A világegyetem kedvenc száma a 7

A páratlanok népszerűbbek a párosoknál, a prímeket is szeretik, de a hetes mindent visz. Szó szerint.

Hogy milyen sokat ki lehet hozni egy végtelenül egyszerű kérdésből (na jó, két végtelenül egyszerű kérdésből), azt jól mutatja, Alex Bellos példája. Mi a kedvenc számod? Miért? - erre a két kérdésre válaszolhat az, aki ellátogat Bellos oldalára. Eddig tizenháromezren küldtek szavazatot és indoklást, de a verseny még javában folyik. Egyelőre a 7-es szám vezet, mögötte kissé lemaradva a 3-as, a 11-es és a 13-as. Ezek prímszámok, nem véletlenül: Bellos szerint a prímeket sokkal jobban szeretik az emberek, méghozzá azért - mondja az indoklásokból kiindulva - mert nincs valódi osztójuk, ezért a számok erősnek tűnnek és megbízhatónak.

Titokzatos gazfickók és kedves lúzerek

Amikor a matekkedvelő Bellos elindította az oldalt, maga sem gondolta volna, hogy az emberek milyen szenvedélyesek és fantáziadúsak tudnak lenni, ha számokról van szó. A 37-est valaki például azét kedveli, mert "titokzatos, mint egy köpenyes gazfickó valamilyen némafilmből", másvalaki a 17-est azért szereti a többinél sokkal jobban, mert "az tűnik a legnagyobb rosszcsontnak. Úgy értem, hiába van ez a prímszámoknál általában, azok az esetek nagy részében valahogy mégis kereknek tűnek. Nem úgy a 17. Ez egy teljesen faramuci szám, nagyon nehézt vele kezdeni bármit is."

Hogy az emberek milyen szempontok alapján választják ki a kedvenc számukat, sokszor követhető. Például hajlamosak a születésük napját választani, de csak abban az esetben, ha az valami vagányabb szám. "Az olyan kis uncsi darabok, mint a 22 vagy a 30, nem valami vonzóak. Hiába születtél azon a napon, egyszerűen nem fogod azt választani. Ezek a dolgok nem történek meg" - állítja a kutatás vezetője, aki maga is 22-én született. Újságírói kérdésre Bellos elmondta, hogy a válaszolók indoklását két nagy csoportba lehet sorolni: az elsőbe azok esnek, akik a számot valamilyen matematikailag értelmezhető tulajdonság miatt szeretik, például mert prím, mert négyzetszám, mert irracionális szám, vagy mert gyökszám stb.

A 10-es és az 1-es nem kedvenc

A másik csoportba pedig azok esnek, akik valamiképpen antropomorfizálnak. Ilyen például az a férfi is, aki a hatost választotta kedvencéül, és indoklásában ezt írta. "Szeretem, mert olyan kis lúzer szegényke. Sokan gonosznak tartják a 666 miatt, elég unalmas is, hiszen az unalmas kockatestnek is hat oldala van. Ráadásul beszorult a viszonylag kerek és komplett 5 valamint a szupersztár szerencseszám 7 közé. Szeretem a formáját, és azt, hogy a sixben van egy x. Ráadásul nagyon jól hangzik spanyolul (seis)."

A meglepetések sorát gyarapítja, hogy vannak számok, amiknek elvileg népszerűek kellene lenniük, mégsem azok. A 10-es és az 1-es is ilyen például - meglepően kevesen választották kedvenccé.

Alex Bellos

A kutatást és a honlapot elindító Bellos Oxford matematikát és filozófiát hallgatott, majd az Evening Argus-nál volt újságíró gyakornok. 1994-ben csatlakozott a Guardian csapatához, 1998-ban Rio de Janeiróba küldték, és öt éven át volt a brit napilap dél-amerikai tudósítója. 2003 óta Londonban él, szabadúszó újságíróként dolgozik. Eddig két könyvet írt, Alex's Adventures in Numberland és Here's Looking at Euclid címmel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek