A nők is tudnak durván kopaszodni

A női hajhullásnak megannyi oka lehet a gyulladástól a stresszen át a hormonviharokig. Az általunk megkeresett hajspecialista ásványi anyagokat és disznószőr kefét ajánl, a londoni fodrász kalapot javasol, a tehetősebbeknek meg ott a hajbeültetés vagy a hormonpótlás, ha nem tudnak mit kezdeni az egyre súlyosabb hajvesztéssel.

A hajhullásnak rengeteg oka és fajtája létezik: a vitaminhiánytól a gyulladáson át a hormonzavarig bármi lehet a gond, akár stressz, vagy komoly betegség is.

A haj legfontosabb vitaminjai és ásványi anyagai az A vitamin, a B5-B6 vitamin, cink, szelén, kálcium, magnézium és a vas. Ha ezek hiányoznak, ne csodálkozzunk, ha tönkremegy a hajunk, de a hajformázás, festés szintén károsítja, gyengíti a hajat.

„Nekem eléggé kikopott a hajam a tetején úgy kb. 5 éve tavasszal. Akkor azt hittem, azért, mert sok bennem a férfihormon, és elmentem dokihoz. Vagyis előbb fodrászhoz, aki azt mondta, hogy eléggé hullik a hajam, és ez lehet akár fogprobléma, akár nőgyógyászati gyulladás is, és mindenképp menjek el orvoshoz. Elmentem dokihoz, vettek vért, és kiderült, hogy vashiányom van. Szedtem vasat két hétig, reggel este, C-vitaminnal együtt, és rendbejött a hajam” – mondja T, aki szerencsés volt, hamar kiderült, miért ritkult meg a haja.

Alapvetően kétféle női hajhullást különböztetünk meg: a diffúz hajhullást, amikor a hajas fejbőr teljes felületén, egyenletesen tapasztalható hajvesztés, és a foltos kopaszodást, amikor egy-egy területről, foltokban hullik a haj.

200 ok a hajhullásra

„A hajhullás nagyon összetett dolog, közel 200 oka van. Én most vagyok 45 éve a szakmában, édesapám is fodrász volt, és ez a probléma sokkal összetettebb, mint gondolnánk, az ember azt gondolná, hogy vesz egy sampont és el is van intézve. Az egyik lényeges szempont, hogy mit öröklünk, a hajunk milyensége benne van a génjeinkben. Hozzuk a hajszínünket, a hajvastagságot, ami adott egy életen keresztül. A haj jó jelzőrendszer, jelzi, ha baj van” – mondta a Díványnak Székely Mária biofodrász.

„Miután 200 oka lehet a hajhullásnak, hosszadalmas dolog megállapítani, mi a konkrét probléma: legalább olyan hosszadalmas, mint amennyi idő alatt kialakult a hajhullás. Az első jel, hogy megritkul a haj, kicsit több marad a kefén, mint addig. Ekkor veszi az ember lánya különböző agyonreklámozott csodaszereket, samponokat, balzsamokat, tablettákat. Amikor ez nem hoz eredményt, akkor jönnek a különböző koncentrátumok, szupercégek szupertermékei. Nem mondom, hogy ezek haszontalanok, mert minden, ami a szervezetbe jó anyagot visz be, az nem ártalmas, de ezzel csak elodázzuk a problémát. Nálam egy kisebb kivizsgálás 2 és fél óra, egy nagy vizsgálat 3-4 óra. Nem csak a hajat vizsgálom, hanem azt, hogy az illető hosszabb távon mit tett önmagával, mit eszik, milyen vitaminokat visz be, mennyi gyümölcsöt, zöldséget fogyaszt, mennyire stresszes a munkája, rendezett a családi élete. A hajhullás alappillére a vízfogyasztás, mivel a vese és a haj szorosan összefügg. Ha cserepes a száj, száraz a bőr, fénytelen szem, akkor az ember nem iszik eleget, egy fél liter víz naponta nem elég” – teszi hozzá a szakember. Fontos az is, hogy ne diétázzunk, fogyókúrázzunk ésszerűtlenül. A felvitt festékek, színezők sem ártalmatlanok – fejbőrproblémákat okozhatnak, akár allergiát is.

Rengeteg hajápoló kozmetikai termék és étrendkiegészítő közül válogathatunk, de most márkákat nem említenénk: aki ijedt már meg ősszel a kefén maradó haj mennyiségétől, az kívülről ismeri mindet. De nézzük csak meg közelebbről az okokat!

A foltos kopaszodás a durvább eset

A foltos kopaszodás a bonyolultabb, nehezen gyógyítható, de ritkább eset:

„A foltos kopaszodást, az alopecia areatát mindig egy gyulladt góc okozza. Ilyenkor teljes vérkép kell, fogorvosi, nőgyógyászati, pajzsmirigy, fül-orr-gégészeti vizsgálat, gasztroenterológushoz is érdemes elmenni, lehet, hogy felszívódási probléma áll a háttérben” – mondja a biofodrász.

Ugyanakkor az orvosok sokszor semmilyen rendellenességet nem találnak a hajhiányos területeken kívül – talán ekkor a legnehezebb kezelni a problémát. Érdemes feltárni a lappangó lelki okokat is, családi konfliktusok, hirtelen jött gyászesetek is szóba jöhetnek.

A diffúz hullás legalább könnyebben kezelhető

A diffúz hajhullás lehet öröklött hajlam, de hajlam esetén is akkor kezdődik a baj, ha felborul a szervezet egyensúlya. Sok nőnél hormonális probléma okozza a hajhullást. Hogy ez hogy alakul ki? A nők szervezete is termel férfihormonokat, csak jóval kevesebbet, mint a férfiaké. A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő dihydrotesztoszteron (DHT) a felelős. A nők hormonháztartása bármikor felborulhat: terhesség, fogamzásgátló tabletta, klimax, csak hogy a leggyakoribb élethelyzeteket említsük. A kor előrehaladtával azért kezd el ritkulni a hajunk, mert csökken a progeszteron- és ösztrogénszintünk. Sokszor segít ilyenkor a gyógytea ivás és hajöblítés is, vagy a nem génkezelt szójalecitin étrendbe iktatása.

Terhes vagy? Megkopaszodsz

Terhesség alatt megemelkedik a szervezet progeszteron és ösztrogén szintje, így a haj dúsabb, jobban nő, de szülés után a hormonszint csökken, és az addig burjánzó, de tulajdonképp túlkoros hajszálak egyszerre hullanak ki. Emellett a kismamának a tápanyagtartalékai is kiürülnek.

„Jó hír, hogyha szülés után hullik ki a hajunk, akkor jó eséllyel vissza is fog dúsulni. A terhesség alatt a magzat is az anya tartalékaiból táplálkozik, akinek így kiürülnek a raktárai, úgyhogy szülés után a kismama legfontosabb dolga, hogy újratöltse a raktárait, fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget, lédús turmixot, minél több vitamin- és ásványi anyag komponens kerüljön a szervezetébe. Ilyen esetben én por alakú, vízben oldható anyagkomponenst szoktam javasolni, szigorúan természetes alapút, ami semmi mást nem tartalmaz, csak az ásványianyag-pótlást végzi” – mondja Székely Mária, aki olyan esettel is találkozott, hogy vendége egyenes haja begöndörödött szülés után, annyira megváltozott. Akinek hajlama van rá, fogamzásgátló szedése közben is tapasztalhat hajhullást, mert szervezete érzékenyebben reagál a hormonváltozásokra.

Idősödsz? Nem jó hír

„Negyven év fölött sok nő már belép a menopauza idejébe, és elkezd csökkeni az ösztrogénszintje. Először lassan, majd egyre gyorsabban. Lehet, hogy egész életében szép, dús hajkoronája volt, de egyik napról a másikra mintha elfújták volna… Az ösztrogénnel szemben a férfihormonok nem csökkennek, ettől egyeseknek elkezd vékonyodni a hajuk. Az ösztrogén felelős a haj növekedési fázisáért, ha megcsappan a szintje, a haj nem nő olyan sokáig és olyan gyorsan, mint korábban, korábban elhal és kihullik. A haj szárazabbá és vékonyabbá válik ösztrogén nélkül, és akárcsak bőrünk, az is elveszti fiatalos mivoltát” – mondja a Daily Mailnek Carole Michaelides, a londoni Philip Kingsley Hajtani Klinika hajgyógyásza.

Ősz van? Hullani fog a hajad

Ha nem is mindenki, sokan tapasztalhattak már őszi és/vagy hajhullást, ritkulást. Ilyenkor annyi történik, hogy a nyáron több fényt és vitamint kapó haj gyorsabban nőtt, de gyorsabban el is érte élettartama végét. Ha nem is kap elegendő tápanyagot a szervezet, akkor nem látja el a hajhagymákat sem elég tápanyaggal, a hajnövekedés lelassul, a hajszálak elvékonyodnak, a növekedés leáll, a haj kihull. Azért nem kell kétségbeesni, ha ilyesmit tapasztalunk:

„Ha megfigyeljük az állatokat, tavasszal és ősszel ők is hullajtják a szőrüket, helyette friss, fényes szőrük nő. Ez történik az emberekkel is, az évszakok változásával, a megújulással nekünk is új hajszálaink nőnek – bizonyos mértékig –, de ehhez a régit el kell hullajtani. Az ilyen típusú hajhullást nem kell kezelni, elég egy fejbőrmasszázs, megfelelő táplálkozás, elegendő folyadékbevitel. Itt a tavasz, töltekezzünk, napozzunk, sétáljunk, fogyasszunk sok-sok gyümölcsöt, magokat, friss leveleket. Nagyon figyeljünk oda arra, hogyan mosunk hajat, soha ne tömény samponnal, és ne közvetlenül a hajra tegyük a sampont, hanem egy öt, hat arányban higítsuk fel egy-két deci vízzel egy külön edényben. A tiszta vizet szoktam javasolni, mert a csapvízben sok a klór és az szürkíti a hajat” – mondja a biofodrász.

