no

A tévé lehet a legújabb sporteszköz

Egy ravaszul megválasztott karácsonyi ajándékkal rábírhatjuk lusta kamaszgyerekeinket, és/vagy pocakosodó férjünket egy kis testmozgásra. Ráadásul úgy, hogy közben fel sem tűnik nekik a hátsó szándék.

stockfresh 581551 couch-potatoe sizeM
Stockfresh

Ha a cigarettagyártóknak lett volna egy csöpp eszük, akkor még azelőtt feltalálják az egészséges cigit, mielőtt a politika és az egészségügy közös platformot alkotva megkezdi a dohányosok és dohánytermékek elleni hadjáratot. A szórakoztató elektronika képviselői valószínűleg tanultak az esetből, hiszen az egészségügyi szakemberek már évek óta kutatásokat lobogtatva bizonygatják, hogy az egész napos számítógépezés, és tévénézés komoly egészségkárosító hatással rendelkezik.

A magyar felnőtt korosztály tipikus képviselője a Nielsen legutóbbi mérése szerint egy naponta 221 percet tölt a televízió előtt. (Akit a kutatás részletesebben érdekel, nézze meg itt).

Ez egyébként napi 3,7 óra, és elképzelni sem tudom, hogyan fér be az átlagember idejébe. A mezőnyben maradáshoz ugyanis naponta egy nagyjátékfilmet, egy egyórás sorozatot és 41 percnyi háttérműsort kell teljesíteni. És ekkor még nem is interneteztünk…

Hát ez elég tunyulós perspektívának tűnik. De egyelőre – hála a szoftvergyártók éleslátásának, – még nem kell attól tartanunk, hogy büntetőadót vetnek ki a tévénézőkre. Feltalálták ugyanis az egészséges komputerjátékot.

Amikor legutóbb vendégségbe mentünk a barátnőmékhez, megdöbbentő látvány fogadott. A ház ura Imre, és a baráti társaság egy másik tagja izzadságtól csatakosan ugráltak a szoba közepén, miközben kényszeresen csapdostak a karjukkal, a lábukkal pedig időről időre a levegőt rugdosták. A többiek arcán nem látszott aggodalom, amiből arra következtettem, hogy komolyabb baj nincs, a fiúk valószínűleg füves cigit szívtak, vagy szert tettek valamilyen más tudatmódosító szerre.

Nem is gyanítottam, hogy öt perc múlva én is a szoba közepén fogok ugrálni.

A magyarázat annyi, hogy a barátnőmék beszereztek egy X-Box Kinectet. Ami szerintem újra fogja értelmezni a fitnesz szó jelentését.

kinect

A Kinectnek voltaképpen semmi köze az egészséges életmódhoz. A számítógépes játékokhoz van köze. Úgy működik, hogy az ember maga válik a játék szereplőjévé. A televízió elé egy érzékelőrendszer kerül, ami képes felmérni a játékosok számát, magasságát, elhelyezkedését és mozgását. Mindezt a képernyőre vetíti, és indulhat a játék. A nagy újítás az, hogy ezúttal nem egy joystickkel vagy konzollal irányítjuk a játékosokat, hogy azok átjussanak az akadályokon. Nem: itt, ha ugrani kell, akkor a játékosnak kell felugrania, ha el kell hajolni valami elől, akkor neki kell elhajolnia, és így tovább. Mindez látszik a tévé képernyőjén, az éppen megfelelő háttér – mondjuk egy hegyi csillevasút, vagy egy vízeséses folyó – előtt.

Hol, mennyiért

Az X-Box Kinect nem olcsó, 80-90 ezer forint körül van, és nem árt mellé egy jobb tévé, no meg egy közepes méretű lakás.

Ahogy minden más elektronikai készüléket, ezt is számtalan módon és helyen be lehet szerezni, ezúttal csak a tájékozódást szeretnénk segíteni.

A bizonytalankodók menjenek el a Westendbe, ahol még egy hónapja sincs, hogy megnyitott az első magyarországi Microsoft üzlet. (Korábban csak viszonteladóknál lehetett vásárolni.) A megnyitón azt ígérték, hogy itt a jól felkészült munkatársak minden szakmai segítséget megadnak a vásárlóknak, és ráadásul a termékeket ki is lehet próbálni. Az üzletnek számomra egészen érthetetlen módon nincs saját honlapja, de a kinect játékválasztékot meg lehet nézni itt.

Akinek nincs sok pénze, de mégsem érzi teljesnek az életet Kinect nélkül, az a T-Home-nál találhat részletfizetéses konstrukciókat.

A legkedvezőbb árakat keresők nézzék meg az E-Bayt vagy a Vaterát. Teljesen új készülékeket is lehet venni, akár 20 ezer forinttal olcsóbban is, de persze ilyenkor azért mindig van némi kockázat.

Elég sokféle játékprogram kapható hozzá, vannak kifejezetten sportimitálóak is, de ez esetben ez nem is olyan fontos, hiszen az összes játékhoz mozogni kell.

Az én egyik kedvencem egy fitnesz program, amelyen belül számos almenü van, lehet például kick-bokszolni, aerobicozni, sőt még jógázni is. Utóbbi úgy néz ki, hogy a televízió képernyőjén a jógaoktató és egy áttetsző körvonalú csontvázalak, a játékos látható. Az edző bemutatja a jógapozíciót, a játékosnak pedig utána kell csinálnia. Amíg a szoba közepén szerencsétlenkedő játékos el nem éri a megfelelő pozíciót, addig a csontjai fehérek, de amint sikerül teljesen kicsavarnia magát zölddé váltotnak és kezdődhet az újabb gyakorlat.

De addiktív a táncoktató program is, amelynek segítségével a zumbától a hip-hopig mindenféle táncot elsajátíthatunk. A technika hasonlít a jógánál leírtakra. Az egész család egyszerre is tud játszani, egymással, vagy egymás ellen.

Szóval biztos vagyok benne, hogy a karácsonyfa alá kerülő számítógépes játék ezúttal meglepő módon a fittséget fogja szolgálni. Abban már kevésbé, hogy nem okoz-e majd komoly konfliktusokat a panelházakban élők esetében. Mindenesetre nem irigylem azokat, akiknek a felső szomszédja egy tehetősebb többgyermekes család, és Kinectet hoz nekik a Jézuska.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek