Mindenki tudja, hogy mennyire fontos naponta öt alkalommal zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztani, de azt már kevesen tudják, hogy ennek az egyébként jó szokásnak lehetnek kedvezőtlen következményei is. Az egyik például a fogerózió, pontosabban a saveróziós fogzománckopás, ami éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód jegyében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak. Csak hogy legyen igazság a földön, azért azok sem lélegezhetnek fel, akik literszámra isszák a különböző energia- és üdítőitalokat. Ez derült ki a Magyar Fogorvosok Egyesületének tagjai körében végzett kutatásból, illetve a Semmelweis Egyetem nemrég közzétett tájékoztatójából.
Mi a saverózió?
A fogzománc a szervezet legkeményebb része, szervetlen anyagát nagyrészt hidroxyapatit kristályok alkotják, a fogerózió pedig ennek a védőköpenynek a kémiai savhatásra bekövetkező kopása. A sav által megmart fogfelszín először felpuhul, és ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy kemény magok rágcsálása), erősen kophat a zománcréteg.
"A fogzománc vékonnyá, áttetszővé vagy majdnem átlátszóvá, sárgává vagy tompává válik. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. A fog érzékennyé válik, ami akár súlyos fájdalmakat is okozhat. Félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni, éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos ekkor már képes kiszűrni, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító fogszuvasodás, ínygyulladás. Fogorvosi közreműködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más, lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így nyílik lehetőség korai kivizsgálásra és gyógykezelésre” – ismertette dr. Gera István, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.
Mi az oka?
A jelenség leginkább a korunkra jellemző túlhajszolt életmóddal járó megváltozott táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Ide tartozik például az, hogy egyre több üdítőt, gyümölcslevet, illetve salátát fogyasztunk, hiszen tudjuk, hogy ez mennyire egészséges. Ha azonban a fogakat gyakran tesszük ki savas hatásnak, a fogzománc nem tud regenerálódni, és elindul a saverózió visszafordíthatatlan folyamata. A savas hatást okozhatják savas ételek és italok (például gyümölcsök, különösen a citrusfélék, ecetet tartalmazó ételek, savas édességek, vitaminkészítmények, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok, bor), de kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség: pl. reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés, drogozás, alkoholizmus következményeként is.
A kutatás eredménye egybevág a hazai táplálkozási szokásokkal, a magyar konyha savas alapanyagainak felülreprezentáltságával. Ezért is érdekes és tanulságos az a látlelet, amit a NoSalty-n fellelhető, a saveróziót elősegítő alapanyagokhoz kötődő adatok mutatnak. Az oldalon négy hónapon keresztül vizsgálták, hogy hány receptben tűntek fel a saverózióért felelős alapanyagok, illetve ezeket hányan nézték meg. „A receptoldalon található, kipróbált és ellenőrzött receptek közel 20 százaléka tartalmaz olyan, saveróziót elősegítő alapanyagot, mint a kávé, bor, ecet, citrusfélék, szénsavas üdítők, friss gyümölcslevek vagy az alma” - mondta el Bodon Judit, a NoSalty dietetikusa.
Mekkora a baj?
- a kétezres évek elején a magyar fogorvosok praktizálásuk során tíz páciensből csupán kettőnél találkoztak a saverózió tüneteivel, mára azonban ez a szám megduplázódott, és átlagosan minden negyedik betegnél észlelik a problémát
- a 20-30 évesek körében fordul elő leginkább a fogerózió, ami életmódjukra vezethető vissza
- az emberek 60 százalékának fogalma sincs a fogzománckopásról
- a problémát legnagyobb százalékban az üdítőitalok okozzák, ezeket a citrusfélék, majd az alma, a bor és a kávé követi a sorban
- már 4 savas étkezés is megnövelheti a fogerózió kockázatát
- minden, aminek a pH-ja, vagyis kémhatása 3 alatt van, saveróziót okozhat, és ez bizony sok gyümölcsre is igaz
Mit lehet tenni?
Ha a betegek későn veszik észre, hogy gond van, visszafordíthatatlan károkat okozhat az erózió, a zománc után a dentint is érinheti, és csak úgy lehet eltüntetni a nyomokat, mint a szuvas fogak esetében. A korai szakaszban persze elég, ha valamilyen flourid tartalmú fogkrémet, esetleg szájvizet használ a páciens, mert így napi szinten ismét egyensúlyba kerülhet a mészsók kioldódása és visszaépülése. Ezért is baj, ha valaki például lassan kortyolgatva issza az üdítőjét, vagy hosszasan nyammog egy gyümölcsön, ugyanis így a savas közeget nem tudja közömbösíteni a nyál. Persze rengeteg szabály van még, amit érdemes betartania annak, aki szeretné megelőzni a bajt, illetve csökkenteni, ha már jelentkezett nála. Például:
- Savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a főétkezések alkalmával fogyasszon, és ne tartogassa hosszan a szájban, ne kortyolgassa ráérősen, hanem gyorsan nyelje le, esetleg használjon hozzá szívószálat. Természetesen az egészséges ételek, gyümölcsök fogyasztásával nem szabad felhagyni, csak alkalmazni kell az előbb írtakat.
- Szénsavas üdítőitalok fogyasztása nem ajánlott. különös tekintettel a cukros-szénsavasarkra
- Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért nem káros az ásványvíz fogyasztása.
- Étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
- Savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsölje le, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni. De dr. Molnár Katalin, a GlaxoSmithKline szakértője szerint ha nincs más megoldás, idő hiányában fel is lehet cserélni az étkezés és a fogmosás sorrendjét.
- A (cukormentes) rágógumi is semlegesíti a savhatást, mert fokozza a nyálelválasztást.
- Szájápolásra jól beépülő fluoridot tartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni, lehetőleg naponta kétszer.
- Fogmosásra kisfejű, puha sörtéjű fogkefét használjon kevésbé koptató fogkrémmel.
- A fogak közötti területekrefogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges lehet (egyedileg, fogorvosi tanáccsal).