Hajpótlás és hormonpótlás

Ha már komoly, előrehaladott kopaszodás esete áll fenn, akkor jöhet a celebek által is oly' kedvelt hajbeültetés, bár nem árt tudni, hogy bizony azok a szálak is kihullanak idővel, bárhonnan ültetik át. Ha még menthető a hajkorona, a kozmetikusok a mezoterápiát javasolják, melynek során tűkkel juttatnak vitaminokat a fejbőrbe. Egy menőbb klinikán 14-16 ezer forint közötti áron érhető el egy kezelés, és nyolc alkalmat javasolnak a tartós eredmény érdekében, tehát nem olcsó.

50 éves kor körül a nők fele már érzékeli haja vékonyodását, de mégse tesznek ellene. Az egyik megoldás esetükben a hormonpótló terápia lenne, mely során ösztrogént és progeszteront juttatnak a szervezetbe – ez a kezelés a menopauza többi tünetét is megszünteti.

„A hormonpótlás tapasztalatom szerint sokszor csak fokozza a problémát, mert a terápia során használt progeszteront gyakran tesztoszteronból képzik, ami fokozza a hajhullást” – mondja Carole Michaelides.

Szelídebb megoldások

Ha hiszünk a kencékben és étrendkiegészítőkben, súlyos tízezreket hagyhatunk a gyógyszertárakban és drogériákban. De ha valóban tápanyaghiány okozza problémánkat, pár hónapon belül segíteni fognak ezek a készítmények – amennyiben valóban megvan bennük minden, amire szükségünk van. A biofodrász sokkal szelídebb módszereket ajánl: a probléma feltárása után pontos diagnózist tud adni, és annak megfelelő kezelést tud ajánlani, például por állagú étrendkiegészítőt, nagyobb folyadékbevitelt (mint fent már írtuk), vagy egyszerűen csak a fejbőr vérellátásának növelését.

„Az egyik legfontosabb hosszú hajúaknál –de rövid hajúaknál is– az úgynevezett disznószőr kefe: ez egy valódi disznósörte kefe, lehetőleg ne műanyag szálas kevertet vegyünk. Ezzel kell minden nap alaposan átkefélni a fejbőrünket. Természetes anyagú kefére van szükség, amivel át tudjuk masszírozni a fölső hámréteget és a keringési rendszert segítjük. A fejbőr vérkeringése így a duplájára fokozódik, több ásványi anyag jut a fejbőrbe. Ha nem jó a vérkeringésünk, például alacsony a vérnyomásunk, akkor pang az egész terület, ilyenkor a rendszeres fejbőrmasszázs sokat segíthet.

A műanyag kefe apró hámsérüléseket okozhat a fejbőr felületén, ezáltal a baktériumok számára átjárható lesz a terület, gombásodhat, korpásodhat a fejbőr” – mondja Székely Mária.

Ha tényleg megállíthatatlanul hullik a hajunk, érdemes nem csak az ingyenes gyógyszertári hajvizsgálatokat igénybe venni, szakembert – bőrgyógyászt, hajgyógyászt – keresni. Érdemes azon is elgondolkodni, mennyire használtuk ki a szervezetünket: némi stresszoldás, pihenés, sokszor egy hosszú, lazító hétvége, pár nap csak nekünk is meglepően sokat számít a hajnak és persze a gazdájának is!

Vegyen kalapot!

Ha nem akar hajunk sehogy sem szebben állni, fodrászunk segíthet a probléma leplezésében.

„Vágasson rövidebb hajat, olyan formára nyírassa a haját, amitől dúsabbnak hat a haj. A rétegezett frizurák nagyobb mozgásteret engednek a hajnak, puhábban ölelik a megereszkedett arcot is. Használjon professzionális hajerősítő készítményeket és balzsamokat, ha a haja száraz. Hajformázókkal emelje meg, dúsítsa frizuráját. Egyébként meg nyugodtan hordjon kalapot, és fogja a rossz időjárásra” – mondja a Daily Mailnek Jean Noêl de Casanove brit fodrász.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek