Kevésbé köti le a gyereke, ha sokat pörög a pénzen

Szülőnek lenni csodálatos dolog. Kivéve talán akkor, amikor az ember hajnali háromkor a síró gyerekkel a kezében próbálja lemosni a hányást a saját hátáról. Vagy amikor a gyerek folyamatosan hisztizik. Vagy amikor napok óta senki sem alszik. Vagy bármikor, amikor egy pillanatra átengedjük magunkat annak a fantáziának, hogy épp egy repülő fedélzetén tartunk Ausztrália felé. Egyedül. 

„Az apaság, anyaság és a jól-lét közötti kapcsolat nem egyértelmű, és nem is ugyanazt jelenti minden szülőnek" – állítja Kostadin Kushlev a kanadai British Columbia Egyetem kutatója. Bár ez önmagában nem tűnik nagy brékingnek, tudományos igényességgel senki sem vizsgálta még azokat a pszichológiai és demográfiai faktorokat, amelyek befolyásolják a szülői boldogságot. Egészen mostanáig.

A pénz, az teszi 

shutterstock 6598192

Kostadin Kushlev és kollégája, Elizabeth Dunn legérdekesebb eredménye, hogy minél magasabb valakinek a társadalmi-gazdasági helyzete, annál kevésbé értékes számára az az idő, amit a gyerekeivel tölt. Ez egyébként a többi napi tevékenység értékelésére nincs hatással. A Science Dailyben közölt kutatás szerint tehát minél fontosabb valakinek a pénz, minél többet agyal az anyagiakon, annál kevésbé tűnik fontosnak, értelmesnek az az idő, amit együtt tölt a gyerekével. Ezekben az esetekben mérlegre kerül a pénzkeresés és a gyerekkel való törődés, ami konfliktust okoz a szülőkben, végül a pénz kerül az első helyre.

Egyik vizsgálatukban a kutatók olyan kérdőívet töltettek ki a szülőkkel, amiben a gyerekkel közös programot helyezték a fókuszba, és közben bankjegyekről készült fényképeket villantottak fel nekik. Az eredmények szerint már ez is elég volt ahhoz, hogy a szülőkben csökkentse a jövőbeni közös program értékét. A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy az anyagiak és a szülői lét közötti konfliktus a nőknél erősebb, mint a férfiaknál, tehát az apák gyerekkel eltöltött idejét az anyagiak kevésbé tudják elrontani. 

Ahhoz, hogy ezt a nyomasztó jelenséget elkerüljük, a kutatók azt tanácsolják: kezeljük külön a pénzügyeket és a családot, vagyis amikor a gyerekkel vagyunk, próbáljuk meg félretenni a munkát. Semmi e-mail csekkolgatás, semmi telefonálgatás, semmi tőzsdefigyelés. Ezzel pedig nemcsak a gyerek lesz mellettünk boldogabb, de mi is sokkal jobban fogjuk élvezni a vele eltöltött időt. 

Min múlik még? 

Ugyan számos korábbi vizsgálat született arról, hogy vajon szülőként vagy gyermektelen felnőttként boldogabb-e az élet, az eredmények nem voltak egyértelműek. Kostadin Kushlev és a Kalifornia Egyetem munkatársa, Katherine Nelson 100 különböző tanulmány eredményeit nézte át, hogy megértse, a szülői lét melyik része kapcsolódik az örömhöz és melyik a stresszhez. Az eredmények szerint ezt többek között a kor, a nem, a kapcsolati státusz és az elérhető szociális támogatás is befolyásolja. A fiatal vagy egyedülálló szülők kis gyerekkel általában rosszabbul, míg a házas, idősebb szülők jobban érezték magukat a szülői szerepben. Érdekes eredmény, hogy míg az apák boldogabbak gyermektelen férfitársaiknál, addig a nőknél nincs ilyen kimutatható különbség. A vizsgálatból végül azt a nem meglepő tanulságot lehetett levonni, hogy azok az emberek, akiknek amúgy is nehéz az élet, tehát anyagi gondokkal, problémás párkapcsolattal küzdenek és csak keveset alszanak, szülőként is kevésbé boldogok. 

Magyarul a szülői boldogsághoz nem kell más, csak olyan stabil anyagi háttér, amit kattogás nélkül is megkapunk, illetve sok alvás és kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat. Így rögtön milyen egyszerű az egész. KÖSZ SZÉPEN, TUDOMÁNY!!!!!!  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek