Minden, amit nem tudott a könnyekről

"A könnyek azért is fontosak, hogy nedvesen tartsák a szemgolyót, hogy fehérjéket és egyéb anyagokat juttassanak el hozzá, amik gondoskodnak az egészségéről, és hogy felvehesse a harcot a fertőzések ellen" - mondta a brit Michael Trimble, egy sírással kapcsolatos könyv tudós írója a Scientific Americannak. Ezt eddig is tudtuk, ahogy azt is, hogy rengeteg állat könnyezik időnként, viszont érzelmi okokból egyelőre úgy tűnik, csak az emberek tudnak könnyeket hullatni. 

De hányféle könny van? Miért sírunk a filmeken? Mihez hasonlít a könny? Miért sírnak többet a nők mint a férfiak? A Huffington Post összegyűjtötte az elmúlt évek sírással és könnyekkel kapcsolatos eredményeit, amiből most kiválogattunk néhány érdekesebb tanulmányt és feltételezést. És mi derült ki? Hogy alig tudunk valamit a sírásról - de amit mégis, az legalább érdekes.

shutterstock 97922762

Nem csak egyféle könny van

Nem minden könny születik ugyanúgy. Az alapkönnyek azok, amik mindig felelősek azért, hogy nedvessé tegyék, hogy táplálják és hogy megvédjék a szemgolyót.

Aztán vannak olyan könnyek, amik megvédik a szemet az olyan irritáló dolgoktól mint a szél, a füst vagy a hagyma (ebben például van egy vegyület, ami vízzel érintkezve többek között kénsavvá alakul, és ez marja a szemet). Ezek reflexszerűen szöknek elő, és ha csak kicsit is, de kémiailag elméletileg különböznek az előző könnyektől.

A harmadik kategóriába tartozó könnyek pedig akkor csordulnak ki, amikor megnézünk egy megható filmet, vagy mondjuk veszekszünk valakivel, akit szeretünk. Igen, ezek az érzelmi könnyek. Egy 1980-as tanulmány szerint az érzelmi könnyek több fehérjét tartalmazhatnak, mint a másik kettő fajta, de végső ítéletet egyelőre még nem mondtak ebben.

A tudósok se tudják pontosan, miért sírunk

Elméletek viszont bőven vannak róla.

Az evolúciós magyarázat szerint az emberek azért sírnak, hogy hang nélkül jelezzék a fájdalmat, szorongást, kimerültséget, és minden hasonló érzelmet. "Elképzelhető, hogy fontos volt kifejleszteni egy rendszert, ami anélkül jelez, hogy felhívná a ragadozók figyelmét is rá, hogy sebezhetőek vagyunk" - mondta Randy Cornelius, a New York-i Vassar College pszichológusa.

Egy másik elmélet szerint könnyen lehet, hogy azért is alakult ki a sírás, mert vész esetén óvja a kapcsolatokat, ugyanis gyorsabb problémamegoldáshoz vezethet egy vita hevében. "Nehéz megbüntetni valakit, vagy veszekedni vele, ha sír. Ez egy jelzés, ami azt mondja, hogy elég" - magyarázta Jesse Bering, a Belfasti Egyetem kutatója.

stockfresh 318363 adorable-blond-little-girl-crying-portrait siz

Egy kémiai jelzést mégis bizonyítani véltek

Egy 2011-es tanulmányban arról számoltak be, hogy csökken a tesztoszteronszint és a szexuális vágy a férfiakban, ha megérzik egy nő könnyének az illatát. "Arra jutottunk, hogy vannak kémiai jelek az emberi könnyekben, amik közül az egyik biztosan felelős azért, hogy csökkentse a nemi vágyat" - nyilatkozta Noam Sobel, az izraeli Weizmann tudományos kutatóintézet idegtudósa a LiveScience-nek miután közölték a kutatásuk eredményeit.

A könny kémiai összetétele hasonló a nyáléhoz

Fehérje, só és hormonok - ebből áll az emberi könny, és megtalálható még benne a prolaktin nevű hormon is, ami az agyalapi mirigyben termelődik és a tejtermelést serkenti. Ez a hormon egyébként jelen van a férfiakban is, de csak a túltermelése kóros, például merevedési zavarokat okozhat.

A nők tényleg többet sírnak mint a férfiak

Van olyan kutatás, ami szerint a nők 5,3 alkalommal sírnak havonta, míg a férfiak csak 1,4 alkalommal (egy másik kutatásnál mások a számok, itt 2 és 5 alkalom közé tehető a nők havi teljesítménye, míg a férfiak a fél alkalmat hozzák csak, a lényeg azonban mindkettőnél ugyanaz: a nők vezetnek).

És a nők állítólag nem csak többet sírnak, hanem hosszabban is. Egy, a Telegraph-ban közölt német kutatás szerint a nőknél egy átlagos sírás kábé hat percig tart, miközben a férfiak túlesnek rajta valahol kettő és négy perc között. Ugyanebben a kutatásban megállapították azt is, hogy nők esetében a sírások 65 százaléka fordul aztán heves zokogásba, míg a férfiak esetében ez csak a pityergések hat százalékára igaz.

A nők biológiai felépítése is arra utal, hogy valamivel hajlamosabbak a sírásra mint a férfiak - írják a Wall Street Journalban. Mikroszkóp alatt megvizsgálva kiderült, hogy a nők könnymirigyei például mások mint a férfiaké.

Emellett a könnycsatornák is különbözőek, a férfiakké nagyobb. Így aztán a nők könnyei gyorsabban csordulnak ki az orcájukra, míg "A férfiak könnycsatornái olyanok, mint egy hatalmas vezeték, ami leereszti a könyzuhatagot" - alkotott költői hasonlatot Louann Brizendine, a Kalifornai Egyetem orvosa.

shutterstock 157483391

Számítanak a kulturális eltérések is

"Azt, hogy egy nő és egy férfi egymáshoz képest mennyit sír, nagyban befolyásolják az egyes országok jellemzői is" - írja a Lauren Bylsma, a Pittsburghi Egyetem kutatója. Meglepő módon a nyugati kultúrákban, ahol elvileg nagyobb a szabadság és a nemek közti egyenlőség, a nők gyakrabban sírnak, mint a hagyományosabb kultúrákban, miközben a férfiak esetében nem jelentős az eltérés. "Ez erősen kétségbe vonja azt az elméletet, miszerint a sírás csak egy önkéntelen, reflexszerű tünet lenne" - magyarázza Bylsma.

Miért orrfolyás és fejfájás a vége?

Annak, hogy sírás közben gyakran megered az orrunk is, anatómiai okai vannak, de ezt eddig is tudtuk. "Azért folyik az orrunk, mert a könnyek bekerülnek az orrjáratokba is" - magyarázta egyszerűen Lauren Bylsma. Azt viszont, hogy miért követhet fejfájás egy-egy zokogást, egyelőre nem tudják pontosan az orvosok. Bylsma szerint könnyen lehet, hogy ez összefüggésben van a hirtelen folyadékveszteséggel, de lehet attól is, hogy az izmok hajlamosak megfeszülni, amikor szomorúak vagyunk.

Tényleg létezhet jó sírás

Az, hogy milyen jól érezzük magunkat egy kiadós sírás után, valószínűleg nagyban függ attól, hogy milyen társaságban esett meg - legalábbis erre mutatnak Lauren Bylsma kutatásai. Ha kényelmes környezetben, olyan emberek között kezd zokogásba valaki, akik támogatják, akkor nagyobb valószínűséggel érzi jobban magát utána, mintha sikertelenül próbálta volna visszatartani a könnyeit valami olyan helyen, ahol sebezhetőnek, kisebb biztonságban érzi magát.

Vannak arra vonatkozó elméletek is, hogy egy-egy érzelmi sírás alkalmával a könnyek tartalmaznak stresszhormonokat, amiktől így szabadul meg a szervezet. Van olyan elképzelés is, hogy a test a sírás hatására endorfinokat szabadít fel, amitől jobban érzi magát az ember (mint mondjuk egy kiadós edzés vagy nevetés esetében).

Mustra