Szagtalanítson, de ne az élete árán!

A parfüm- és légfrissítőgyártók mesés hirdetésekkel adják el termékeiket: autónkat trópusi esőerdő illatúvá, nappalinkat díszes illatgyertyákkal vagy elektromos légfrissítőkkel “tisztává” varázsolhatjuk. A plakátok és tévéreklámok csak a kellemes élményről szólnak, az ugyanis nincs előírva, hogy a termékek összetevőiről is be kell számolniuk. Így sokszor fogalmunk sincs róla, hogy az euforikus illatélmény és a tisztaságérzet kedvéért saját és környezetünk épségét áldozzuk fel. Ezek az illatosítószerek ugyanis több tucat, egészségünkre és környezetünkre ártalmas vegyi anyagot tartalmaznak.

Ne dőljön be a csomagolásnak!

Ma már nem csak a kölni- és parfümgyárakból kerülnek ki illatanyagokat tartalmazó termékek, de olyan, nap mint nap használt háztartási eszközök és kozmetikumok is tele vannak mesterséges aromákkal, mint a légfrissítők, gyertyák, a tisztító- és mosószerek vagy a szappanok, samponok és testápolók.

shutterstock 140634028

“Ha a csomagoláson feltüntetett összetevők között szerepel a parfüm szó, biztosak lehetünk benne, hogy az átlagosnál jóval több veszélyes vegyi anyaggal mérgezzük magunkat” - állítja egy torontói környezetvédő szervezet, a David Suzuki Foundation Alapítvány névadója. A szervezet együttműködik a Kanadai Tüdő Alapítvánnyal is, és szerintük a legtöbb fogyasztó nincs azzal tisztában, hogy még a parfümmentes címkével ellátott termékekben is lehetnek olyan ún. maszkírozószerek, amik elrejtik az összetevők kellemetlen szagát. A titok egyszerű: a termékfejlesztőknek a vegyszerek helyett természetazonos összetevőket kellene használniuk.

Emiatt mondjon le a mesterséges illatokról!

Valószínűleg a kedvenc öblítője vagy samponja is tele van különböző vegyi anyagokkal, amelyek komolyan veszélyeztethetik egészségét. “Asztmásoknak és krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőknek messziről el kellene kerülniük az összes ilyen vegyszert. A bőrön vagy a légzőszerveken át a szervezetbe kerülő méreganyagok olyan kellemetlen reakciókat válthatnak ki, mint a fejfájás, szédülés, hányinger, légszomj, gyengeség vagy fáradtság érzése, ráadásul az asztmás tüneteket is súlyosbíthatják” - derül ki az alapítvány  Go fragrance-free című tanulmányából. Egyes kutatások szerint pedig az elektromos párologtatók magas benzoltartalmuk miatt rákkeltő hatásúak.

“Különösen veszélyesek azok a vegyszerek, amik a környezetbe kerülve nem bomlanak le azonnal, hanem bioakkumuláció során beépülnek az állatok sejtjeibe, szöveteibe is. A mesterséges pézsma például egy ilyen nehezen lebomló szerves szennyező, amit Amerikában a Nagy-tavak élővilágában felhalmozódva fedeztek fel, sőt laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a szintetikus pézsma tízből hét újszülött köldökzsinórjában is megtalálható” - állítja David Suzuki.

Takarítson és tisztálkodjon természetesen!

Ezek után valószínűleg azon töpreng, hogy biztonsága érdekében mi mindenről kell lemondania. Pedig csak egy kis odafigyelésre van szükség: a szintetikus összetevőket tartalmazó termékeket helyettesítse természetes anyagokkal.

Fotó: Diego Cervo Fotó: Diego Cervo
Fotó: Diego Cervo Fotó: Diego CervoDiego Cervo

A jó illat önmagában nem jelent tisztaságot, sem egészséges levegőt. Ha bolti légfrissítőt használ, azzal csak olajat önt a tűzre, hiszen az aeroszolok nem szüntetik meg a kellemetlen szagokat, csak elfedik azokat. A tudósok a szagok forrásainak (szemetes, illemhely, fürdőszoba, konyha stb.) tisztán tartását és a rendszeres, alapos szellőztetést javasolják a bűz elrejtése helyett. Mindenki hallott már az ecet és a szódabikarbóna sokszínű felhasználásáról. Ezek a természetes csodaszerek valóban tisztítanak, így a nem kívánt szagokat is megszüntetik.

A makacs szennyeződéseket a kárpitról egyszerűen gőzzel, illetve sós vagy ecetes vízbe áztatott ronggyal távolíthatja el. Ezután szórja tele a szőnyeget szódabikarbónával, hagyja állni fél óráig, majd porszívózza fel. Ezzel a módszerrel nem csak a szagokat semlegesítheti, de a kórokozókat és rovarokat is távol tarthatja.

B-terv

Ha mégsem tud létezni intenzív aromák nélkül, otthonát illóolajokkal és fűszeres (fahéj, borsmenta, vanília, szegfűszeg) főzetekkel frissítheti fel. “A legtöbb esszenciális olajnak baktériumölő hatása van és kedvező tulajdonságuk, hogy nem szabadítanak fel légzőszervi problémákat okozó anyagokat, mint a mesterséges légfrissítők” - állítja dr. Joseph Mercola amerikai orvos, természetgyógyász. A levegő állandó tisztántartása érdekében neveljen szobanövényeket, teste épségének megőrzéséért pedig használjon olyan természetes eredetű kozmetikumokat, mint a kókuszolaj, a levendula, a méz, a kamilla vagy a kakaóbab. Vásárlás során gondosan böngéssze át a termékek összetételét.

Az alábbi lista nem csak a kémiaórákon tanultakat segít felidézni. Ha elolvassa, kétszer is meg fogja gondolni, mit permetezzen környezetére vagy magára.

A vegyszer neve Milyen illatosított termékekben található Milyen egészségkárosító hatással bír
Aceton Kölnivizek, mosogatószerek, körömlakk-lemosó Központi idegrendszeri károsodás
Benzaldehid Kölnivizek, hajlakk, folttisztítók, dezodorok borotválkozó krémek, samponok, szappanok, mosogatószerek Központi idegrendszeri és vesekárosodás
Benzil-acetát Kölnivizek, samponok, légfrissítők, mosogatószerek, szappanok, hajlakkok, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Belélegezve köhögést, a tüdőben vérbőséget okoz. Hasnyálmirigyrákot okozhat.
Benzilalkohol Kölnivizek, szappan, sampon, körömlakk-lemosó, légfrissítő, folttisztító, dezodorok. Központi idegrendszeri és légzésdepresszió
Kámfor Parfümök, borotvakrémek, körömlakkok, mosogatószerek, körömlakkok, légfrissítők Helyi légúti irritáció, hörghurut, asztma, központi idegrendszeri károsodás
Etilalkohol Parfümök, hajlakk, samponok, mosogatószerek, folttisztítók, borotvakrémek szappanok, légfrissítők, körömlakkok Légúti irritáció, központi idegrendszeri hatások
Etil-acetát Borotválkozás utáni arcszeszek, parfümök, samponok, körömlakkok, körömlakk-lemosók, mosogatószerek Narkotikum. Szem- és légúti irritáció. Vese- és májkárosodás, vérszegénység
Limonén Parfümök, fertőtlenítő spray-k, szappanok, borotvahabok, dezodorok, borotválkozás utáni arcszeszek, körömlakkok és körömlakk-lemosók, mosogatószerek, légfrissítők Rákkeltő
Linalol Parfümök, szappanok, kézápolók, körömlakk-lemosók, hajlakkok, folttisztítók, mosogatószerek, szőkítő vegyszerek, légfrissítők, borotvakrémek, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Narkotikum. Idegrendszeri mozgáskárosodás.
Metilén-klorid Samponok, festékek, kölnivizek, lakklemosók Rákkeltő. Központi idegrendszert bénító vegyület.
Pinén Szappanok, parfümök, borotvakrémek, dezodorok, mosogatószerek, légfrissítők Immunbénító hatás.
Terpinek Parfümök, szappanok, dezodorok, légfrissítők Asztma. Központi idegrendszeri károsodás

Forrás: Házi Patika

Oszd meg másokkal is!
Mustra