Tudta, hogy a világ lakosságának háromnegyede a javasolt sómennyiség kétszeresét fogyasztja el naponta? Mi magyarok is gyakran használjuk a sószórót, a legtöbb nátrium mégsem a főzés, hanem a gyári feldolgozás alatt kerül a (fél)kész ételekbe.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-es vizsgálata szerint a felnőtt lakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének több mint egyharmadáért a kenyérfélék, közel egynegyedéért a húskészítmények és kb. 10 %-áért a zöldségkonzervek és savanyúságok felelősek.
Mivel nem győzzük hangoztatni, hogy mennyire ártalmas ez az egyszerű ízfokozó az emberi szervezet számára, összegyűjtöttük azokat a hazai szupermarketekben kapható élelmiszereket és legnépszerűbb ételcsoportokat, amiknek a sótartalma ijesztően magas. Vegyen egy pillantást a listára és döntse el, mi az, amit szanálnia kell a konyhájából.
1. Kenyérfélék, pékáruk
A kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, a sótartalmuk határérték feletti, ezért a pékek feladata, hogy az év végére tíz százalékkal csökkentsék a kenyerek sótartalmát. Az OÉTI megállapította, hogy tíz deka kenyér sótartalma 0,8-3,2 gramm között változik, vagyis már egyetlen szelet kenyér elfogyasztásával több sót esznek a vásárlók, mint ami a WHO által ajánlott teljes napi sómennyiség (felnőttek számára ez napi 5 gramm sót jelent, ezzel szemben a magyar férfiak 17,5 grammot, a nők 16,5 grammot fogyasztanak belőle naponta!). Ez alól nem jelentenek kivételt a teljes kiőrlésű termékek sem.
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Szezámos, mákos pogácsa | Lipóti Pékség (2010) | - | 3,4 |
Spar - Pizzás csiga | Spar Mo. Kereskedelmi Kft. (2013) | - | 3,1 |
Juhtúrós leveles pogácsa | Spar Mo. Kereskedelmi Kft. (2013) | - | 2,9 |
Princess Pékség pogácsa | (2013) | - | 2,7 |
Coop - Rozslánggal készült kenyér | (2009) | 1000 | 0,8 (legkevesebb) |
2. Húskészítmények
A Circulation című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a feldolgozott húsok fogyasztása 42 százalékkal növelheti a szívbetegségek és 19 százalékkal a 2-es típusú, felnőttkori diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak ezekre a betegségekre emelkedett kockázatot azoknál, akik feldolgozás nélkül fogyasztottak vörös húsokat, például marha-, sertés- vagy birkahúst. A feldolgozatlan vörös húsok és a feldolgozott húsok hasonló mennyiségben tartalmaztak telített zsírokat, viszont a feldolgozott húsokban mintegy négyszer több nátriumot és 50 százalékkal több nitrát-tartósítószert találtak. A kutatás vezetője, Renata Micha szerint ez arra utal, hogy kevésbé a zsírtartalom, annál inkább a só és tartósítószer nagy mennyisége okozza a szívkockázat növekedését.
A húskészítmények, felvágottak esetében tíz dekagrammonként 1,2-5,2 gramm között ingadozik a sótartalom. Nem csoda ez a magas arány, hiszen a nátrium-nitrit hozzáadása nélkül a húsok hamar megromlanának.
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Rex Ciborum - Füstölt, pácolt, szeletelt pulykamell | Merian Foods Kft. (2011) | 90 | 5,2 |
Börger szalámi | Zimbo Perbál Kft. (2010) | 80 | 4,7 |
Zimbo Árpád kolbász, érlelt | Zimbo Perbál Kft. (2011) | 100 | 4,3 |
Füstölt főtt tarja | Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. (2011) | - | 3,9 |
Libamájblokk | Merian Orosháza Zrt. (2009) | - | 1,2 (legkevesebb) |
3. Sajtok
A sajtok - különösen a márványsajt, a krémfehér sajt és a feta sajt – sótartalma is kimondottan magas, és persze minden olyan ételé is, ami sajt nélkül mit sem ér: pizza, lángos, spagetti. Amiben viszont az OÉTI listája szerint a legkevesebb só van, azt már nem is sajtnak, hanem Szendvics szeletnek nevezik...
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Castello - Danish Blue-Cheese | Arla Foods Amba (2011) | 100 | 3,8 |
Profi - Krémfehér Sajt | SOLE-MiZo Zrt. (2009) | 250 | 3,5 |
S Budget - Trappista sajt | Tolnatej Zrt. (2013) | - | 3,1 |
Füredi trappista sajt, korong | Tesco-Global Áruházak Zrt. (2013/I.) | - | 2,7 |
CBA - Szendvics szelet | ERU Hungária (2009) | 125 | 0,7 (legkevesebb) |
4. Levesek
Egy tányér húslevesre nem mondhatja senki, hogy egészségtelen, de csak akkor, ha természetes hozzávalókkal ízesítjük. A leveskockák és levesporok sótartalma ugyanis akár hatvan százalék is lehet! Nem beszélve ezek olyan további adalékanyagairól, mint a hidrogénezett növényi zsír, a térfogatnövelők, vagy a sűrítőanyagok. "A por alapú termékek az egészséges táplálkozás irányelvei szerint csak alkalmanként, speciális helyzetekben tervezhetők be az étrendbe, mert összetételük nem mindig felel meg az egészséges táplálkozás alapelveinek, továbbá általában nagy a zsír- és sótartalmuk. Abban az esetben, ha levesport vagy -kockát használunk, feltétlenül olvassuk el a tápanyag-összetételre vonatkozó információkat, és a kisebb sótartalmút válasszuk, vagy legalább tegyünk bele kevesebbet az előírtnál" - javasolja Hartmann Eszter dietetikus.
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Leves Mester - Májgombócleves csigatésztával | HügliFood s.r.o. (Csehország) (2011) | 60 | 19,0 |
Maggi - Marhahúsleves alap | Nestlé Hungaria Kft. (2011) | 2000 | 58,2 |
Coop - Tyúkhúsleveskocka | 2009 | 60 | 49,9 |
Knorr - Brokkolikrémleves | Unilever Magyarország Kft. (2011) | 2000 | 13,7 |
Knorr - Bögrés leves - Zöldborsókrémleves pirított zsemlekockával | Unilever Magyarország Kft. (2011) | 21 | 7,4 (legkevesebb) |
5. Ételízesítők, szószok
Ezek a termékek tartalmazzák a legtöbb hozzáadott sót, de szerencsére egyre több helyen kapni csak szárított fűszernövényekből készült nátriumszegény mixeket. “Vásárlásnál érdemes azokat a termékeket és fűszereket (bazsalikom, majoránna, curry, kakukkfű, fokhagyma) választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott sót. Ezekkel is remekül lehet helyettesíteni a már megszokott ételízesítőket, és néhány hét elteltével hozzászokik a szervezetünk a kevésbé sós ízekhez” – mondta a Díványnak Henter Izabella dietetikus, egészségügyi menedzser. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint nátriumszegény vagy sószegény az az étel, aminek nátriumtartalma legfeljebb 0,12g/100g, kifejezetten nátrium- vagy sószegény egy termék, ha annak nátriumtartalma száz grammonként nem haladja meg a 0,04 grammot, és nátriummentesnek vagy sómentesnek nevezhető az étel, ha a nátriumtartalma maximum 0,005g/100g.
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Delikát - Ételízesítő | Unilever Magyarország Kft. (2011) | 75 | 69,4 |
Maggi - Ízvarázs | Nestlé Hungária Kft. (2009) | 120 | 68,2 |
Spar - Ételízesítő | Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. (2013) | 250 | 65,1 |
Knorr - Kapros saláta dresszing | Unilever Magyarország Kft. (2011) | 10 | 24,0 |
Knorr - Édes- savanyú mártás | Unilever Magyarország Kft. (2010) | 525 | 0,6 (legkevesebb) |
6. Chipsek, sós snackek
Az elmúlt években a chipsadónak köszönhetően hazánkban 25%-kal csökkent a sós krékerek fogyasztása, és a korábbi vásárlók 7-10 százaléka teljesen felhagyott azzal a káros szokással, hogy agyonsózott ropogtatnivalóval üljön le esténként tévét nézni. A sokszori figyelmeztetés ellenére azonban rengeteg fiatal továbbra is fittyet hány a csomagolásokon feltüntetett számadatokra mondván: "egy zacskó sós mogyoró vagy chips nem oszt, nem szoroz". Khm. Napi egy zacskó?
