Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés már nem csak a vidékiek kiváltsága. Egy hazai fejlesztésű eszköz segítségével akár Budapest kellős közepén is megtermeszthetjük a családunk számára az egész évi zöldségmennyiséget. A hidropónikus otthoni rendszerek feltalálójával beszélgettünk.
Akár egy szekrényben vagy polcon is többkilónyi zöldséget nevelhetünk hetente azzal a rendszerrel, melyet Ujfalusi Péter, a Seedie alapítója megalkotott. Az egymás fölött elhelyezett, energiát tápoldatokból nyerő, beltéri építményeken akár 20-30 tövet is nevelhetünk egyszerre nem egészen egy négyzetméteren.
Elegendő zöldség az egész családnak
A vertikális növénytermesztő állványok formájától és elrendezésétől függően akár 100 kg paradicsomot vagy minden napra elegendő salátát, rukkolát és fűszereket nevelhetünk otthonunkban, legyen az egy társasházban vagy panelben, vidéken vagy a budapesti belvárosban.
A vertikális növénytermesztés hazai gyakorlata még a nagyipari élelmiszer-termesztésben is csak gyerekcipőben jár, ám az Ujfalusi Péter által megalkotott, teljesen testre szabható rendszereknek köszönhetően elérhető immár bárki számára.
Környezetvédelmi és mechatronikai mérnöki tanulmányait követően a feltaláló az elsivatagosodás elleni megoldásokat kutatva jutott el odáig, hogy beltéri növénytermesztő rendszereket építsen. Budai bemutatótermében nemcsak megtekinteni és megkóstolni lehet, mennyire hatékony rendszereket sikerült megalkotnia, de akár meg is tanulhatjuk tőle, hogyan alkossunk hasonlót otthonunkban.
A víz körforgása segít
Ujfalusi Péter PVC-csövekből, polcokból és műanyag ládákból hozza létre azokat a falra szerelhető, szoba sarkába állítható vagy akár vitrinekbe helyezhető állványokat, melyeken a lehető legváltozatosabb zöldségek és fűszerek akár a mi otthonunkban is, egész évben megteremhetnek. Rendszereinek alapja a hidropónia, az a növénytermesztési gyakorlat, mely nem használ földet, helyette egy speciális keringetőrendszer segítségével látja el az ültetett növényeket a megfelelő mennyiségű, tápanyaggal dúsított vízzel.
„Időjárás- és évszakfüggetlen módon, kis helyen termeszthetünk a hidropóniás rendszerek segítségével zöldségeket. Mivel beltéren jó esetben nem támadja meg a termesztett növényeket semmilyen betegség, nem is kell hozzá növényvédő szer – sorolja az előnyöket Ujfalusi Péter. Sokan kérdezik, hogy a beltartalmi értékük megegyezik-e a földben termesztett növényekével, én egyelőre az ízükről tudok nyilatkozni, az még finomabb is.”
A komposztléből adagolt tápanyagpótlásnak köszönhetően minden feltétel adott, hogy minőségi élelmiszerek nőjenek otthonainkban, a rendszer méretétől függően akár egy többfős háztartás számára is. Azáltal, hogy a termőfelületek egymás felett helyezkednek el, belmagasságtól függően akár 6-8-szor annyi zöldséget nevelhetünk, mint ha egy balkonládában tennénk.
A hidropónikus automatizmusnak köszönhetően pedig mindig fix mennyiségű tápanyag és optimális vízmennyiség áll terményeink rendelkezésére ahhoz, hogy sokkal gyorsabban növekedjenek. Amennyiben szükséges, a megvilágítás gondoskodik a növényfajták fényigényéről is, ráadásul az ötletgazda a különféle fények hatásait is külön vizsgálja. Eltérő színű, hideg és meleg fények alatt nevel jelenleg azuki babokat, és azt vizsgálja, a fény mekkora hatással van a növekedés ütemére.
Célja, hogy ne csak megfizethető, de fenntartható és környezetbarát megoldásokat alkothasson a hozzá fordulók igényei alapján.
„Most fejlesztem azokat a dobozokat is, melyeket kifejezetten gyökérzöldségeknek szánok. Felül csíráznak a kapszulákban a retkek és a céklák, a dobozban pedig elfér növekvő gyökerük – mesél a legújabb fejlesztéséről. Ha nem polcon tartjuk ezeket, hanem a földön, és van elég hely a padlón, aki szeretne, elméletben akár tököt vagy dinnyét is nevelhet bennük.”
Heti öt perc munkával termőre fordulnak
A 28 paradicsomtövet tartalmazó, alig egy négyzetméteres polcrendszeren a beültetett fajtától függően akár 30-50 kilónyi növény is megteremhet. Egy fél polcon egy család teljes salátafogyasztását is megoldhatjuk. A megfizethető alapanyagokból készülő beltéri kertecskék ugyan elsőre valamennyi anyagi befektetést igényelnek, de aztán – mivel lényegében korlátlan ideig használhatóak, hosszú évekre megalapozzák az önellátást.
Falra, polcra, konyhapultra és akár üvegajtós szekrényekbe is megtervezhetőek, igazán látványos kivitelben akár otthonunk díszévé is válhatnak leendő ételeink. A hidropónikus rendszerekkel termesztett zöldségek nem igényelnek sem kertészeti ismereteket, sem komolyabb befektetett munkát. A csírák az apró kókuszrosttal bélelt kapszulákban maguktól növekednek, gyökereik a keringetőrendszeren keresztül megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot szívnak magukba. A keringetést ugyan az ültetett növények idényei alapján egyszer be kell állítanunk, de azonkívül, hogy lelkesen figyeljük, hogyan növekednek, heti öt percnél több időt, amikor a tápanyagkoktélt és a vizet pótoljuk, nem kell rájuk fordítanunk.
A Seedie budai bemutatótermében jelenleg kapor, menta, rukkola, saláta, paradicsom és bab terem a falakon, kísérleti fázisban lévő eszközöket és már kész, működő verziókat is megcsodálhatunk ezekből a rendszerekből, hogy elkezdhessük tervezgetni, miként néz majd ki a sajátunk. Onnantól pedig csak rajtunk múlik, miből mennyit termesztünk majd otthon.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés