A koleszos szobatársától lesz alkesz

Együtt élni valakivel, napi szinten alkalmazkodni hozzá elég kemény feladat. Különösen akkor, ha egyáltalán nem ismerjük az illetőt, és csak a véletlen, meg a kényszer sodort minket össze –például egy kollégiumban. Persze, ha mázlink van a szobatársunkkal, akkor remek pajtások lehetünk, ami az egész koleszos létet egy konstans mókává alakíthatja. Ez jobbik eset. A rosszabb, hogy egy idegesítő, irritáló alakot kapunk élettársnak. De bárhogy is alakul, az, akivel megosztjuk a szobánkat, rengeteg dologra hatással lesz az életünkben. A The Atlantic pedig most össze is szedte, mit mond erről a tudomány.

A szorongó szobatárs szorongóvá tesz

Egy 2012-es michigani tanulmány szerint ha aggódásra, szorongásra hajlamos szobatárssal hoz minket össze az élet, mi is hajlamosabbak leszünk ezekre a negatív érzelmekre. Ezzel szemben a másik pozitív világképe és alapvető vidámsága nem hat ránk. Szemétség. A depresszió egyébként inkább a férfiak körében volt ragadós, az alapból kikészült csajokra ellenben jó hatással volt a szintén nyomott szobatárs.  

Ha piál, hát piálunk mi is

Ha nagyivót kapunk párnak, akkor a kutatások szerint mi is valószínűbben piálunk majd sokat. Amikor a másik iszik, iszunk mi is. Ebben mondjuk sok meglepő nincs, az érdekes inkább az, hogy a társunk dohányzási, drogozási és szexuális szokásai kevésbé hatnak a viselkedésünkre, ahogy annak sincs különösebb jelentősége az életünkben, hogy a másik mennyire van rákattanva a szerencsejátékokra. 

shutterstock 195780812

Tulajdonságainkban is alkalmazkodunk

A szobatársunkkal együtt töltött négy hónap után már mérhetően egymáshoz alakulnak bizonyos szokásaink. A domináns csajok lágyabbá válnak alázatosabb társaiktól, de hajlamosak vagyunk a másik melegségét, kedvességét is átvenni. Azt azonban sajnos nem tudjuk, hogy ez a pasiknál hogyan működik. 

A diétázási szokások eltanulhatóak

Az, akinek a párja, a barátai túlsúlyosak, maga is hajlamosabb plusz kilókat cipelni. Na, ez a koleszos szobatársakra pont nem igaz. A vizsgálatokból ugyanis az látszik, hogy az átlagnál nehezebb nőkkel együtt lakó kollégisták kevesebbet szedtek fel egy év alatt, mint a vékony csajokkal párban élők. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a túlsúlyos emberek gyakrabban diétáznak és igyekeznek edzeni, így ezeket a szokásokat a másik is átveszi, a túlevést viszont valahogy kihagyja a csomagból. Érdekes egyébként, hogy egy harmincas bulimiásokkal foglalkozó vizsgálat szerint ezek az emberek az átlagosnál gyakrabban éltek együtt a koleszban diétázó szobatárssal. A testképtorzulás tehát ragadós lehet. 

shutterstock 84245965

A beszédstílus is hasonló lesz

Ha az ember sokat lóg együtt valakivel, nemcsak a kedvenc szavait, kifejezéseit, de a beszédstílusát, a hanglejtését, a kiejtését is hajlamos átvenni. Nincs ez máshogy a kollégiumban sem, ahol a kutatók szerint már fél év után hallható hasonlóság alakul ki a szobatársak beszédstílusában. 

Hogy mindebből mi a tanulság? Nem sok. Maximum annyi, hogy a szobatárs-sorsolásnál nem árt mázlistának lenni. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek