Őszi nagytakarítás: bio és hagyományos módszerekkel a kosz ellen

Nincs is jobb, mint lelépni a családdal és otthon hagyni a takarítónőt, hogy mire hazaérünk, ragyogó tisztaság fogadjon. Erre azért kevesen szánnak nagyobb összeget, így elmondjuk, hogyan érdemes elvégezni az őszi nagytakarítást.

Ha az ember egyszer elkezdi kipakolni a szekrényt, hogy végre kiselejtezze a ruhákat, akkor döbben rá, hogy milyen vastagon áll a por a felső polcon, és a pókhálók száma is megsokszorozódott a nyár folyamán. Ha az ember olyan hangulatban van, előrántja a portörlő rongyot, bedugja a porszívó zsinórját, és hisztérikusan nekilát eltüntetni a koszt – na, ennek semmi értelme. A nagytakarítást meg kell szervezni, amelynek csak egy tétele a család eltávolítása vagy bevonása a munkába.

stockfresh 1682152 young-woman-doing-housework-cleaning-the-kitc
Stockfresh

Mindenkinek érdemes végiggondolnia, hogy milyen típusba tartozik. A szöszmötölős-alapos, illetve a hirtelen-látványra menőre. Egyik típusnak sem ajánlott megerőszakolnia magát, mert aki nem szereti a házimunkát, nem fogja a mosógép alját fogkefével végigsúrolni, ahogy tette azt enyhén tisztaságmániás barátném. Nekik ajánlom Martha Stewart könyvét, melyben 750 oldalon át lehet tanulmányozni a tiszta lakás titkát.

Az viszont biztos, hogy ha nincs rend, akkor tök felesleges nekiállni a dolgoknak. Ezért el kell pakolni mindent a vízszintes felületekről, a ruhákat bevágni a mosógépbe, a vasalandókat a szekrénybe, és az alattomosan megbúvó kosarakat, dobozkákat, és egyéb rejtett zónákat is érdemes végignézni. Pótgomb, gémkapocs, ceruzadarab, kisautó, fél zokni – ezek a tárgyak képesek pillanatok alatt rendetlenséget képezni.

Az egész takarításra érdemes 2 napot szánni, de másfelet biztosan.Ha a lakásban saját megítélésünk szerint rend van, akkor belülről kifelé, és föntről lefelé haladva ajánlott elvégezni a feladatokat. Vannak általános feladatok, és vannak szobaspecifikusak. Minden szobának megvan az a pontja, aminek a közelében régóta nem jártunk, így ezekre érdemes rátekinteni. A takarítás elkezdése előtt ajánlott a függönyöket leszedni, és betenni egy kímélő mosást. Ha rongyszőnyegekkel van tele a lakás, azok mehetnek egy külön mosásba.

Eszközök

Mikroszálas kendők

Gőztisztító (ha van)

Porszívó

Régi újságok

Szivacsok

Hálószoba

A hálóban általában nincs sok minden, de az ablak, ajtó, ágy, és az éjjeliszekrény azért mindenhol jellemző szokott lenni. Van, akinek ott van a ruhásszekrénye, más tévézni is ott szokott. Ha a fentről lefelé elvét követjük, akkor vizes ronggyal át kell törölni a lámpát, le kell vadászni a pókhálókat, lemosni az ablakkereteket, és nekiállni az ablak pucolásnak, persze csak akkor, amikor már leszedtük a függönyöket és áttöröltük a karnist.

Az ablakkeretre tapadt koszt vagy általános tisztítóval érdemes letörölni, vagy enyhén ecetessel. Ez az ablakra is jó, ha az öko-takarítás hívei vagyunk. Ha rég volt utoljára ablaktisztítás, akkor egy vizes ronggyal töröljük át, hogy lejöjjön a por, aztán jöhet az ecetes-vizes/ablaktisztítós lemosás. Aztán jöhet a jó öreg újságos letörlés, vagy ennek alternatívája, a törlőkendő.

Ha már csillog az ablak és kerete, akkor érdemes megnézni, mi a helyzet a polcokkal vagy a szekrény tetejével. Aztán jöhet az ágy és környéke. Az ágyat le kell húzni, és alaposan átporszívózni a matracot. Ha téli-nyári matraca van valakinek, azt érdemes most megfordítani. Az ágy mögött a papírzsebkendőkön túl a pormacskák is fel bírnak gyűlni, ezeket is porszívóval érdemes irtani. Az ágyneműtartóba is ajánlott benézni, rég elveszett holmikra lehet lelni ott. Porszívózás után egy vizes áttörlés ebben az esetben is ajánlott. Utána ki lehet dobni a felhalmozódott koszos zsepiket, rég beszáradt kézkrémet, elpakolni a 100 éve kiolvasott könyvet, és elbúcsúzni a régi újságoktól, amelyek általában az éjjeliszekrényen porosodnak. A lámpát át kell törölni, és esetlegesen kicserélni az izzót energiatakarékosra. Ha az ágy már tiszta, és a téli ágynemű is előkerült, akkor jöhet a porszívózás és a szőnyeg kitakarítása. A rongyszőnyeggel rendelkezőnek könnyű dolguk van, mert csak bedobják a mosógépbe, a többiek álljanak neki a kipucolni, már ha koszosnak ítélik. A szőnyeg eltávolítása után jöhet egy alapos porszívózás, aztán az ajtó áttörlése és a kilincs fényesítése. Aztán már csak a felmosás van hátra, és be is lehet csukni az ajtót.

Fürdőszoba

Ez a helyiség kényes kérdés, mert nyilván nem félévente pucolja az ember. A vízkő persze pillanatok alatt képes kialakulni, és a szekrények mélyén is megbújik a por. Ilyenkor érdemes végignézni, hogy a számtalan kozmetikai termék közül melyik büdösödött meg/száradt be végleg (rendesek kereshetnek lejárati dátumot), mi az, amit soha, senki nem vesz elő. A régi elromlott hajszárítót is ajánlott kidobni, úgyse javítja meg senki.

Ha már úgy-ahogy ki vannak válogatva a dolgok, és minden a helyére került, akkor jöhet az ablakpucolás (ha van itt ablak). Ha nincs, akkor a csempék következnek, amiket felülről lefelé ecetes-vizes keverékkel be kell fújni, majd állni hagyni rajtuk kicsit a keveréket. Ha a fuga is koszos, arra jöhet a gőztisztító, vegyszerkedvelőknek a Domestos, vagy valamely alternatívája. A fugák takarítása nem öröm, de időnként azért érdemes nekilátni. A mosdót legkönnyebben mikroszálas kendővel lehet kitörölni, vannak már direkt fürdőszobára gyártott dörzsölős változatok is (kb 300-500 Ft). Ezzel a mosdókagyló és a csap is tiszta lesz. Ha nagyon vízköves a lefolyó környéke vagy a csaptelep, akkor jöhet a vízkőoldó, esetleg az ecet. A kádat hasonló módszerrel lehet tisztítani. A szappantartók mehetnek a mosogatógépbe, ha nincs, vagy nem olyan anyagból készült, akkor csak át kell mosni folyó víz alatt (nálam fonott kosárba kerültek kövek, és ezen tárolom a szappant). Ha a csempe és a fuga már ragyog (ehhez jön jól egy súrolókefe, de kimustrált fogkefe is megteszi a célra), akkor jöhet a WC kitakarítása. A nagyon rendesek szereljék szét a deszkát és alaposan fertőtlenítsék; a nem annyira rendesek is töröljék le azért a WC-csészét, és a környékére mehet egy erősebb ecetes fertőtlenítő.

A fürdőszobai szemetest, WC-kefét is érdemes ilyenkor átmosni, a kefét elég domestosos vízbe áztatni, a szemetest pedig a kádban ajánlott átöblíteni. A szennyes alján leledző zsepiket, gombokat is ajánlott kidobni.

Ha már ragyog a fürdő, és az összes felületn átment vizes ronggyal, akkor csak a tükör és a radiátor van hátra. A tükröt spirituszos vagy alkoholos keverékkel kell áttörölni (a spiritusz irgalmatlan büdös, de hatékony), a radiátort pedig vagy rugalmas nyelű porolóval lehet megtisztítani, vagy gőztisztítóval (az eredmény ritkán tökéletes, ha van tippje, hogyan fog ragyogni a radiátor, kérem ossza meg velünk).

Ha minden kész, jöhet az alapos felmosás, és az ajtó letörlése kívülről is.

Nappali

Feltételezve, hogy már itt sincs sehol felesleges holmi, jöhet a nagyszoba. Itt elvileg sok dolog nincs, ha korábban rendszeresen takarított az ember. A könyveket illik kiporolni, de a leszedem-összeütögetem-visszateszem módszeren túl a porszívós megoldás is hatékony. A villanykapcsolókat alkoholos vattával lehet megszabadítani a szennyeződésektől, a környéküket vizes szivaccsal lehet áttörölni (festett falon javasolt megoldás). A pókokat porszívóval, vagy a nagyi módszerével, a partvisra húzott harisnyával lehet levadászni. A bútorokat érdemes elhúzni, a kanapék mögött egész érdekes dolgokra lehet bukkanni. A kanapé huzatát, ha lehúzható, ki kell mosni, ha nem, akkor jöhet az átporszívózás, és az esetleges folteltávolítás-kárpittisztítás, meg persze a becsúszott játékok kioperálása.

A párnákat is ajánlott ilyenkor kimosni, vagy új, őszi huzatot húzni rájuk.

A bútorokat – anyaguktól függően – bútorápolóval, vagy fabútorok esetén tejes vízzel lehet áttörölni, persze miután portalanítottunk. A radiátoroknak lassan újra szerep jut, ezért ha rátoltuk a kanapét vagy más bútort, most érdemes előrébb húzni, és ha már úgyis bútortologatás megy, egy hővédő fóliát mögéjük tenni, amitől a hőérzet nőni fog. A technikai berendezések portalanítása után jöhetnek az ablakok, a lámpák, majd a szőnyegek. Ha a szőnyeg már ragyog, akkor a porszívózás és alapos felmosás vár még a szobára.

Konyha

És el is érkeztünk a legneuralgikusabb ponthoz, a konyhához. Itt még akkor is csomó meló van, ha valaki nem főz-süt egész nap. A szekrényt vagy kamrát ajánlott alaposan átvizsgálni, és a molyos dolgokat kidobni. A hűtőbe is érdemes vetni egy pillantást, a rácsokat és üveglapot lemosni, és a hűtőt áttörölni belül is ecetes vízzel. A gumi tömítéseket gáztisztítóval vagy fogkefével lehet jól kitakarítani.Nagyon rendesek húzzák el a hűtőt, és alaposan mossanak fel alatta. A kenyértartót szintén ecetes vízzel jó áttörölni, persze alapos porszívózás után. Ha kitéve állnak a fűszertartók, azok tetejét valamilyen zsíroldóval, vagy bevizezett mikroszálas kendővel töröljük át, ha nagyon koszos a tetejük akkor mehet a mosogatóba, vagy a gépbe. A kávéfőzőt is ilyenkor érdemes vízkőteleníteni, a vízforralóval ugyanez a helyzet. Ajánlott benézni a fiókokba, és megnézni, biztos, hogy az összes műanyag doboznak megvan-e a teteje. Ha nincs, akkor kukába vele, vagy a gyerekszobában lehet használni, apróbb játékok tárolására. A pultot jó alaposan csutakoljuk le, a mosogatónál pedig használjunk vízkőoldót. A tűzhely (főleg a gáz) takarítása szintén nem egy leányálom, de ha mosószódába vagy trisóba (kapható hipermarketekben és drogériákban) áztatjuk a rácsot, pár óra alatt megtisztul, és még dörzsölni sem nagyon kell. Környezettudatosak válasszák a nátrium-perkarbonátot (oxigénes fehérítő néven is megtalálható a boltokban), hasonló hatást lehet vele elérni. Ehhez jó pár órán át áztatni kell, de sokkal jobb mint a hideg zsíroldó.

A tűzhely belsejét szódabikarbónás pasztával lehet kisúrolni, de a folyékony súrolók is jó szolgálatot tesznek. A mikrót még mindig egy pohár 2:1 arányú citromos víz keverékével lehet legjobban kitakarítani, elég 3-4 percre betenni és bekapcsolni. Nagyszerűen oldja a zsíros szennyeződéseket.

Ha ezzel megvan az ember, alig maradt teendője az alapos porszívózáson és felmosáson kívül.

Aki viszont utál nagytakarítani, és inkább elaprózná úgy, hogy minden nap csak keveset kelljen a háztartással törődnie, annak ajánljuk a Fly Lady 30 napos zónázós programját, mely kíméletlenül végighalad a lakás összes pontján. Vigyázat, csak kitartóaknak!

Oszd meg másokkal is!
Mustra