nono

6 alkalmazás, hogy környezettudatosabb lehessen

Önt is érdekli, hogy milyen hatást gyakorol a környezetére? Ha igen, és szeretne egy kicsit tudatosabban élni, de nem tudja, hogyan tehetné meg, íme a mashable.com gyűjtése, akik 5 appot és egy online programot találtak. Mi pedig teszteltük is őket, hajtás után eláruljuk, melyik mire jó!

Android/IOS

Carbon Emissions Calculator (itt letöltheti)

Kép: Google Play
Kép: Google Play

Ha érdekli, hogy a repülős utazásai mennyire terhelik a környezetet, akkor a szén-dioxid kibocsátás kalkulátorral ennek utánanézhet. A program kezelése nagyon egyszerű: megadja, honnan indul, hova érkezik, hányadmagával utazik, és hogy milyen osztályra vette a jegyet. Ebből a program kiszámolja, hogy az ön utazása mennyi üzemanyagot vesz igénybe, és mennyi a szén-dioxid kibocsátás önre vetítve.

„A letöltéssel nem volt gond, az elindulás sem akadozott. A reptereket könnyű kiválasztani, az országokat még zászlóval is jelöli. Szerencsére egyszerű az egész app, és gyors a használata” - írta róla tesztelő kolléganőnk.

ICAO Green Meeting Calculator ( itt letöltheti)

Kép: Google Play
Kép: Google Play

Az ICAO zöld találkozó egy olyan program, ami igazán nemzetközi üzletkötések és tárgyalások alkalmával lehet hasznos – persze akkor, ha szempont a környezetvédelem is. Az app segítségével beírhatja, hogy honnan indulnak a résztvevők és hányan, a program pedig kiszámolja, hogy a résztvevők távolságai alapján melyik reptér a legideálisabb Co2 kibocsátás szempontjából, azaz hová érdemes a találkozót szervezni, ha környezettudatosak is akarnak lenni.

„Nem tűnt rossznak, de harmadszori nekifutásra sikerült csak a kalkuláció, előtte kétszer is kényszerleállást csinált, így minden adatot újra be kellett vinni, ami azért elég bosszantó. Ráadásul, ha az ember nem főllásban szervez nemzetközi meetingeket, akkor nem sok hasznát veszi, így a felhasználók köre viszonylag kicsi” - derült ki a tesztelésnél.

Skeptical Sience (itt letöltheti)

Kép: Google Play
Kép: Google Play

Megértjük, ha nem igazán tudja naprakészen követni a globális felmelegedést övező vitákat. Szinte naponta jelennek meg a különböző tudományos és köznapi cikkek a témában, ráadásul ezek többsége gyakran ellentmond egymásnak. Nem is csoda, hogy a klímaváltozással kapcsolatban erőteljesen nyomulnak a szkeptikusok is, akik egy sor rendelkezésre álló cikk alapján állítják, hogy szó sincs közelgő katasztrófáról, minden rendben van úgy, ahogy most van.

A Skeptical Sience az ő leszerelésükhöz nyújt segítséget azzal, hogy sorra veszi az általuk legtöbbet hangoztatott érveket, melléjük teszi azok tudományos cáfolatát, majd kifejtve lebontja, hogyan is néz ki az adott esemény a valóságban. Ehhez tudományos tanulmányokat és cikkeket használ, amiknek a forrásait is megtekintheti. A top 10-es lista segítségével pedig perceken belül választ kaphat a legalapvetőbb szkeptikus állításokra.

„Az alkalmazás könnyen kezelhető, de angol nyelvű, így mindenképpen kell a nyelvismeret. Gyorsan lehet rajta keresni, és a tudományos cikkek sok hivatkozást, linket is tartalmaznak. A grafikus háttér folyamatosan ugyanaz, így az app nem akadozik, a szövegre lehet koncentrálni” - írja tesztelőnk.

IOS

Math trapers: Carbon Choices (itt letöltheti)

Kép: Apple Store
Kép: Apple Store

Az alkalmazás segítségével nyomon követheti az életét, egészen pontosan annak a környezetre gyakorolt hatásait, tehát az ökológiai lábnyomát. A zuhanyozást, az étkezéseket, de még a szórakozási formáját is betáplálhatja, és az app megmutatja, hogy e tevékenységekhez mekkora környezeti erőforrásokat használ fel. Igazán érdekelt volna bennünket a működése, de sajnos az éles teszten egyszerűen elbukott:

„Letöltöttem, viszont sem telefonon, sem tableten nem a legjobb. Pedig egész egyszerű a design, de valami baj lehet magával az alkalmazással, mert iPaden és telefonon sem működik. Konkrétan a billentyűzetet nem lehet eltüntetni és nem lehet kitölteni benne az adatokat.”

Images Of Change (itt letöltheti)

Kép: Apple Store
Kép: Apple Store

Az app megmutatja, hogy az emberek, vagy egyes természeti katasztrófák hogyan befolyásolják, befolyásolták földünk képét. Ehhez a NASA fényképeit használja, és igen látványosan mutat rá a történésekre olyan témákban, mint a gleccserek pusztulása, az esőerdők irtása, vagy akár az elsivatagosodás.

„Na, ez tök jó, bemutatja, hogy az emberek vagy a természeti katasztrófák hogyan befolyásolják a környezetet. Tényleg nagyon szép képek vannak rajta (iPaden a legjobb nézni), viszonylag sok témában. Nagyon felhasználóbarát és látványos, a kis húzóka miatt nagyon jól lehet összehasonlítani a képeket. Viszont ettől tényleg be lehet stresszelni. Minél többet néztem, annál jobban elborzaszt az egész, ráadásul annál kilátástalanabbnak látom és persze visszafordíthatatlannak. Szóval csak nálam erősebb idegzetűeknek ajánlom” - erősítette meg felhasználónk, milyen jól eléri a program a célt, amire tervezték.

+1 Online

Oroeco (itt elérheti)

Kép: Oroeco.com
Kép: Oroeco.com

A program online fut, így bárki regisztrálhat bele, az adatok megadása után pedig megtudhatja, milyen hatással van a környezetére, azaz ezúttal is az ökológiai lábnyom értékét keressük, csak ezúttal meg is kapjuk. Az adatok között az étkezésre, a lakhatásra, a közlekedésre is kitér a program, de emellett még egy sor infót felhasználva kalkulálja a környezetkárosító hatásokat. És működik, elég meggyőzően.

Elég jónak tűnik, bár ha rendesen töltögetem, akkor kicsit sokkot kapok, hogy miattam halnak ki a gorillák, de tényleg tök látványos. Kár, hogy nincs telefonon is” - írta róla tesztelőnk.

Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek