Fogyjon kertészkedés közben!

Olvasási idő kb. 3 perc

Kertészkedni jó dolog, legalábbis ilyen időben, hiszen közben élvezheti a szabad levegőt és a napsütést, és ez mind a hangulatára, mind pedig az egészségére pozitív hatással van. Friss kutatások szerint azonban a kerti munka mindemellett még az alakját is formálja – szóval hajrá, ki a kertbe, építsen kerti tavat vagy sziklakertet!

Jó hírünk van azoknak, akik a tél során felszedtek pár kilót, de nem akarnak edzőtermekben senyvedni: ásó-kapa, és indulás ki a kertbe! Amerika kutatók ugyanis megállapították, hogy azok, akik rendszeresen kertészkednek, lényegesen vékonyabbak, mint azok, akik a négy fal közt gubbasztanak. Ráadásul ha kialakít egy kis veteményest is, ahol egészséges zöldségeket és gyümölcsöket termeszt, akkor nem csupán az ehhez szükséges testmozgás miatt lehet majd kisebb ruhákra váltani, hanem hozzájárulhat az egészséges táplálkozásához is.

Már több tanulmány is foglalkozott a kertészkedés pozitív hatásaival – ezekből tudjuk, hogy a jóleső fizikai erőfeszítés például a fentiek mellett fokozza még az életörömöt is –, de a Utah-i Egyetem kutatói egész új oldalról közelítették meg a témát: szerintük a kerti munka remek alakformáló módszer is egyben.

A Journal of Public Health nevű közegészségügyi folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok a férfiak, akik rendszeresen dolgoznak a kerjükben, 62 százalékkal kisebb azok száma, akik elhíznak, a nők pedig 46 százalékkal. A tanulmányban azt is kimutatták, hogy egy 165 centis nő átlagosan 5 kilóval könnyebb, mint az ugyanilyen magas, ám nem kertészkedő szomszéd. Ez kb. egy ruhaméret.Ugyanez igaz a férfiakra is, ugyanis egy 177 centis magasságú férfi közel 7 kilóval nyom kevesebbet, ha időközönként dolgozik a telken.

Ráadásul azok, akik különböző zöldségeket és gyümölcsöket is termesztenek, még pluszban hozzájárulnak saját fittségükhöz és egészségükhöz: nemcsak a kertben végzett munka, hanem a megtermelt termények által is, mivel azokat általában el is fogyasztják.

Cathleen Zick, a tanulmány vezetője szerint azért is könnyebb a dolguk azoknak, akiknek van telkük, mert folyamatosan ápolják és csinosítják azt, amihez persze nem keveset kell kint munkálkodniuk.

Bár Zick csupán egy közösséget vizsgált, azonban többen úgy gondolják, a világ bármely pontján hasonló eredmények születnének. Ráadásul Georgie Willock, a National Allotment Society munkatársa azt is hozzátette, hogy a kertészkedés mellett szól az is, hogy amellett, hogy örömet okoz, még az ízületeket is rugalmasabbá teszi, továbbá a levegőn friss oxigénhez is juthat az illető, valamint a D-vitamin készletét is feltöltheti kint. Sőt még stresszlevezetésnek sem utolsó, ahogy egy nehéz fűnyítót tologat egy rosszabb nap után!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek