4 gyakori táplálékallergén – érintéssel és belélegezve is árthatnak

Nemzetközi Allergia Hét

Összegyűjtöttük a négy leggyakoribb táplálékallergént. A tejfehérje, tojás, mogyorófélék és szója fogyasztása része a mindennapjainknak akkor is, ha tudatosan nem is választjuk ezeket a boltban, mivel rejtett formában (nyomokban) gyakran megtalálhatóak az összetevők között. Ezzel a táplálékallergiások helyzete csak bonyolódik.

Nem gyógyítható, de kezelhető

A táplálékallergia és lényegében minden allergia úgy írható le, hogy az a szervezet nem várt reakciója az adott anyagra. Gyógyítani nem, de kezelni lehet, bár egyes csecsemőkorban kezdődő táplálékallergiák kinőhetők, a beteg panaszmentessé válhat. Ez a felnőttkorban jelentkező allergiákra nem érvényes, azok az életünk végéig megmaradnak.  Az allergén kiiktatása az étrendből – az ún. eliminációs diéta - tünet-, panaszmentességet biztosít, bár ez sajnos nem annyira egyszerű, mint amennyire hangzik. A diéta betartása olykor ugyanis meglehetősen nehéz, mivel ezek az allergének rejtett vagy kevésbé rejtett formában olyan élelmiszerekben is előfordulhatnak, amelyekről nem is gondolnád, hogy jelen vannak. Nagy odafigyelést igénylő feladat, de szerencsére ma már egyre több segítséget kapnak az érintettek.

Jellemző tünetek

Szokásos megjelenési formái közé tartozik a hasmenés, a hasi fájdalom, a hányás, a szájban és a garatban jelentkező viszketés, csecsemőkorban a rejtett bélrendszeri vérzés, a csalánkiütés, az gégeödéme, az ekcéma, a rhinitis, a köhögés, a ziháló légzés és az anafilaxiás reakció. Aki az adott táplálékallergénre érzékeny, ha csak teheti, kerülje a vele való bármilyen fajta érintkezést, mivel nem csak szájon át fogyasztva, de érintés vagy belélegzés útján is reakciót válthat ki. Ez adott esetben akár a munkahely, lakás cseréjét is igényelheti, ha például tejfehérje-allergiásként tejüzemben, tojásfehérje-allergiásként farmon lakik, dolgozik valaki.

1. Tejfehérje-allergia

Allergén: A tejfehérje (kazein, béta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin), ami nem összekeverendő a tejcukorral (laktózzal)

Tünetek: Kiütést, ekcémát, puffadást, hányást, hasmenést, orrfolyást, orrdugulást, súlyosabb esetben fulladást vagy akár anafilaxiás rohamot is kiválthat (kipirult bőr, kiütések, ájulás, keringési, légzési zavar). Nemcsak a tehén, de a juh, kecske teje sem fogyasztható, sőt, a marha, borjú húsa is problémás lehet.

Gyakoriság: 3 éves kor alatt a leggyakoribb. Statisztikák szerint a gyakoriság a lakosság 0,3-7 %-a. Ha csecsemőkorban kezdődik, megfelelő diéta mellett, 3-4 éves korra többnyire elmúlik.

Kezelés: Nem elég csak a tej és a tejtermékek (sajt, túró, tejföl, tejszín, joghurt, kefir, vaj, író) kerülése, de oda kell figyelni a tejszármazékokat tartalmazó élelmiszerekre is. Ezek lehetnek: csokoládék, kekszek, nápolyik, instant leves-, mártásporok, felvágottak, kávéízesítők, és instant (2 az 1-ben, 3 az 1-ben) kávéporok, majonéz, jégkrémek, fagylaltok, pudingok, ízesített (pl. joghurtos) margarinkrémek...

Bővebben:Tejfehérje-allergiával az óvodában

2. Szójafehérje-allergia

Allergén: a szójafehérje (glicinin, conglicin)

Tünetek: Kiütés, hasmenés, hányás, hasi fájdalom, puffadás, ismétlődő hörghurut, tüsszögés, asztma, alultápláltság, étvágytalanság, ritkán alvászavar, nyugtalanság, fejfájás.

Gyakoriság: Minden harmadik tejfehérje-allergiás csecsemő a szójára is allergiás lesz, ennek hátterében az állhat, hogy a tejfehérje-allergiás csecsemők (ha nincs vagy nem elég az anyatej) legtöbbször szójából készült tápszert kapnak a tehéntejalapú helyett

Kezelés: Kerülendő a szója és a szójatermékek fogyasztása (szójatej, -joghurt, -túró (tofu), -szósz, -liszt, -lecitin, -granulátum, -kocka, -dara, szójás fasírtpor, szójatejszín és –hab, hidegen préselt szójaolaj), illetve különös figyelmet érdemelnek az élelmiszerek címkéin a következők:állományjavító és módosító anyag E322 jelzéssel (szójaszármazékot tartalmaz), lecitin, aromaanyagok, növényi aromák, növényi aminosav-kivonatok, az emulgeátorként felhasznált E479 és E479b, texturált növényi fehérje.

Bővebben: Irritáló hüvelyes: a szójaallergia feladja a leckét

Allergénmentes élelmiszerek listája

Az eliminációs diétához nyújt segítséget a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank azáltal, hogy összegyűjti, nyilvántartja, évenként felülvizsgálja, kibővíti és kiadja azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyek – a gyártók nyilatkozata alapján – nem tartalmazzák a kérdéses allergént, s nem szennyeződhettek vele a gyártási eljárás során sem.

A rendelkezésre álló terméklisták a következők:

– tejfehérjementes,

– laktózmentes,

– gluténmentes,

– tojásmentes,

– szójamentes,

– földimogyorótól mentes,

– benzoesavtól és származékaitól mentes,

– azoszínezékektől mentes,

– kén-dioxidtól és származékaitól mentes.

Az élelmiszer-előállítók vállalják, hogy a regisztrált élelmiszer összetételét a határidőn belül nem változtatják meg oly módon, hogy az a mentességet befolyásolná. Az egyes füzetek érvényességi ideje egy év, így a listák az eddigi gyakorlat szerint minden év december 31-éig érvényesek.

A legtöbb regisztrált termék mindenki számára hozzáférhető a www.taplalekallergia.hu honlapon.

3. Tojásallergia

Allergén: a tojásfehérje és/vagy sárgája

Tünetek: főként légúti panaszokat (az asztmához hasonlóan), köhögést, bőrkiütéseket okoz, gyakori az ajkak, szemhéjak duzzanata.

Gyakoriság: Becslések szerint Magyarországon a lakosság 1 %-a szenved tojásallergiában. Ha csecsemőkorban kezdődik, megfelelő diéta mellett, 5-6 éves korra elmúlik. Ha mégsem, akkor egész életre szólóan diétáznia kell az érintetteknek.

Kezelés: a tojást és az azzal készült élelmiszereket (pl. tojással készült száraztészta, majonéz), ételeket (csőben sült ételek, rakott krumpli, fasírt), italokat (pl. tojáslikőr) kerülése száműzni az étrendből, de ez is, mint a tej-, vagy szójafehérje hajlamos megjelenni számos olyan élelmiszerben, amit gyanútlanul levennél a polcról. Ide tartozhat például az, amiben tojáslecitin és –albumin, ovomukoid, ovoglobulin, lizozim, levitin, konalbuminszerepel. A keresztallergia miatt a tojásallergiás kerülje a szárnyashús fogyasztását, ugyanígy nemcsak a tyúk-, de a kacsa-, libatojás, sőt még a szárnyasok tolla is problémás lehet. A tojásallergiás durumtésztát, tojásmentes majonézt, tojáshelyetesítő port viszont fogyaszthat.

4. Mogyoróallergia

Allergén: Összefoglalóan a mandula, földimogyoró, dió iránti érzékenységet soroljuk ide, így ezek fogyasztása okozza az allergiát.

Tünetek: Viszketés, nyelvégés, -fájdalom, csalánkiütés, gégeödéma, váladékozó és viszkető szem, köhögés, orrfolyás, nehézlégzés, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, sípoló légzés, szédülés, gyengeség, sokk

Gyakoriság: Az óvodáskorú gyermekek 1%-át érinti, sajnos, ezt nem növik ki. Hároméves életkor felett a mogyoró a leggyakoribb allergén.

Kezelés: Az adott mogyoróféle (mandula, földimogyoró, dió) kerülése, amely előfordulhat szendvicskrémként, csokoládéban, kekszekben, süteményekben, müzlikben, müzliszeletekben. Ha rejtett vagy közvetlen módon mégis mogyorófélét fogyaszt az illető, súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat (ha bedagad a gégéje, fennáll a fulladás veszélye). Ilyenkor adrenalininjekció a segítség, amelyet a betegnek, ismert allergia esetén, érdemes mindig magánál hordania, egy tájékoztató kártyával együtt, amely rosszullét, eszméletvesztés esetén a segítségére sietőknek nyújthat eligazítást a teendőkről.

Szerencsére  a gyártók – már csak önmaguk védelme érdekében is – egyre több terméken feltüntetik, ha a termék nyomokban tejet, tojást, mogyorót tartalmazhat, így a csomagolás olvasása táplálékallergia esetén kötelező.

Orvosi diagnózis birtokában érdemes felkeresni egy dietetikustis, aki segít olyan - személyre szabott - étrend összeállításában, amellyel elkerülhetőek a tápanyaghiányos állapotok és az evés újra örömmé válhat.

Szerzőnk dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Mustra