Susie Wolff: a Forma-1 legfontosabb nője

Néhány napja először ment hivatalos teszten a mezőnnyel Susie Wolff, a Williams tesztelőnője, és több férfit is elvert. A harminc éves nő hatalmas lépést tett azért, hogy nők is versenyezhessenek a Forma egyben. 2012 áprilisában jelentették be, hogy Wolff tesztelőként csatlakozott a Williamshez, és ő ülhetett elsőként a Williams istálló idei kocsijába is (bár nem ő volt az első nő, aki Forma egyes autóban ült, a hetvenes években Lella Lombardi már megtette, és még pár pontot is szerzett). A Guardian Wolff-portréja azonban így is igen elragadtatott, rögtön azzal kezdődik például, hogy Emily Davisonhoz hasonlítják, aki száz évvel ezelőtt a feltételezések szerint azért vetette magát V. György király lova elé az epsoni derbin, hogy a nők egyenjogúságáért folyó harcára irányítsa a figyelmet.

K  AP20130719069
David Davies / MTI

Az első, akinek sikerült

A skót Wolff természetesen végigjárta a szokásos utat ahhoz, hogy a Forma-1 közelébe kerülhessen: gokartosként kezdett, onnan a Forma Renaulthoz került, aztán a Forma háromban versenyzett, végül a Német Túraautó-bajnokságba (DTM) került, ahol hét évet is lehúzott - bizonyítva, hogy több mint egy sima érdekesség a férfi mezőnyben. Napjainkban ő az egyetlen nő, aki egy Forma egyes autó volánja mögé ülhet. Egy sajnálatos balesetig egyébként nemrég még Maria de Villota is tesztpilótaként dolgozott a Marussia istállónál. Ő viszont 2012 nyarán egy reptéri teszten egy szervízkamion lenyitott platójának ütközött, életveszélyes sérüléseket szenvedett, elvesztette a jobb szemét - amivel Forma egyes karrierjének feltételezhetőn vége.

162138835
Paul Gilham / Europress / Getty

A nagy áttörés akkor következett Wolff életében, amikor bekerült az Év Fiatal Versenyzői közé Nagy-Britanniában. Ő volt az első nő, akinek ez sikerült. Ekkor figyelt fel rá a Mercedes Benz is, akikhez eleinte szintén tesztelőként került a DTM programba. Wolff férje egyébként a Williams csapatnál dolgozik, és Frank Williamset állítólag mindig is érdekelte, hogy az istálló egyik munkatársának (Toto Wolff egyébként most a csapatok résztulajdonosa) felesége autóversenyzik. 2010-ben aztán meg is kereste, hogy megnézze, mire képes. "Megadták a lehetőséget, hogy elvezessek egy Forma egyes kocsit, de csak mint valami sajtós érdekesség - három kör a pályán, és ennyi. Most viszont a fejlesztő pilótájuk vagyok, ez végre egy rendes esély, hogy megmutassam, mit tudok" - mondta Wolff a CNN-nek

Elfogadják a kritikát

Az egyik leggyakoribb érv arra, miért nincsenek nők a Forma egyben, hogy úgy tartják, fizikailag nem elég erősek hozzá. "Nézd meg Sebastian Vettelt" - mondja erre Wolff. "Egy hatalmas, izmos férfit látsz? Tudom, hogy a nőknek harminc százalékkal kisebb az izomzatok, mint a férfiaknak, és a DTM-ben keményebben kellett edzenem. De olyan fiatalon kezdtem el gokartozni, hogy a legjobb helyeken erősödött a testem az évek során" - magyarázza.

Másik gyakori érvként pedig azt szokták felhozni, hogy a nők mentálisan sem elég erősek ehhez a versenyzéshez. "A férfiak sokkal egoistábbak. A nők viszont könnyebben elfogadják a kritikát, ezért gyorsabban tudnak fejlődni. Emellett pedig koncentráltabbak tudnak lenni, és több dologra is képesek egyszerre odafigyelni" - ellenérvel Wolff.

swolff1
susiewolff.com

Ahogy az egyik interjúban elmondta, Wolff vizsgálatokat is kért, amikből kiderült, hogy több tesztoszteron van szervezetében, mint egy átlagos nőnek. "Hogy ettől agresszívabb lennék-e? Nem tudom. Már nyolc éves koromban is srácokkal versenyeztem, akik hihetetlen agresszívek voltak. Nem tudtam volna felvenni a versenyt velük, ha nem lett volna benne is valami, amitől rámenős tudtam lenni" - emlékezett vissza Wolff. Emellett semmi kétsége, hogy a Skóciában eltöltött gyerekkora is sokat segített neki, és az, hogy volt egy másfél évvel idősebb bátyja. A szülők ugyanis nem tettek különbséget a gyerekek között, Wolffnak nem kellett például babáznia. Az apjának egyébként egy motorkereskedése volt, és akkor találkozott az anyjával, amikor a nő az első motorját akarta venni. "A véremben van a versenyzés" - jegyzi meg erre.

Csak egyszer adódik

Susie Wolff állítása szerint nagyon szeretett már gyerekkorában is versengeni. Többek között versenyszerűen úszott, síelt, de a gokartozást élvezte a legjobban a sebesség és az adrenalin miatt. Autóversenyzői karrierre egészen 14 éves koráig nem is gondolt. Akkor viszont látott egy Forma hármas versenyt a Donington Parkban, amit a fiatal Jenson Button nyert meg, és azt mondta magában: "nahát, ezt tudnám csinálni én is." És akkor varázslatos módon valami bekattant a fejébe. "Az a célom, hogy a sport csúcsára érjek" - magyarázta Wolff. Most, hogy Williamshez került, nem fog elkapkodni semmit, mert legjobban attól fél, hogy egyszer megkapja a lehetőséget, de még nem fog készen állni rá. Egy nagy lehetőség pedig szerinte csak egyszer adódik az életben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek