A szomorú embereknek jobb az arcmemóriájuk

Brit kutatók szerint a mélabús emberek könnyebben idézik fel az arcokat - írja a LiveScience. A pszichológusok azt remélik, hogy az egyetemi hallgatókon végzett kísérletek eredményét a depresszió kezelésében tudják alkalmazni.

Azért, hogy kiderítsék, a rosszkedv hogyan befolyásolja a gondolkodást, angol kutatók 88 önként jelentkezőt juttattak rossz, kellemes és semleges hangulatba, az ennek megfelelő zene lejátszásával. A tudósok szerint Mozart Rekviemje rossz, a Szupercsapat zenéje jó hangulatot okoz, így hát ezeket játszották le a kísérleti személyek egy-egy csoportjának. Miután a diákok a megfelelő hangulatba kerültek, a pszichológusok 32 arcképet mutattak a résztvevőknek, majd a fényképeket összekeverték több tucat új portréval.

A kísérlet végén az önkénteseknek ki kellett választaniuk az eredeti 32 képet. A szomorúra hangolt csoport érte el a legtöbb találatot, a Szupercsapaton pörgő alanyok teljesítettek a legrosszabbul. Ahogy az várható volt, a kontrollcsoport (akik nem magyar undergroundra, hanem a Vadászat a Vörös Októberre neutralizálódtak) a középmezőnyben végzett.

Jobban figyelnek a részletekre

A kutatók szerint a rosszkedvű emberek jobban figyelnek a részletekre, ezért teljesítettek jobb eredménnyel. "A rossz hangulatot kutatni önmagában is hasznos, de a célunk a depresszió megelőzése és kezelése" - mondta Peter Hills, kognitív pszichológus. Ha megismerik azt, ahogyan a rosszkedvű emberek érzékelik az arcokat, talán azt is kiderül, hogy miért értelmezi másként a depresszióban szenvedő beteg a világot. Ez új utakat nyithat a betegség kezelésében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek