A fehér húsú gyümölcsökből és zöldségekből (legnépszerűbb az alma és a körte) napi 25 gramm elfogyasztása 9%-kal csökkenti az agyvérzés kockázatát – számol be az Usa Today.
"A zöld, a narancssárga és a vörös húsú gyümölcsöket és zöldségeket nem sikerült kapcsolatba hozni a stroke kialakulásával. A fehér húsúak esetében viszont 52 százalékkal kisebb volt az agyvérzés valószínűsége azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak ilyet.” - nyilatkozta Linda M. Oude Greip, a kutatás húszezer főt vizsgáló kutatás vezetője.
Az eddigi vizsgálatok is kimutatták, hogy a sok gyümölcs- és zöldségfogyasztás csökkenti a stroke veszélyét, de egyik sem differenciált a gyümölcsök típusa szerint, így arra sem derült fény eddig, hogy melyik járul hozzá jobban az agyvérzés elleni védelemhez.
A kutatók nem tudták azonosítani, hogy pontosan melyik összetevő felelős a védelemért, de gyanítják, hogy a rostok és a flavonoidok lehetnek a háttérben. Az almák és a körték ugyanis különösen gazdagok a quercetin nevű flavonoidban.