Chipset azonban nem csak krumpliból lehet készíteni: mi magunk is kísérletezhetünk répával, zellerrel, cukkinivel vagy céklával, a szárított zöldségek és gyümölcsök ugyanis fűszerezés nélkül is megőrzik intenzív ízüket. De ha hasábra vágott zöldségeket nassol - akár házi készítésű körözöttbe mártva -, vagy a boltok polcain a sótlan magvakat keresi, akkor sem lőhet mellé.
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Tesco - Sós pálcika | Tesco-Global Áruházak Zrt. (2013/I.) | 45 | 5,7 |
Hagyományos Nógrádi - Ropogós sós pálcika | Salgó Center Coop Zrt. (2014) | 45 | 5,4 |
Sajtos tallér | Szuki Bt. (2010) | 120 | 4,8 |
Chio - Hagyományos burgonyaszirom, sózott | INTERSNACK Magyarország Kft. (2013/I.) | 40 | 3,0 |
TV sós, vaj ízű pattogatott kukorica | Tesco-Global Áruházak Zrt. (2012) | 180 | 0,3 (legkevesebb) |
7. Édes kekszek, gabonapelyhek
Az, hogy a kókuszos müzli vagy a csokis keksz édes, még nem jelenti azt, hogy az összetevők között nem talál sót. Ahogy a vanília vagy a fahéj, úgy alacsony koncentrációban a só is fokozza az édességérzetet, ezért használják szinte mindenhez az édesiparban. De azt gondolta volna, hogy egy nagyobb adag gabonapehely elfogyasztásával akár az ajánlott napi sóbevitel felét is letudta?
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Corn Flakes | Nestlé Hungária Kft. (2009) | 250 | 2,4 |
Fitness (reggeliző pehely) | Nestlé Hungária Kft. (2009) | 250 | 1,4 |
Cini Minis | Nestlé (2009) | 250 | 1,2 |
Cerbona update2, búzapehely gyümölcsökkel | (2009) | 250 | 0,9 |
Győri Nápolyi Kakaós Mogyorós | Győri Keksz Kft. (2009) | 200 | 0,3 (legkevesebb) |
8. Tartósítóipari termékek, készételek
Ha nem tud friss zöldséget vásárolni vagy a befőzés túl macerás, akkor a sóbevitel csökkentése érdekében legalább válassza a mirelit termékeket, amiket egyszerűen hőelvonással tartósítanak, szemben a konzerv élelmiszerekkel, amikbe – a feldolgozott húsokhoz hasonlóan – a tartósítás és ízesítés kedvéért tesznek nátrium-kloridot.
Termék megnevezése | Gyártó vagy forgalmazó | Kiszerelés (g) | Sótartalom (g/100g) |
Savanyított erőspaprika | lédig | 3,3 | |
Rántott csirkeszárny | Mc Donalds (2009) | - | 1,9 |
Wilbo - Füstölt Sprotni | 2009 | 96 | 1,7 |
Töltött káposzta | Szegedi Paprika Zrt. (2009) | 400 | 1,4 |
Globus - Kukorica csökkentett sótartalmú | Unilever Magyarország Kft. (2009) | - | 0,5 (legkevesebb) |
A sóadatok teljes listáját itt találja.
STOP SÓ
Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része - köztük hazánk is - csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz, aminek lényege "az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált sóreform megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően". Az általános európai mérce az élelmiszerek sótartalmának minimum 16%-os csökkentése volt, az egyes országok azonban megválaszthatták a saját mércéjüket a hazai körülmények figyelembevételével, legalább 5 élelmiszerkategóriát érintve. A legtöbb országban a kenyeret, húsipari termékeket, sajtokat és készételeket választották, az ízesítőkockák, porlevesek kimaradtak. 5 gramm sócsökkentés naponta a populáció szintjén 1 millió 250 ezerrel kevesebb stroke, és 3 millió kardiológiai megbetegedés okozta halálozást előz meg az egész világon. Finnországban, ahol a sócsökkentő program 1975-óta működik, az átlagos sóbevitel a felnőtt lakosság körében a napi 12g-ról 9,3g-ra csökkent férfiaknál és 6,8g-ra nőknél - olvasható a TudatosVásárló.hu oldalon.
Szeptember helyett végül jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, ami szabályozza az iskolai menzákon vagy kórházakban kínált ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében. A rendelet néhány pontja a sótartalomra vonatkozóan:
- Ételkészítéshez kizárólag jódozott konyhasó használható.
- A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható.
- Az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el.
- Közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra.