Kezembe veszek egy sampont. Végignézek az összetevőkön, és fejvakargatva állok: Aqua, Perfume... oké, ezeket még értem. De mi lehet a többi, latin nevű hozzávaló? Ha igazán tudni szeretném, persze rákeresnék a szakirodalomban, de ezt inkább meghagyom a hozzáértőknek, én pedig megmaradok az édes naivitás világában. Hogy miért? Mert a mindennapok során így is, úgy is használni fogom őket. Az viszont egyre többször merül fel bennem, hogy vajon ük-ükanyáink mit tettek extra korpátlanító sampon, vagy dúsító balzsam nélkül gyönyörű hajzatukért. Nos, ők – nem meglepő módon – a természetből vették csodaszereiket. Ahogy mi is fogjuk tenni most. Nem kell meglepődni, ha az eredmény szebb haj lesz, anélkül, hogy egy csomó pénzbe került volna.
Mivel saját dédnagyit sajnos már nem tudok felmutatni, a kiindulási alap egy olyan könyv volt, amiben hagyományos, régi házi praktikákat és történeteket gyűjtöttek össze a szerzők. Csak antikváriumban lehet hozzájutni, de aki szeret otthon kísérletezni és kutyulni, annak érdemes beszereznie. Igaz, a könyv elolvasása után az interneten is keresgéltem, és azóta van jónéhány olyan receptem is, amit már magamnak kísérleteztem ki.
Általános hajápolás
Állítólag saját dédanyámtól való örökség a következő tanács: minden este keféljük át a hajunkat tiszta szőrkefével. Ez segít eltávolítani az aznap rákerült port és szennyeződéseket, hajunk tisztábbá és selymesebbé válik, a fejbőrünk pedig fellélegezhet. A tanács egészen pontosan úgy szól, hogy minden nap 200 húzásra van szükség lefekvés előtt. Szerintem ennyi ideje viszonylag kevés embernek van a procedúrára, ráadásul a túlzásba vitt fésülés állítólag könnyen töredezetté teheti a vasalástól, festéstől megfáradt hajvégeket. Dédanyáink még nem roncsolták ilyesmikkel a hajukat, és relatíve kevés volt közülük olyan is, aki rövid hajjal rohangált.
Zsíros hajra
Akiknek a haja erősen hajlamos a zsírosodásra, azoknak érdemes az életmódjukban is alapvető változtatásokat végrehajtani. Bőrgyógyászok vagy dietetikusok tudnak ajánlani olyan módszereket és diétákat, melyek segítenek mérsékelni ezt a zavaró problémát. Kezdetnek már az is elég, ha kerüljük a zsírosabb ételeket és csokoládét, de legalábbis mértékkel fogyasztjuk azokat. Helyette inkább főzeléket, gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot és sovány húsokat együnk. Ez akkor sem árthat, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nem zsírosodik a hajunk. Hajmosás során igyekezzünk kerülni a fejbőr túlzott masszírozását, ez ugyanis fokozottabb termelésre ösztönzi a faggyúmirigyeket.
Hajpakolás zsíros hajra:
Kevés olivaolajat, tojást, valamilyen erős alkoholt (Pl: vodka, vagy konyak) és pár csepp citromlevet keverjünk össze. Ezt a masszát fel is hevíthetjük, de ez nem feltétlenül szükséges. Ecsettel, vagy a kezünkkel vigyük fel a fejünkre a hajtövektől a hajvégekig. Fürdősapkával vagy fóliával takarjuk be a hajat, majd csavarjuk be meleg törölközőbe. Egy órán át hagyjuk hatni, majd alaposan öblítsük ki. Ezután mossunk hajat, de a sampont inkább hígítsuk fel vízzel, hogy kevésbé koncentrált módon kerüljön a fejbőrünkre.
Mindenkinek abszolút csodaszer a langyosra hűtött kamillafőzettel való öblítés. Ez a növény ugyanis enyhén fertőtleníti a korpás fejbőrt, enyhíti a zsírosodást, ápol, fényesít, és nem utolsó sorban, csodás fényt ad a szőke tincseknek.
Hajpakolás száraz hajra
A száraz haj folyamatos táplálást igényel, ezért ezt a pakolást minden hajmosás előtt érdemes megismételni. Keverjünk össze egy tojássárgáját mézzel, majd adjunk hozzá kevés sört és olajat (bármilyen növényi olaj megfelel, de ne használjunk sokat). Ez a pakolás elegendő, ha 15-20 percre a hajon marad.
Hajpakolás töredezett hajra
Nemrég lelkendezve meséltem a fodrászomnak, hogy milyen szuper – és nem mellesleg baromi drága – hajolajat vettem magamnak. Aztán felvilágosított, hogy nem igazán érdemes befektetni a professzionális termékekbe ezen a téren, ugyanis a legtöbb növényi olaj tökéletesen megfelel a célra. Ő elsősorban a szezámmagolajra esküdött, de nagyon jól ápol a tökmagolaj, a jojobaolaj, vagy a ricinusolaj is. Ezek ráadásul sokáig el is állnak. Csepegtessünk belőle a kezünkre, majd simítsuk bele a hajvégekbe. Ezt akár minden nap megtehetjük, de figyeljünk a mennyiségre.
Mit tegyünk a korpás hajjal?
A korpa rendkívül zavaró tud lenni. Télen ráadásul könnyen megfázik a fejbőr (hordjunk sapkát!), így általában többen szembesülnek ezzel a problémával, mint az év többi részében. Drágábbnál drágább samponok állnak rendelkezésünkre korpa ellen, de az én személyes tapasztalatom az, hogy valahogy nem használnak, sőt, még korpásabbá is teszik a hajat.
Keverjünk össze egyenlő arányban ricinusolajat, erős teafőzetet és rumot, jó erősen rázzuk fel a folyadékot, majd masszírozzuk bele a fejbőrbe. Egy bő óra után mossuk meg a hajunkat. Az olaj egyébként a száraz hajtövet is ápolja közben.
Egy másik jó módszer a csalánfőzet. A leghatékonyabb az, ha az ember szerez friss csalánt (egy jó nagy csokornyit) és azt forrázza le. Aki azonban nem kirándulós fajta, és esze ágában sincs gumikesztyűben szedegetni a leveleket, annak sem kell megijedni, ugyanis gyógynövényboltokban könnyedén hozzájuthatunk a növényhez, igaz nem friss, hanem szárított formában. Legvégső esetben használhatunk csalántea filtert is. A csalán tartalmaz kovasavat, ecetsavat és C-vitamint is, melyek hozzájárulnak a haj ápolásához és befolyásolják a fejbőr pórusainak nagyságát.
Táplálás
A hajunknak ugyanúgy szüksége van tápanyagokra, mint a szervezetünknek vagy a bőrünknek. Bombasztikusan ápol (bár egy kicsit gusztustalan), ha összepürésített banánt és mézet keverünk össze, és hagyjuk állni a hajunkon egy fél órát. Ez természetesen nem dédanyáinktól származó tanács, akik nem biztos, hogy olyan sok banánt ettek, hanem én kísérleteztem ki egyszer, amikor vágyakozva nézegettem a Body Shop banános hajbalzsamát, és nem volt pénzem megvenni. De bevált. A banános trutyit lehetőleg olyankor kenjük a hajunkra, amikor életünk párja nem tartózkodik otthon, mert tényleg elég rosszul fest.
Fényesítés
Kísérletezzünk bátran
A hajápolás házi praktikáinak se vége, se hossza. Nyilván azért, mert otthoni kísérletezgetés közben tapasztaljuk meg leginkább mi válik igazán hasznossá számunkra. A fent felsorolt tippek nem szigorúan követendők, csupán kiindulási alapként szolgálnak. Érdemes játszani az összetevőkkel, ha az időnk engedi. A különböző növényi olajok, a citrusfélék, a gyógynövények, a tojás és a túró, a sör, kis mennyiségű alkohol, az aloe vera, a méz, az almaecet, a házi majonéz, vagy az élesztő mind szolgálhatnak összetevőként. Előnyük a boltban kapható hajápolószerekkel szemben, hogy természetes anyagok, illetve pénztárcakímélőbb is beszerzésük. A hátrányuk pedig, hogy macerásak, általában ragacsosak és nem mindig túl gusztusosak.
A fénytelen haj ápolása nagyon egyszerű. Keverjünk össze mézet egy kis sörrel, majd vigyük fel a hajra, és hagyjuk állni rajta jó fél órát. A sör B-vitamin, folsav és biotin tartalma, valamint antioxidáns hatása nagyszerűen ápol. Ha a méz esetleg már besűrűsödött, vízfürdőben hígítsuk fel. Természetesen nem célunk senkit sem megkopasztani, ezért értelemszerűen ne a tűzforró mézet kenjük fel a hajunkra. (Ilyenkor egyébként érdemes egy kiszuperált törölközőbe csavarni a fejünket, hogy ne terítsük be egyenletesen az egész lakást a pakolással.) Ezután alaposan öblítsük ki a hajunkat.
A pakolásokat száraz és nedves hajra is felvihetjük. Minden alkalommal alaposan öblítsük ki, de ehhez ne használjunk túl sok sampont és balzsamot, sőt inkább hígítsuk is fel azokat. Az olajak csak kis mennyiségben segítik a hajápolást, ha sokat használunk, zsíros, nehéz lesz a haj. A pakolásokat érdemes úgy kikeverni, hogy állaguk a hajbalzsaméra emlékeztessen, így a folyékony hozzávalók kisebb arányban kerüljenek bele a keverékbe, mint a sűrűbbek. Például a tojássárgáját először keverjük ki az olajjal, és csak utána adjuk hozzá a citromot és az alkoholt. A teljesen folyékony ápolókat – mint például a csalánfőzet – pedig jól masszírozzuk be a hajba és a fejbőrbe, hogy felszívódhasson.