Egyre többet hallani a mikroműanyagok veszélyeiről, amelyek a műanyagok bomlása során keletkeznek, majd szervezetünkbe jutva csendben mérgeznek minket. Hogy milyen hatásuk lehet, arra csak manapság kezdünk rádöbbeni. A legújabb kutatások szerint összefüggésbe hozhatóak a szívroham és a rák megnövekedett kockázatával, illetve csökkenthetik a termékenységet. Ez azért is riasztó, mert egy 2019-es kanadai tanulmány szerint
az emberek évente akár 52 000 mikroműanyag részecskét is „elfogyaszthatnak".
Hétköznapi tárgyaink is mérgezőek lehetnek
Az Új-Mexikói Egyetem tanulmánya hasznos információkkal szolgált arról, hogy a mikroműanyagok milyen úton juthatnak a szervezetbe, és hogyan lehet csökkenteni a mérgező anyagoknak való kitettséget. Most megtudhatod, hogy a kutatók szerint melyik az a hétköznapi 5 tárgy, amelyet a leginkább érdemes elkerülnöd a mikroműanyagok kioldódásának potenciális veszélye miatt.

1. Műanyag vágódeszkák
Az American Chemical Society (ACS) tanulmánya szerint a műanyag vágódeszkák önmagukban 79,4 millió propilén műanyagrészecskét juttathatnak az emberi szervezetbe évente. Vagyis, ha ilyen vágódeszkát használsz, az jelentősen megnövelheti a mikroműanyagoknak való kitettséget.
Ha szeretnéd elkerülni ezt a kockázatot, az edzett üveg vágódeszkákkal jársz a legjobban, amelyek könnyen tisztíthatóak, megfizethetőek és garantáltan mikroműanyagoktól mentesek. Nem elvetendő megoldás a fából készült vágódeszka sem, ám számolni kell azzal, hogy apró réseiben, barázdáiban veszélyesek baktériumok szaporodhatnak el.

Legalábbis, ha félvállról veszed a tisztítását. Mutatjuk, hogy számolj le az ételmérgezés ígéretét hordozó bacikkal.
Tovább olvasom2. Műanyag dobozok
Annak ellenére, hogy egy műanyag dobozon az áll, hogy „mikrohullámú sütőben használható”, előfordulhat, hogy a melegítés során mikroműanyagok szabadulnak fel belőle, amelyek az ételbe kerülnek.
Egy 2023-as tanulmány ezzel összefüggésben négyzetcentiméterenként 4 millió mikroműanyagot talált egyes mikróban melegíthető, műanyag csomagolású bébiételekben. Laboratóriumi vizsgálatok alapján az érintett részecskék akár
a vesesejtek 75 százalékát is elpusztíthatják, ami komoly aggodalomra adhat okot.
Éppen ezért érdemes lehet kerülni azokat a műanyag dobozokat, amelyek flatátokat, sztirolt és biszfenolokat tartalmaznak.
3. Jégkockák
A mikroműanyagok nemcsak a palackozott vizeket szennyezik be, a műanyag jégkockatartókon keresztül is egészségügyi kockázatot hordozhatnak. Bár eddig kevés kutatás foglalkozott a témával, a HealthCentral által megkérdezett egyetemi docens szerint a műanyagok fagyasztása során műanyagrészecskék oldódhatnak ki a vízbe, csakúgy, ahogy az a melegítés során is történik.

A szakemberek alternatívaként a rozsdamentes acélból készült jégkockatartót ajánlják. Ez nemcsak biztonságosabb, hanem gyorsabb megoldás is. Tovább lehetőségként a szilikon jégkockatartó ajánlható.
4. Papírpohár
A papírpohárról azt gondolná az ember, hogy környezetbarát. A bökkenő csak az, hogy gyártásához egy tömörítőanyagra van szükség, amely általában legfeljebb 10 sűrűségű polietilénből (HDPE) áll, hogy megakadályozza a folyadék szivárgását.
A papírpoharak újrahasznosítása problémás, mivel a HDPE réteget el kell választani a papírtól, ami megnehezíti a folyamatot.
És ez még nem minden. Egy 2021-es tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a forró italokhoz használt papírpoharakból további vegyi anyagok szabadulhatnak fel, mint a fluor, a klorid, a szulfát és a nitrát.
5. Teafilter
Meglepő módon sok teafilter polipropilén műanyagból készül, sőt még a papírból előállított változatok is tartalmazhatnak nyomokban műanyag tömítőanyagot. Ez azt jelenti, hogy biológiailag nem bomlanak le és mikroműanyagokkal szennyezhetnek.
Egy 2023-as kutatás egyenesen azt mutatta, hogy a teafőzéshez használt forró víz mikroműanyagok milliót oldhatja ki a tasakokból,
így egyetlen csésze tea akár 3,5 nanoműanyagot is tartalmazhat.
A filterek emellett más káros anyagokat is tartalmazhatnak, beleértve a fluorvegyületeket, az arzént, a rádiumsókat, az alumíniumot, a rezet, az ólmot, a higanyt, a kadmiumot, a báriumot és a nitrátokat. A kockázatok elkerülése végett célszerű inkább szálas teát és fémszűrőt, vagy pamut teafiltert használni.
Arról, hogy a vízben lévő mikroműanyagoktól hogyan lehet a legkönnyebben megszabadulni, itt írtunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés