Jobban jár az életben, ha egyszerű neve van

Zanza!

Könnyen kiejthető neve van? Mázli. Így önt valószínűleg megbízhatóbbnak és kedvelhetőbbnek tartják felületes ismerősei. Itt az újabb bizonyíték arra, mennyire torznak látjuk a világot. 

A Psyblog idéz egy nemrég megjelent tanulmányt, ahol azt vizsgálták, hogy a nevének kiejthetősége befolyásolja-e az adott személyről alkotott ítéletünket. Befolyásolja. Ráadásul így van ez akkor is, ha tőlünk eltérő kultúrából származó személynevekkel találkozunk: az lesz a szimpatikusabb, akinek ki tudjuk mondani a nevét.

Ez elsőre bődületes badarságnak hangzik, de a helyzet az, hogy odavagyunk az ismerősségért, az kelt bennünk bizalmat, míg minden idegen dolgot gyanakvással fogadunk. A kutatásvezető Eryn Newman szerint ez a hatás nemcsak a személynevek esetében fedezhető fel: a kajákhoz használt adalékanyagok közül is azt tartjuk biztonságosabbnak, amiknek egyszerűbb nevük van. A kísérletben egyébként olyan névpárokat használtak, mint például az “Andrian Babeshko” és a “Jevgenyij Gyerzsinszkij”. Mit gondol, melyik arc tűnt a neve alapján veszélyesebbnek? 

Newman szerint ezek az eredmények azért érdekesek, mert sokkal jobban befolyásolhatják az életünket, mint elsőre hinnénk. Gondoljon csak egy bírósági tárgyalásra, ahol a szemtanúk szavahihetőségét kell megítélni, vagy elvileg korrekt képet kialakítani a vádlottról. Vagy ott egy állásinterjú. Vagy egy potenciális randipartner. 

Blogmustra