A rákkutatás szuperlaborjában jártunk

A Kutatók Éjszakája szuper ötlet, szokás szerint némiképp döcögősen megvalósítva. A Múzeumok Éjszakája tematikáját követve megnyílnak ilyenkor a kutatóintézetek, egyetemek titkos előadótermei, hivatalos szervek laboratóriumai országszerte. Tényleg mocsok jó, az egyetlen baj az, hogy mivel egyetlen estéről van szó, hiába vágyunk sok-sok helyre, sem időben, sem agyi kapacitásban nem fér bele. Miért ne lehetne egy hetes a program? És akkor meg lehetne nézni egy csomó mindent, ráadásul az időkorlát sem nyomasztana.

Ennyi bevezető után, mi a KPS nevű molekuláris diagnosztikai labort néztük meg. A cég a Retek utcában rejtőzik, nem is igen hirdeti semmi, mi a csoda is folyik ott bent. A megérkezésünk után forró teával és almával kínáltak, míg be nem futott minden regisztrált. Az egy órás tárlatvezetés három részre lett osztva, a labor mellett az alapító arról mesélt, mi is az amit ők csinálnak, illetve a cég üzletág vezetője "A döntés joga és lehetősége az onkológiában" címmel tartott beszélgetést. 

A program jó lett volna, ha nem csak 20 perc jut minden etapra, ráadásul a legtöbben nem azért érkeztek, hogy azon filózzanak, milyen jogi lehetősége vannak, ha kezeltetni akarják magukat. Nem azért, mert ez nem fontos – merthogy nagyon is, az –, mindössze azért, mert erre nagyon nem elég 20 perc.

A labor tényleg csoda, megnéztük a DNS-szekvenálást, daganatsejteket lőttünk ki lézerrel (hogy elkülönítsük őket a sejt többi részétől), kicsit pipettáztunk, aztán hajtottak minket tovább.

Hiába lett volna jó hallgatni, hogy miért is kell kivonni a DNS-t a daganatos sejtekből, és kevesebbet arról, mi mindent csinál a cég (hiába, a reklám az reklám), pedig még egy daganatos beteget is bemutattak nekünk, aki egy kísérleti terápia segítségével gyógyul, miközben alig három hónapot jósoltak neki.

Hogy miről is van szó? A KPS megvizsgálja a daganatunkat – amiből kap egy szövetmintát – és kielemzi, hogy milyen mutáció következtében alakult ki a daganat, majd ennek megfelelően keresnek számunkra megfelelő kezelést (jellemzően külföldön), illetve ajánlanak olyan gyógyszerkísérleteket, ahol már kipróbálási szakaszban van az adott szer.

Az mindenesetre kiderült, hogy a rákterápia fénysebességgel halad előre, és hogy a kutatók tényleg csuda dolgokra képesek, de sajnos az is, mocsok sokba kerül, ha valaki nem itthon akarna gyógyulni, a megszokott kemóval.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra