Mit tehet, ha rossz emlék kísérti?

Önnel is megesett már, hogy egy kellemetlen, bántó, fájdalmas történés után egyszerűen nem tudott fejben lejönni a témáról? Mindegy, hogy egy rossz pillanatban megejtett megjegyzés, egy fura félreértés, egy munkahelyi megaláztatás vagy egy szívet tépő szakítás az esemény, hajlamosak vagyunk napokig, hetekig, hónapokig kattogni a jeleneten, újra és újra végigpörgetni magunkban, és közben átélni ugyanazt a szenvedést. 

Fura ördögi kör ez, mert akármennyire is fájdalmas az érzés, képtelenek vagyunk másra gondolni vagy kitörölni az agyunkból. (Mondjuk, a kémia segítségével az egereknél már nem lehetetlen.) Akinek ez mégis sikerül, aki képes elnyomni, megemésztetlenül a polcra pakolni a rossz érzéseit, az számíthat rá, hogy a legváratlanabb pillanatban, lelki vagy testi nyavalyaként egyszer újra visszakapja az egészet. Érdemes tehát feldolgozni. Valahogy. Erre szokták alkalmazni a helyzetek újraértékelésének stratégiáját, azt a módszert, amikor megtanuljuk más nézőpontból szemlélni az eseményeket. Ez viszont átkozottul nehéz. 

stockfresh 870357 low-key-shot-of-a-scared-and-filthy-brown-hair
Stockfresh

Egy új neuropszichológiai kutatás szerint azonban van egy egész könnyen elsajátítható, hasznos technika, ami könnyen kiránt minket a gödör aljáról. Annyira egyszerűnek hangzik, hogy egy kicsit már gyanús is. A Science Daily-n közölt módszer a következő: amikor nekiáll újra lepörgetni a negatív történéseket, próbáljon meg az akkor megélt érzelmek helyett inkább a jelenet körülményeire koncentrálni. Azokra a körülményekre, amikhez nem tapad rossz érzés. (Milyen környezetben történt? Mi volt ott? Volt-e jelen barát? Milyen volt az idő?)

Az Illinois-i Egyetem pszichológia professzora, Florin Dolcos szerint a technika a gyakorlatban nem bonyolult, viszont elég hatékony. Ráadásul a kutató szerint a figyelem fókuszának megváltoztatása nemcsak rövid, de hosszú távon is hasznos stratégia lehet. Egy próbát ez is megér. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra