is tapinthat a mellében, amitől viszont nem kell feltétlenül halálra rémülni - írja a womenshealthmag.com.

Fotó: Kidstock / Europress / Getty
Fotó: Kidstock / Europress / GettyKidstock /

A mell a 20-as években

Ilyenkor a mell még feszes, és kemény, ám ebben a korban van kitéve a legnagyobb változásoknak is. mind hormonális okokból, mind pedig a 20-as években vállalt terhességek hatására a mell bőre tágul, és zsugorodik. A hízás és fogyás nincs is akkora hatással a mellekre, ám a terhesség már mindenképpen. Ilyenkor a mellben lévő tejtermelő szövetek mennyisége megnő, így a mell térfogata is nagyobb lesz. Ráadásul ilyenkor az ösztrogén termelés ingadozásának hatására úgynevezett fibrocisztás állapot is kialakulhat – mondta el dr. Lisa Jacobs, a John Hopkins Orvostudományi Egyetem docense a Women's Health-nek. A fibrociszták azonban szerencsére nem rosszindulatú elváltozások, ennek ellenére érdemes orvossal is konzultálni, ha ilyesmit tapasztal.

„A fibrocisztás állapot tapintásos vizsgálat során gyaníthatóvá válik, ezután pedig az ultrahang vizsgálattal lehet megerősíteni a létét. A diagnosztizálás után pedig mindenképpen orvosi ellátást igényel” – mondja dr. Tarcheh Viktor szülész-nőgyógyász főorvos.

„A terhesség, ami ebben az életkorban statisztikailag a legjellemzőbb, szintén elváltozásokat eredményez az emlőkben. Ilyenkor a lepényi hormonok – vagyis az ösztrogén, progeszteron – nagy mennyiségben szabadulnak fel. A progeszteron egyik hatása, hogy a szervezetet vízvisszatartásra készteti, ami a mellben is jelentkezik – vagyis a folyadékgyülem miatt megduzzad. Egy másik hatás is érvényesül ilyenkor: a szervezet felkészíti az emlőket a szoptatásra, így az emlő tejtermelő mirigyei és azok kivezető csövei felfejlődnek, nagyobbá válnak, ez is hozzájárul az emlők duzzadásához. Hogy mekkorára nőnek a mellek a terhesség alatt, az nagyon változó. Egy vékonyabb testalkatú nőnek többnyire értelemszerűen kisebb, míg egy erősebb alkatú hölgynél valószínűleg nagyobb elváltozásról beszélhetünk. Ez azonban minden esetben egyéni, de a duzzanat természetes, így nincs olyan felső határ, ami kórosnak tekinthető. Természetesen az emlő megnagyobbodásánál mindig ellenőrzik a daganatok lehetőségét is, de ez terhesség alatt szerencsére igen ritka.”

Fotó: Paul Viant / Europress / Getty
Fotó: Paul Viant / Europress / GettyPaul Viant /

A mell a 30-as években

Ezek a változások pedig nem múlnak el nyom nélkül, hiszen a folyamatos igénybevétel hatására a bőrön striák is megjelenhetnek, illetve a nyúlás és rövidülés hatására a szövetekben lévő kollagén is veszít rugalmasságából. A harmincas nőknek már számolnia kell azzal a ténnyel, hogy a jelentős súlygyarapodások és fogyások miatt – amit legtöbb esetben a terhesség indukál – a bőr már nem képes ugyan azt a tartás adni, mint a 20-as években. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell meglepődnie azon, ha a mell is egy kissé megereszkedik, ahogyan a has bőre is teszi ebben a korban.

Rendszeres mozgással a mell megereszkedésének ideje kitolható, de teljesen nem kerülhető el. A mell izomzata és az emlőállomány nem ugyanaz. A mellizmokat lehet fejleszteni, ám ettől maga a mell nem lesz feszesebb, az emlőállomány sajnos így is megereszkedhet. Ha az emlők zavaróan megereszkednek, vagy esztétikai okokból az adott hölgyet zavarja, akkor azon plasztikai műtéttel lehet segíteni.”

Fotó: Thomas Northcut / Europress / Getty
Fotó: Thomas Northcut / Europress / GettyThomas Northcut /

A mell a 40-es években

A negyvenes éveikben a nőknél már jelentkezhetnek a menopauza tünetei. Ez azzal jár, hogy a petefészkek ösztrogéntermelése kisebb lesz. Ennek hatására mellben egy involucio-nak nevezett folyamat megy végbe, vagyis a mellszöveteket fokozatosan zsírszövet váltja fel. Ez természetes változás, és azzal is együtt jár, hogy a mell tapintásra, érzésre puhább lesz, sőt, kisebb csomók is megjelenhetnek benne. Ezek, ha puhák, akkor nem jelentenek gondot, ám ha keményebbek, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

40 éves kor felett a mammográfia is egy bevett mellrákszűrési módszer. Ezért csak ezektől az évektől kezdve alkalmazzák szélesebb körben, mert a mell szövetei ekkorra kevésbé sűrűek, így a vizsgálat pontosabb képet ad a szerkezetükről.

„Amikor a zsírszövet átveszi a mellszövet helyét, akkor a csomók létrejötte gyakoribbá válik. A zsírszövetben kialakuló csomókat lipomáknak hívjuk, de ezek kisebbek, igen ritkák és nem is veszélyesek. A korral azonban a fibrocisztás elváltozások gyakoribbá válnak, és egyre nagyobb a kockázata az emlődaganatnak. Nem véletlen, hogy 40 év felett az emlőrák szűrése már kötelező, és erősen ajánlott is, hiszen ekkorra a rizikó sokszorosára nőhet. Minden hónapban érdemes a hölgyeknek önmagukon is tapintásos vizsgálatot végezni, és ha olyasmit találnak, ami aggasztja őket – csomók, duzzanatok – akkor érdemes orvoshoz fordulni.” – fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra