Trükkök, amikkel túlélheti a gyerekkel a repülőutat

Sok szülő és még több utas rémálma a repülőgépen utazó gyerek – minél kisebb, annál inkább. Pedig létezik pár trükk, amikkel még egy tengerentúli utazást is kellemessé lehet tenni. És azt is megúszhatjuk, hogy mindenki minket utáljon a gépen. 

A legfontosabb a felkészülés: mivel a fel- és leszállás különösen igénybe veszi a gyerek fülét, ami a légnyomás miatt akár be is dugulhat és megfájdulhat, ezért nagyon lényeges, hogy indulás előtt nézessük meg a kicsi orrát és fülét. Náthásan – bármily fájdalmas is meghozni a döntést – inkább ne repüljünk.  Ha pedig mégis sír fel- és leszálláskor, adjunk neki cumit, ha nagyobb, gumicukrot vagy rágót (lehet cukormentes is).

tk3s 21170005
Moodboard / Northfoto

Na, de ha már a gépen ülünk, mivel lehet lekötni, hogy lehetőleg minimálisra szorítsuk az ordítással töltött időt, és ezáltal utastársaink ellenünk irányuló, egyre sűrűsödő gyűlöletét?

Minél olcsóbb, annál jobb!

A British Airways légitársaság egy kísérletben harminc kisgyermek viselkedését vizsgálta egy kétórás repülőút alatt, ahol különböző játékokat kaptak a részvevők. A 2-10 éves gyermekeknek 90 perc játékidő állt rendelkezésére, mely során kutatók – a műsorvezető Robert Winston professzor és pedagógus pszichológusok – követték figyelemmel viselkedésüket.  

A kísérlet eredménye szerint a gyerekek figyelmét a legolcsóbb játékok kötötték le a leghosszabb ideig. A Play-Doh gyurma és a jelenlegi sztárjáték, a befőttesgumikből fonható Loom karkötő dobogós helyen végzett: a gyerekek 80, míg a szülők 70 százaléka vinné magával a repülőutakon a jövőben. Mindkét játék több mint 40 percre foglalta le a kicsiket – áll a légitársaság közleményében. A régi klasszikusok, mint a Lego és az autóskártya is szépen szerepeltek, ezek 37 és 33 percig szórakoztatták a gyerekeket.

Fontos a figyelemelterelés!

A kulcsszó tehát a figyelem-elterelés. Ha valódi társasjátékot szeretnénk vinni, legyen mágneses, nehogy a turbulencia kikapja kezünkből és szétszórja a környezetünkben. A fentieken kívül vigyünk magunkkal elektronikus kütyüt (valószínűleg úgyis vinnénk), ami lehet okostelefon vagy táblagép, a lényeg, hogy jó előre tankoljuk fel mesefilmekkel és a gyerek korának megfelelő játékokkal.

A hagyományos légitársaságok gyakran kifestővel, ceruzákkal lepik meg gyerek utasaikat, de ilyesmit magunkkal is vihetünk. Ha metszetüket tekintve nem kerek, hanem hat- vagy háromszögletű ceruzákat viszünk magunkkal, kisebb az esély arra, hogy elguruljanak.

3026386
Shaun Heasley / Europress / Getty

Néhány órás út esetén – ha megoldható – ne alvásidőben repüljünk. A gyerekek általában túlpörgik magukat az utazástól, nem fognak elaludni a gépen, viszont a nyűgösködés és hiszti garantált. Az is előfordulhat, hogy pont az út végére alszanak el, ami a lehető legrosszabb verzió. A hatórás és hosszabb utakat esti indulással érdemes szervezni, így valószínűleg előbb-utóbb kidőlnek.

Vigyünk magunkkal rengeteg rágcsálnivalót. Nem feltétlenül grillcsirkét alufóliában, de némi szárított barackkal, mini szendvicsekkel, banánnal, kölesgolyóval és a már említett gumicukorral értékes félórákat nyerhetünk. Ha fapadossal utazunk, amúgy sem adnak ingyen enni, ezért így készüljünk. Vigyünk kéztörlő kendőt is, és ha már nem kell, hagyjuk, hogy a a gyerek végigtörölgesse vele a fél repülőgépet, remekül ellesz vele egy darabig. (További tippjeink itt olvashatók!)

Egyre több a gyerekmentes zóna

És végül egy jó hír azoknak, akik nem gyerekkel utaznak: ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Air Asia fapados légitársaság 2013 februárjától bevezette járatain az úgynevezett „csendes zónákat", és azóta egyre csak nő a gyerekmentes zónákat fenntartó légitársaságok száma. Ezek azok a helyek, ahová csak tizenkét éven felüliek ülhetnek, így a kisgyerekek nem zavarják a többi utas pihenését.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek