Előbőr nélkül, szabadon - mindent a körülmetélésről

A legősibb és egyben leggyakoribb sebészeti beavatkozás a körülmetélés, és bár az apró bőrdarab el(nem)távolítása körül parázs viták folynak, tízből négy férfi ilyen vagy olyan okból, de átesik a műtéten. Olyan férfiakat és nőket kérdeztünk a témában, akik saját tapasztalatból tudják, milyen az élet előbőr nélkül.

Az USA-ban a férfiak nyolcvan százaléka, Svédországban csak kettő, Angliában pedig hét százaléka körülmetélt: a beavatkozás hátterében legtöbbször kulturális, vallási, illetve egészségügyi okok állnak. Egységes álláspont a beavatkozással kapcsolatosan nincsen, mint hogy arról sem, hogy a fitymának mi a pontos funkciója. A WHO értelmezésében az előbőr a fejlődő hímvessző és a makk védelmét, annak nedvesen tartását szolgálja, de a fitymán található több ezer idegvégződés miatt szexuális funkciót is tulajdonítanak neki. Ennek tükrében mindenki magánügye, hogy gyermekét aláveti-e a beavatkozásnak, vagy a férfi felnőttként int búcsút a bőrdarabnak.

A fityma szerepe, a körülmetélés oka tisztázatlan

Eredeti funkcióját tekintve a fityma négykézláb járó, vadászó, fára mászó őseink hímtagjának védelmében alakult ki, az évezredek során azonban az ember kiegyenesedett, ruhával takarta magát, az előbőr pedig elvesztette eredeti funkcióját. A körülmetélés pontos oka mind a mai napig tisztázatlan, az eltérő kultúrában eltérő magyarázat indokolta a beavatkozást, legtöbbször vallási, illetve termékenységi hiedelmek tapadtak hozzá. Egyiptomban például a férfiasság jelképének tartották, a beavatkozást pedig érzéstelenítés nélkül végezték. Afrikában ezzel léptek harcos státuszba a fiúk, míg a sivatagai területeken egészségi okok is indokolhatták a műtétet, az előbőr alatt könnyen megült a por, a gyulladások emiatt gyakoriak voltak. A magyarázatok között szerepel továbbá az ellenség, a szolgák szimbolikus kasztrációja is.

A zsidó vallásban a születés utáni nyolcadik napon kell elvégezni a beavatkozást, a húsba vágott jel  az Isten és Ábrahám közötti szerződés megpecsételése. A muzulmánoknál a körülmetélés a lelki megtisztítást jelképezi, náluk sokszor csak később, a serdülés előtt végzik el a beavatkozást.

Férfiak, akik átestek rajta

„Nem emlékszem pontosan, hány éves voltam, azt hiszem hat. A Heim Pál gyermekkórházban történt, egy nagyon kedves orvos közreműködésével. A műtét során altattak, de álomképekben ott van előttem a történet, szóval nem biztos, hogy túl sikeres volt az altatás. Utána körülbelül egy hétig benn voltam még a kórházban, mindig a nővért kellett hívnom, ha esetleg pisilésről volt szó, mert azt a kacsába kellett nyomatni, és egy kicsit mindig le kellett róla húzni a pólyakötést. Aztán - ha jól emlékszem - több hétig rajta volt még valami kötés, és fájt a pisilés, ráadásul a levágott résznél a bőr lila volt, de az orvos elmondása szerint ez teljesen normális. Aztán szép lassan eltűnt a szín a levágott rész és a fityma közötti kis felületen, de azért még mindig eltér a színe egy picit. Alapvetően körülbelül két hétig fájt, és leginkább a pisilésnél. Egyéb szigorúbb orvosi utasításokra nem emlékszem, totál rutin volt az egész” - meséli a muszlim Rafi (28).

Az USA-ban a maszturbálást akarták visszaszorítani vele

Amerikában körülbelül az 1880-as években kezdett el terjedni a körülmetélés, amikor is néhány tudós ember, többek között Dr. John Harvey Kellogg, úgy tartotta, hogy a fiúk úgy tudnak csak önkielégítést végezni, ha az előbőrt a fitymához dörzsölik, és mivel a maszturbálás csúnya dolog, ezért az újszülötteken elvégezték a beavatkozást. Az Államokban ezekben az időkben vált rutin műtétté.

„A műtétem két hónapja volt. Maga a beavatkozás egyáltalán nem fájt, de nagyon ideges voltam, olyannyira, hogy előbb benyugtatóztak, mert erősen remegtek a lábaim, és nem tudtam uralkodni magamon. Után körülbelül egy hónap kellett a teljes gyógyuláshoz, a reggeli merevedésnél ugyanis mindig picit megrepedt a gyógyuló bőr. Szexre persze gondolni sem mertem. Minden nap többször kellett kenőccsel kenegetnem és fertőtlenítenem a területet, a gyógyulás óta viszont ugyanúgy élvezem a szexet, ráadásul tovább is bírom. De legközelebb inkább gyereket szülnék, ha tehetném” - írja József (32), aki vallási okokból vállalta a műtétet.

Szintén a zsidó hagyomány miatt esett át a műtéten a kis Samu is, akit nem az előírt módon, nyolcnaposan műtöttek meg, hanem kétévesen. „Barátnőm kisfiát kétévesen metélték. Samut nem altatták, nő nem lehetett bent, és bizony a kisfiút le kellett fogni. (Utána évekig félt a szakállas, fekete ruhás bácsiktól). Minden pisi előtt sírt, a heg nehezen gyógyult. Sokat kellett kenegetni, és be is gennyesedett rendesen” - meséli Enikő (31).

A körülmetélés egészségügyi okai

Bár a beavatkozás gyökerei vallási és kulturális területen keresendők, az orvostudománynak is megvan a maga tudományos válasza a beavatkozásra, bár ez sem egységes. Egyesek barbár és felesleges beavatkozásnak tartják, szerintük az előbőrnek jelentős élettani és anatómiai szerepe van, nem véletlenül van ott, ahol. A fityma nyugalmi állapotban védi a makkot és a húgycsőnyílást, nem csak a mechanikai behatásoktól, hanem a fertőzésektől is, ráadásul megakadályozza a vizeletcsepegést és az előváladék kenődését szex közben. Velük szemben mások viszont meggyőződéssel állítják, hogy a körülmetélés jó dolog, ezzel elkerülhető a fitymaszűkület, a makk gyulladása, újszülötteknél a húgyúti fertőzés, de a péniszrák és a különféle nemi úton terjedő fertőzés (például a HIV és a szifilisz) is ritkább a műtéten átesett férfiak körében. 

Nők, akik tudják a különbséget

Anna (32) Amerikában volt ösztöndíjas, amikor életében először összejött egy körülmetélt férfival.„ 2001-et írtunk akkor, ez volt az első ilyen tapasztalatom, meglepődtem, de aztán elmagyarázta, hogy ott ez alap, születés után a legtöbb gyereknél elvégzik, főleg egészségügyi okokból. A szexben egyáltalán nem akadályozott, sőt, talán hatásosabb is volt az élmény. Annyit kellett megszoknom, hogy kézbevételnél kicsit másképp kellett bánni vele, de hamar belejöttem.”

Annához hasonlóan Alma (32) számára is furcsa élmény volt, amikor először bújt ágyba körülmetélt férfival: „Nem foglalkoztatott különösebben a téma, amíg nem találkoztam szemtől szemben a dologgal, illetve annak a hiányával. Egy jól sikerült romantikus este spontán folytatásaként napirendre került a petting, és arra lettem figyelmes, hogy valami furcsa. Tök sötét volt, a kapcsolat pedig nem volt azon a ponton, hogy felkapcsoljam a villanyt és hülye kérdéseket tegyek fel. Csak másnap esett le, hogy az új partnerem valószínűleg körül van metélve, és ezért támadtak nehézségeim az izgatással.

A randiból hosszú kapcsolat lett, így már tapasztaltnak mondhatom magam. A fityma nélküli szex nekem sokkal jobban bejön: már a hímvessző látványa is esztétikusabb, a hímvessző érzékenyebb, szex közben simább, puhább érzés. Az eddigi "tudományomat" azonban elfelejthettem, és újra meg kellett tanulnom, hogy hogyan izgassam fel a partnerem, a fitymánál bevált dolgok ugyanis nem működnek. Egy körülmetélt hímvesszőnek sokkal több, állandó nedvességre van szüksége, és izgatni is más. Azt hiszem, már nehezen tudnék visszaszokni a hagyományos verzióhoz.” Alma mellesleg teljes mértékben pártolja a körülmetélést, ha kisfia lesz, valószínűleg elvégezteti a beavatkozást.

Fitymaember

Pókember és Superman után San Franciscoban megszületett Foreskin Man (Fitymaember), az erősen antiszemita képregényhős, aki a körülmetélés betiltására akarja rávenni a hatóságokat. A izmostestű szőke hős a férfi genitália védelmezője, aki egy gonosz rabbival veszi fel a harcot.

Renáta (33) sem bánja, ha a férfi körülmetélt, szerinte esztétikailag sokat dob a hímvesszőn. „Volt a partnereim között, aki muzulmán volt, így vallási okból volt körülmetélve. Különbséget nem éreztem a szexben, viszont esztétikailag szebbnek tartom a bőr nélküli péniszt, így izgatólag hat rám, ha teljes valójában, csupaszon látom a hímvesszőt. Mellesleg optikailag szerintem nagyító hatása van, nagyobbnak tűnik, hiszen nem fedi bőr, és különösen hangsúlyos a pénisz felső része, ami szabadon marad. Érdekes viszont, hogy sokkal több és erősebb, intenzívebb izgatást igényel a fedetlen hímvessző. Nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a fedetlen makk ki van téve a környezeti hatásoknak, hozzáér, stimulálja a ruha, a nadrág, így kevésbé érzékeny az érintésre, érintkezésre, mint fedett társai. Aki tehát szereti a hosszú, intenzív, elnyújtott szeretkezéseket, jobb esélyekre számíthat egy körülmetélt férfival, egyszerűen szólva jobban bírják."

Hogy ez mennyire van így, vitatható, Ferenc (29) szerint például "a körülmetélt meleg fiúk aktus során sokkal gyorsabban elmennek, míg maszturbálás és orális szex esetén lassabban."

Oszd meg másokkal is!
Mustra