5 egyszerű trükk, amivel akkor is rendezett lesz a lakásod, ha nem takarítod ki az egész házat

GettyImages-72984039

Hacsak nem vagy rendmániás, akkor valószínűleg nem patikakinézetű az otthonod a hét minden napján. A tisztaság látszata elérhető néhány praktikával is: mutatjuk, mire gondolunk!

Hiszen valljuk be: kinek van arra ideje és energiája, hogy munka vagy gyerekek, esetleg mindkettő mellett ától-cettig végigtakarítson mindent mindennap? Olyan „tűzoltó” megoldásokat mutatunk, amikkel néhány perc alatt fogadóképessé teheted a házat.

A tisztaság a felületeknél kezdődik

Miután főztél, töröld le a konyhapultot és a főzőlapot. Csupán néhány percet vesz igénybe, mégis nagyban hozzájárul a rendezett összképhez. Eleve könnyebb a dolgod, ha a konyhapultodon nem tartasz sok használati eszközt, csak a legszükségesebbeket, mivel az üres felület tisztábbnak hat. Persze, jó, ha a konyhai felszerelés kéznél van, de célszerű egy kézre eső fiókban vagy szekrényben tárolni. Értékes perceket spórolhatsz meg, ha nem kell ide-oda tologatni a fűszertartót vagy a konyhai robotgépet.

A rend és a tisztaság minden helyiségben fontos
A rend és a tisztaság minden helyiségben fontosMaria Kraynova / EyeEm / Getty Images Hungary

Az ágytakaró csodákra képes: így lesz majdnem rend otthon

Még ha a szoba többi része nem is makulátlan, mégis sokat javít az összképen, ha az ágyat beveted rögtön ébredés után, vagy legalább elrendezed az ágyneműt rajta. 

Különösen fontos lépés ez, ha kicsi a lakás és szem előtt van a helyiség.

Akkor jársz a legjobban, ha pluszban még egy klassz ágytakarót is terítesz a fekhelyre, hiszen ez egy igazi csodatevő lakáskiegészítő! Mivel a hálószoba központi eleme az ágy, ezért azonnal arra irányul a figyelem, amikor belépünk az ajtón – ezt a hatást fokozhatod a szoba színeivel harmonizáló vagy azt kiegészítő takaróval és esetleg hozzá illő díszpárnákkal. 

Reggeli mosdórutin

Szánj rá minden reggel egy kis időt a fürdőszoba és a mosdó tisztítására. Például zuhanyzás után maximum húsz másodpercig tart, amíg gyorsan letörlöd a vízcseppeket a zuhanykabin faláról egy szilikonos ablaklehúzó segítségével. Máris nem kell azon aggódnod, hogy a munkából hazaérve csupa fehér pöttyös a zuhanyfal. Hasonlóan járj el a mosdókagylóval is: használat után töröld tisztára.

A WC-t is érdemes fertőtlenítővel megtisztítani reggelente. Ha így jársz el, megelőzöd a lerakódásokat, és nem kell hosszú perceket az illemhely kipucolására áldoznod

– arról nem is beszélve, mennyivel higiénikusabb a rendben tartott mosdó.

Viszlát, porcicák!

A portörlés nem szokott a top háromban szerepelni a kedvenc házimunkák listáján. Ennek ellenére ezt sem szabad kihagyni. Használj mikroszálas törlőkendőt és portaszító ápolószereket, így akár napokig is kibírják a bútorok anélkül, hogy jelentősebb mennyiségű por telepedne rájuk. A porcicák jó barátja a túl sok dísz és kiegészítő. Próbáld lecsökkenteni ezek számát.

Az emlékeidet sem érdemes a polcokon tárolni: válaszd ki a legkedvesebbeket, a többinek pedig keress egy méltó, ugyanakkor zárt helyet.

Jó ötlet, ha naponta más helyiségben portalanítasz, így tényleg minimális időráfordítással jár a munka, mégis látványos lesz az eredmény. Hasonló a helyzet a porszívózással (hacsak nincs otthon robotporszívód, mert akkor mehet mindennap) és a felmosással – ez utóbbi még az otthonod friss illatáról is gondoskodik.

Könnyebb a rendrakás, ha mindenki elpakol maga után
Könnyebb a rendrakás, ha mindenki elpakol maga utánLisa5201 / Getty Images Hungary

Pakolás 5 perc alatt

Szinte minden házban van egy szék, amire azok a ruhadarabok kerülnek, amiket a szennyesbe még nem tennénk, de már a szekrénybe se a tiszta ruhák közé. És ezek csak gyűlnek és gyűlnek egész héten. Muszáj döntést hozni: vagy visszamegy a szekrénybe az a farmer (akár egy külön polcot is kinevezhetsz erre a célra), vagy kíméletlenül kerüljön a szennyesbe a koszos zoknikkal együtt (amik egyébként előszeretettel landolnak az ágy vagy a kanapé mellett).

Lefekvés előtt szánj arra 5 percet, hogy mindent, amit elöl hagytál – legyen az levetett pulóver, asztalon felejtett bögre vagy könyv –, tegyél vissza a helyére.

Ha nem egyedül élsz, akkor persze nyugodtan fogd be a család többi tagját is egy kis rendrakásra: ki-ki feleljen a saját dolgaiért. A szanaszét heverő holmik még egy egyébként tiszta házban is koszos érzést keltenek.

Bónusztipp: Nem kell megfeszülni attól, hogy a hét hét napján csillogjon a ház. Mint minden más területen, itt is érdemes megtalálni az egyensúlyt. Sokkal fontosabb, hogy állandó takarítás helyett minőségi időt tölthessünk azokkal, akiket szeretünk. És ha legalább a lakás fő eleme (például a nappali) rendezett, akkor egyszerűen csak csukjuk be a kupis gyerekszoba ajtaját, ha vendégek érkeznek hozzánk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra